Potřebuji peníze. Na co si dát při výběru půjčky pozor?

Půjčit si finanční prostředky není v dnešní době vůbec žádný problém. Nabídky bankovních i nebankovních půjček nás oslovují na internetu, v letácích, televizi, zkrátka všude. I přesto jde o důležité rozhodnutí, které byste měli velmi dobře zvážit a za žádné situace nic neuspěchat. Jak vybrat tu nejvýhodnější nabídku? Na co si dát při výběru půjčky pozor, co je zapotřebí důkladně prostudovat a podle čeho vybírat? 

Potřebuji peníze. Na co si dát při výběru půjčky pozor?

Klíčové informace

icon

Před výběrem půjčky důkladně zvažte svou finanční situaci a skutečnou potřebu půjčky.

icon

Využijte online srovnávače pro porovnání různých finančních produktů.

icon

Důkladně si prostudujte úvěrovou smlouvu a všechny s ní spojené poplatky.

icon

Splatnost úvěru ovlivňuje výši měsíční splátky a celkovou cenu úvěru.

Než si vezmete úvěr, důkladně si promyslete svou situaci

Dříve než začnete vybírat konkrétní úvěrový produkt, pečlivě zvažte, zda půjčku skutečně potřebujete. Odpovězte si sami na otázku, zdali se bez dané věci neobejdete a musíte si ji v tento moment pořídit. Možná by se dalo s koupí věci na úvěr počkat a v mezidobí si potřebnou sumu našetřit. Zvažte také, jak moc půjčka zatíží váš rodinný rozpočet a zdali jste schopni celý úvěr splatit.

Srovnávejte z více nabídek

Sáhnout po první nabídce, která se vám dostane pod ruce, se nemusí vyplatit. Jako „nejvýhodnější nabídka“ se totiž bude tvářit každá. Vždy si projděte více možností a důkladně zvažte, která je pro vás ta správná. Nebojte se využít online srovnávač, který velkou část práce udělá za vás. Porovná všechny možné finanční produkty, díky čemuž ušetříte nejen čas, ale také své peníze.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Co porovnávat? RPSN nebo úrok?

Úroková sazba vás informuje o tom, kolik zaplatíte za půjčené peníze. Větší pozornost věnujte RPSN, které představuje roční procentuální sazbu nákladů a odpoví vám na otázku, kolik úvěr stojí při zahrnutí veškerých nákladů, které musíte platit, a hodnoty peněz v čase. Proto úvěr s nízkou úrokovou sazbou nemusí být tak výhodný, jak se na první pohled zdá. Důležité je porovnávat RPSN, ve kterém jsou zohledněné veškeré poplatky spojené s poskytnutou půjčkou.

Skutečná cena úvěru by měla být jedním z rozhodujících kritérií, zdali si úvěr vzít či se poohlédnout po jiné nabídce. Cena úvěru je celková částka, kterou klient zaplatí za půjčení peněz za celou dobu trvání úvěru. Jsou v ní zahrnuty kromě vypůjčené částky také zaplacené úroky i veškeré poplatky, které s úvěrem souvisí. Z celkové ceny úvěru také jednoduše a rychle zjistíte, kolik celkově na úvěru přeplatíte.

 

Půjčka zdarma. Sen, nebo realita?

Pokud jste narazili na nabídku půjčky zdarma, ale zavrhli jste ji s tím, že zadarmo přece nikdo peníze nepůjčuje, budeme vás muset vyvést z omylu. I dnes existují způsoby, jak si půjčit zdarma. Vždy je nutné dodržet podmínky smlouvy, v opačném případě se může půjčka značně prodražit. Vždy si pečlivě prostudujte smluvní podmínky a nebojte se zeptat, pokud vám není něco jasné.

Hledáte první půjčku zdarma?

Zobrazit nabídky

Nepodceňujte úvěrovou smlouvu

Sjednání každého řádného úvěru je podmíněno podpisem úvěrové smlouvy. V té se dle občanského zákoníku úvěrující zavazuje poskytnou úvěrovanému finanční prostředky na jeho požádání a v jeho prospěch do určité částky. Úvěrovaný se zavazuje půjčenou částku splatit i s dohodnutými úroky k danému termínu. V případě, že se dlužník opozdí se splátkou, jsou účtovány sankce dle platného sazebníku poplatků.

Vždy si úvěrovou smlouvu pozorně přečtěte, pokud odkazuje na obchodní podmínky, seznamte se i s nimi. Jakmile nebudete něčemu rozumět, zeptejte se poskytovatele půjčky a nechte si vše řádně vysvětlit.

Důkladně zvažte splatnost úvěru

Podstatným parametrem, který ovlivní výši měsíční splátky a to, jak dlouho budete úvěr splácet, je splatnost úvěru. Platí pravidlo, čím nižší měsíční splátku si zvolím, tím déle budu daný úvěr splácet. S takovou volbou je ale spojena také vyšší celková částka, kterou na úvěru přeplatíte. Správná volba doby splatnosti úvěru je jedno ze základních rozhodnutí, se kterým se budete při vyřizování úvěru potýkat, a proto tohle rozhodnutí nepodceňujte a rozmýšlejte se s rozvahou.

Nejlevnější neznamená nejvýhodnější

Při konečném rozhodování mějte na mysli, že nejlevnější ještě nemusí znamenat nejvýhodnější. To, zdali je pro vás nabídka úvěru skutečně výhodná, neurčuje pouze částka, kterou za půjčku celkově zaplatíte. Důležité jsou také ostatní faktory a výhody, které může produkt nabídnout. Jedná se např. o rychlost schválení úvěru, nutnost ručitele či zástavy, možnost přerušit na určitou dobu splácení úvěru apod. Vždy zvažte všechny aspekty půjčky a pak vyhodnoťte, která nabídka je pro vás tou nejvýhodnější.

Zamítnutý úvěr neznamená nutně konečnou

V případě, že jste obdrželi zamítavou odpověď na vaši žádost o půjčku, není ještě všem dnům konec. Podstatný je vždy důvod zamítnutí půjčky. Někdy jsou důvodem k zamítnutí pouze formální chyby v žádosti, v takovém případě se můžete pokusit zažádat o půjčku znovu. Stejně tak můžete požádat o úvěr jiného nebankovního poskytovatele a vyvarovat se chybám, které jste uvedli v původní žádosti.

Zdroj: financnigramotnost.mfcr.cz / kurzy.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.