Chcete půjčku bez příjmů? Počítejte s výpisy z registrů

Někdy se stane, že je nemožné doložit poskytovateli půjčky vaše příjmy za posledních několik měsíců. Třeba když jste se pustili do podnikání, a tak ještě nemáte odevzdané první daňové přiznání. A pokud se dostanete do situace, kdy byste ocenili půjčku, třeba na rozjezd podnikání, neházejte flintu do žita. Můžete totiž sáhnout po půjčce bez doložení příjmů, jen je nutné počítat s důkladnou prověrkou v registrech. A samozřejmě mít dobře spočítáno, že zvládnete splácení.

Chcete půjčku bez příjmů? Počítejte s výpisy z registrů

Klíčové informace

icon

Půjčky bez doložení příjmů jsou možné, ale vyžadují důkladnou prověrku v registrech dlužníků.

icon

Při žádosti o takovou půjčku je nutné počítat s ověřením finanční situace v registru bankovní (BRKI), registru nebankovní (NRKI) a Registru platebních informací (REPI).

icon

Při vybírání úvěru je důležité zvážit flexibilitu splácení, protože finanční situace se může měnit.

icon

Konsolidace úvěrů může být možností pro ty, kteří mají více úvěrů, ale je důležité pečlivě porovnat současné a budoucí náklady.

Výpisy z registru si obstará poskytovatel půjčky. Ale jen s vaším svolením

Pokud se rozhodnete požádat o některý z typů půjček, kde není nutné dokládat své poslední příjmy, počítejte s tím, že součástí schvalovacího procesu bude ověření vaší finanční situace ve všech registrech dlužníků, což je registr bankovní (BRKI), registr nebankovní (NRKI) a také Registr platebních informací (REPI), který je nejnovějším registrem na našem finančním trhu.

Jestliže si poskytovatel úvěru ověří, že vaše finanční situace je dobrá, většinou už nic nebrání tomu, abyste menší úvěr pro podporu vašeho podnikatelského projektu získali. Jak celý proces probíhá? V dnešní době nejde o nijak zdlouhavé operace.

Společnost, u které jste o úvěr zažádali, vám emailem (pokud je to z vaší strany možné) zašle návrh smlouvy o půjčce společně s žádostí o výpisy z výše zmíněných registrů. Také vám zašle SMS kód, kterým žádosti o výpisy z registrů podepíšete. Na odpověď z registrů a od poskytovatele čekáte díky elektronizaci maximálně 24 hodin od podání žádosti o úvěr, často je však proces ještě kratší.

Jestliže emailovou adresou nedisponujete, nevadí. Vše se odehraje přes klasickou poštu klasickými doporučenými dopisy. V tomto případě podepíšete žádosti o výpisy z registrů vlastnoručně, žádného kódu nebude třeba. Jen je nutné smířit se s tím, že proces zabere několik dní.

Na co se výpis z registrů v tomto případě zaměřuje?

Poskytovatel půjčky bude ve výpisu z registrů za poslední čtyři roky hledat informace o tom, jak na tom finančně jste. Zajímat jej budou vaše další závazky vůči jiným věřitelům, vaše tempo splácení, případné problémy se splácením apod.

Máte drobný záznam v registrech a potřebujete peníze?

Srovnání půjček pro dlužníky

Zkrátka vše, co se týká vašich povinností vedle toho úvěru, o který právě žádáte. Čím méně dalších dluhů máte, tím je vyšší pravděpodobnost úspěchu při schvalování. Vzhledem k tomu, že tento typ úvěrů se poskytuje bez ručení, je ověření finanční situace žadatele velmi důležité. A to nejen pro věřitele, ale i pro vás coby žadatele o půjčku. Ochrání vás totiž před předlužením a pádem do dluhové pasti.

Dejte přednost flexibilitě

Pokud si budete vybírat úvěr, zejména ve spojení s podporou podnikání, zaměřte se i na flexibilní nastavení splácení. Ne každý měsíc se musí dařit stejně dobře, tak mějte pojištěno, že při nižším výdělku budete moci i méně splácet a naopak. Běžné půjčky bez doložení příjmů sice nabízejí možnost stanovit si výši splátek podle sebe, ale ne vždy je možné ji měnit přímo během splácení.

A jestliže přece jen máte úvěrů více, informujte se o možnosti jejich konsolidace neboli sloučení pod jeden nový úvěr. Vždy si ovšem nechte přesně spočítat současné splátky a poplatky za všechny půjčky versus náklady na půjčku konsolidovanou. Ne každá konsolidace musí automaticky znamenat levnější variantu.

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.

Půjčky

15.02.2024

Půjčka se spolužadatelem

Co je půjčka se spolužadatelem? Kdo se může stát spolužadatelem a jaké jsou na něj kladeny nároky? V čem vám spolužadatel pomůže, a jaká naopak přináší rizika?