5 užitečných rad, jak si půjčit zdarma

Alespoň jednou za život se to stane snad každému – nutně potřebuji půjčit peníze. Situace, kdy se ocitneme ve finanční nouzi a zachránit nás může finanční půjčka, není v dnešní době nikterak výjimečná. Možností je více než dost. Existuje však možnost, jak si půjčit a neplatit za to žádné úroky či poplatky? Jsou půjčky zdarma pouze mýtus nebo opravdu existují?

5 užitečných rad, jak si půjčit zdarma

Klíčové informace

icon

Existují možnosti půjček zdarma, avšak je nutné pečlivě studovat podmínky a zkontrolovat skutečnou celkovou částku splatnou spotřebitelem.

icon

První půjčka zdarma je nabízena některými nebankovními poskytovateli úvěrů, je však nutné dodržet všechny podmínky a splatit půjčku v uvedeném termínu.

icon

Kreditní karty nabízí bezúročné období, během kterého lze úvěr splatit bez navýšení. Pokud není splacen včas, účtuje se vysoký úrok.

icon

Půjčky v rodině mohou být bezúročné a bez poplatků, avšak je doporučeno stanovit jasná pravidla a podepsat písemnou dohodu.

Jaký úvěr zvolit?

Prvním krokem před sjednáním půjčky by měla být úvaha, jaký typ úvěru potřebujete a co od něj očekáváte. Možností je na trhu bankovních i nebankovních půjček opravdu mnoho – od malých mikro půjček ve výši pár stovek se splatností několik málo týdnů, přes revolvingové úvěry v podobě kreditních karet či kontokorentních úvěrů, až po zajištěné a účelové úvěry. Pokud máte jasno, jaký typ úvěru je pro vás vhodný, využijte srovnávač úvěrů, který vám pomůže vybrat nejvýhodnější nabídku.

Co je to půjčka zdarma? Bez poplatku, nebo bez úroků?

Většina poskytovatelů úvěrů si za nabízené služby účtuje poplatky. Podle frekvence jejich účtování je lze dělit na jednorázové a opakující se. Jednorázovým poplatkem může být např. poplatek za zpracování úvěru, tím opakujícím se je typicky poplatek za vedení či správu úvěru. Úroková míra oproti tomu vyjadřuje hodnotu, kterou budete muset zaplatit navíc nad částku úvěru. Jedná se o navýšení zapůjčené částky za stanovené období v procentním vyjádření. Úroková míra nezahrnuje související poplatky.

Pro posouzení finanční náročnosti úvěru lze použít RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Tento ukazatel vyjadřuje celkovou cenu půjčky. Pokud vám poskytovatel nabízí „bezúročnou“ půjčku, nemusí to nutně znamenat, že půjčka bude zdarma. Společnost vám sice nenaúčtuje úroky, ale naúčtuje si poplatky za vyřízení, čerpání a správu úvěru, čímž můžete úvěr přeplatit více, než u běžné úročené půjčky.

Kdy je půjčka skutečně zdarma?

Dříve než se rozhodnete podepsat úvěrovou smlouvu, zkontrolujte si položku celková částka splatná spotřebitelem. To je rozhodující položka, kterou naleznete v každém návrhu smlouvy a která vám prozradí, zdali jde opravdu o půjčku zdarma, nebo o půjčku bez úroků, ovšem s poplatky.

Hledáte první půjčku zdarma?

Porovnat nabídky

1/ První půjčka zdarma

Půjčku zdarma můžete skutečně získat u některých nebankovních poskytovatelů úvěrů, kteří ji nabízejí pod názvem „První půjčka zdarma“. Jak již název napovídá, nabídka je určena pouze pro nové klienty, kteří ještě nečerpali u poskytovatele žádný úvěr. Princip je jednoduchý. Pokud dodržíte podmínky půjčky, neplatíte žádné úroky ani poplatky spojené s poskytnutím či vedením půjčky. Půjčit si můžete zpravidla od 500 Kč do 8 000 Kč.

Půjčku zdarma je zapotřebí celou splatit v uvedeném termínu. V opačném případě je vám účtován poplatek za poskytnutí půjčky, úrok a smluvní pokuta za prodlení. Splatnost je zpravidla od 1 do 30 dní, někteří poskytovatelé však nabízejí také půjčku zdarma při splacení do 3 měsíců.

2/ Kreditní karta a bezúročné období

Za určitých podmínek lze zdarma čerpat úvěr také prostřednictvím kreditní karty. „Kreditka“ je formou revolvingového neboli stále se opakujícího úvěru, který svému držiteli nabízí možnost mít po ruce neustále dostatek peněz a řešit i nečekané výdaje. Pokud kartu používáte chytře, nemusíte za její držení či čerpání platit navíc ani korunu. Musíte dodržet podmínku pro vedení karty zdarma (zpravidla požadovaný obrat na kartě) a využívat bezúročné období. To bývá zpravidla od 40 – 60 dnů. Pokud se chcete vyhnout platbě úroků, je nutné splatit celý dluh do této doby. Pokud tak neučiníte, nebo zaplatíte pouze část peněz, zbývající dlužná částka bude úročená dost vysokým úrokem.

3/ Bankovní půjčka bez úroku s mBank

S nabídkou bankovní půjčky s nulovým úrokem přichází mPůjčka od mBank. Pro získání této půjčky však musíte stejně jako u nebankovní první půjčky zdarma splnit základní podmínku – jedná se o vaši historicky první půjčku v mBank. Na rozdíl od nebankovních poskytovatelů si mBank za poskytnutí půjčku účtuje poplatek 2 % z půjčené částky. Pokud ovšem dodržíte podmínky stanové poskytovatelem, bude se jednat o jediný poplatek, který za úvěr zaplatíte. Výše půjčky je od 10 000 – 40 000 Kč a splatnost je 12 nebo 24 měsíců. Za 2% poplatek tak získáte možnost mnohem vyššího úvěru a delší splatnosti než v případě „první půjčky zdarma“ od nebankovních poskytovatelů.

4/ Půjčka v rodině

V neposlední řadě můžete o finanční půjčku požádat někoho v rodině nebo oslovit dobrého přítele. Jednak je dost pravděpodobné, že vám movitější člen rodiny půjčí bez poplatku a bezúročně, navíc si můžete domluvit individuální podmínky splácení. Vše funguje zpravidla na principu důvěry, ovšem ne vždy tyto „rodinné půjčky“ skončí dobře. Proto by i pro půjčky od rodiny či přátel měla platit jasná pravidla a vše by mělo být stvrzeno podpisem v písemné formě.

5/ Dodržte podmínky půjčky

Nabízí se otázka, z čeho společnosti poskytující úvěry zdarma vydělávají? Kromě toho, že si poskytovatelé úvěrů budují klientskou základnu pro opakované půjčky, velkou část zisku těmto společnostem generují klienti, kteří nedodrží podmínky smlouvy a dostanou se do problémů se splácením. U těchto půjček bohužel platí, že se stačí opozdit pouze o den s jedinou splátkou a začínají naskakovat nemalé penále. Navíc velmi často dochází při nesplácení k naúčtování úroku zpětně, tedy od samotného počátku poskytnutí půjčky. Někdy vám poskytovatel nabídne také možnost prodloužení splatnosti půjčky. V tomto případě ovšem počítejte s poplatkem a úrokem.

Zdroje: peníze.cz / mbank.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.