Debetní a kreditní karta. Víte, v čem se liší?

Zkuste si představit zcela běžnou situaci. Stojíte v obchodě, chystáte se zaplatit a prodavač se vás zeptá, zdali budete platit hotově, nebo kartou. Pokud máte ve zvyku odpovědět, že platit budete „kreditkou“, odpovídáte vlastně, že k placení využijete úvěrový nástroj v podobě kreditní karty. Mnoho lidí stále považuje kreditní kartu za platební nástroj, kterým ovládá finance na svém běžném účtě. Ve skutečnosti je to debetní karta, prostřednictvím které platíme svými penězi. Ztrácíte trochu přehled? Nevadí. Podívejte se s námi, jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou a k čemu jednotlivé karty slouží.

Debetní a kreditní karta. Víte, v čem se liší?

Klíčové informace

icon

Debetní karta umožňuje platit prostředky na svém běžném účtu, zatímco kreditní karta umožňuje čerpat úvěr až do výše schváleného limitu.

icon

Debetní karta může umožnit jít "do mínusu" a využívat pro placení peníze banky, pokud je k běžnému účtu sjednán kontokorent.

icon

Kreditní karty mohou nabízet řadu výhod, jako je bezúročné období, opakované čerpání úvěru, bonusy a cashback.

icon

Při nesplacení včas vyčerpaných peněz na kreditní kartu začne naskakovat vysoký úrok.

Co je debetní karta a jak s ní lze platit?

Debetní karta je platební nástroj, který dostanete ke svému běžnému účtu. Pokud chcete k placení využít peníze na svém účtě, nikoli peníze, které máte v hotovosti ve své peněžence, sáhnete právě po debetní kartě, která umožňuje čerpání finančních prostředků do výše disponibilního zůstatku na vašem účtě.

S debetní kartou můžete bezhotovostně platit v obchodech, restauracích či jiných podnicích, můžete s ní vybrat finanční hotovost prostřednictvím bankomatu, stejně tak vám poslouží u placení při nákupech přes internet. V tomto případě je výbornou alternativou vůči platbě bankovním převodem nebo klasické dobírce.

Vydavatele debetních karet

Debetní karty mají podobu plastové kartičky o rozměrech 54 x 86 mm. Jsou vybaveny bezkontaktní technologií, díky čemuž je placení mnohem rychlejší, protože stačí kartu k platebnímu terminálu pouze přiložit. Mohou mít různou podobu, podle toho, u jaké banky máte veden účet. V některých případech si můžete dokonce vzhled vaší debetní karty sami vybrat, případně zvolit vlastní obrázek.

Na každé kartě naleznete také logo vydavatelské společnosti. K nejvýznamnějším a nejrozšířenějším typům debetních karet patří karty s logem Visa a MasterCard (pod značku MasterCard patří i karty Maestro). V menší míře se můžete také setkat s kartami American Express či Diners Club.

Srovnejte si půjčky bez úroků a poplatků

Srovnat půjčky

Debetní karta a kontokorent

Jak jsme již zmínili, debetní karta umožňuje čerpání finančních prostředků do výše disponibilního zůstatku na účtě. Tato formulace by se dala přeložit mylně tak, že debetní kartou platíte pouze svými penězi. To by však nebyla tak úplně pravda. Debetní karta vám totiž umožní provádět operace s penězi, které máte k dispozici na svém účtě. Pokud tedy máte sjednán ke svému běžnému účtu také kontokorent, můžete jít s debetní kartou tzv. „do mínusu“ a využívat pro placení peníze banky.

I zde se však narážíme na skutečnost, že mezi debetní a kreditní kartou je velký rozdíl. V případě, kdy platíte debetní kartou a využíváte kontokorent, máte úplně jiné podmínky pro splácení vypůjčené částky a rozdílné úročení, než je tomu v případě kreditní karty. Více se dozvíte v našem článku Potýkáte se s nečekanými výdaji? Pomoci může kontokorent.

Co je to kreditní karta a jak s ní lze platit?

Na rozdíl od debetní karty, o kreditní kartu musíte banku či nebankovního poskytovatele požádat a ten vám ji musí schválit. Finanční subjekt vám po posouzení vaší bonity schválí na kreditní kartě úvěrový limit, do jehož výše můžete finance čerpat. Zpravidla není podmínkou, abyste v dané bance měli vedený také běžný účet.

Peníze, které při placení kreditní kartou používáte, tedy nejsou vaše. Jedná se o půjčku, kterou vám banka prostřednictvím karty poskytuje. A proto také platí, že peníze, které si vypůjčíte, musíte zase vrátit. Pokud tak učiníte v bezúročném období, nebudete muset platit ani žádný úrok. S kreditní kartou můžete stejně jako s tou debetní platit v obchodech, na internetu, případně vybírat peníze z bankomatu.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Výhody kreditních karet

Kromě bezúročného období nabízejí kreditní karty řadu dalších výhod. Především máte možnost čerpat úvěr až do výše úvěrového limitu opakovaně, kdykoli potřebujete. Nemusíte znovu žádat o novou půjčku. Existují také kreditní karty s bonusem, které svým držitelům nabízejí benefity v podobě slev u vybraných partnerů či např. prodlouženou záruční lhůtu a pozáruční servis. Mezi časté výhody kreditních karet se řadí cashback. Díky této službě získáte část svých peněz z nákupů kartou zpět.

Ne nadarmo se říká, že není všechno zlato, co se třpytí. Platí to také v případě kreditních karet. Pokud nestihnete všechny vyčerpané peníze na kartu včas splatit, začne vám naskakovat poměrně vysoký úrok. Stejně tak při výběrech z bankomatů se připravte na to, že poplatek, který si banka naúčtuje, bude o dost vyšší, než je tomu v případě debetní karty.

Držitel kreditní karty by měl vědět, jak s kartou nakládat, a utrácet pouze to, co může na kartu vrátit. Někteří poskytovatelé nabízejí např. kreditní karty pro studenty. Ti však nemusí mít tak dobré povědomí o tom, jak funguje kreditní karta a lehkovážným přístupem k poskytnutému úvěru se mohou snadno díky studentské kreditní kartě dostat do potíží se splácením.

Jak splácet kreditní kartu?

Základní pravidlo, abyste se s kreditní kartou nedostali do začarovaného kruhu úroků a poplatků, je dobrá sebekázeň. I když máte peníze vždy po ruce, využívat byste je měli pouze na takový nákup, který byste mohli pokrýt také vlastními financemi.

V tom ideálním případě je karta využívána tak, že za ní držitel neplatí žádné úroky. To znamená, že vypůjčené peníze splatíte vždy v bezúročném období. Jeho délka se u jednotlivých poskytovatelů liší, zpravidla se jedná o dobu mezi 45 a 55 dny.

Pokud nesplatíte částku celou, začínají vám nabíhat úroky, které se navíc mohou lišit pro platby u obchodníka a výběry z bankomatu. Každý měsíc tak splácíte min. měsíční splátku (určité % z vyčerpaného úvěrového rámce), která se po odečtení poplatků a úroků doplní zpátky na kreditní kartu.

Zdroje: e15.czpenize.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?