Dvě zlatá pravidla jak vycházet s penězi. Jenže, které si vybrat?

Pokud hledáte základní rady a návody, jak se naučit vycházet s vlastními penězi a jak si postupně naspořit správnou finanční rezervu, jistě již narazili na tzv. zlatá pravidla hospodaření. Jedno tvrdilo, že si máte peníze rozdělit na tři kupičky v procentuálním poměru 20 – 30 – 50, zatímco to druhé říká, že zlaté pravidlo hospodaření znamená rozdělit příjem na čtyři hromádky v poměrech 10 – 20 – 30 – 40. Ale pro které pravidlo se rozhodnout? Které je pro vás to správné? Pojďme se nad oběma pravidly zamyslet, řešení pak vyskočí samo. 

Dvě zlatá pravidla jak vycházet s penězi. Jenže, které si vybrat?

Klíčové informace

icon

Pravidlo 20 – 30 – 50 rozděluje příjmy na tři části: 20 % na úspory a investice, 30 % na osobní potřeby a požitky, 50 % na nutné výdaje jako bydlení a jídlo.

icon

Pravidlo 10 – 20 – 30 – 40 rozděluje příjmy na čtyři části: 10 % na krátkodobé úspory, 20 % na dlouhodobé úspory, 30 % na bydlení a 40 % na běžnou spotřebu.

icon

V České republice je obtížné dodržovat tato pravidla kvůli nižším příjmům ve srovnání se životními náklady.

icon

Trvalé příkazy mohou pomoci s tvorbou finančních rezerv a správným rozdělením příjmů.

Pravidlo 20 – 30 – 50

Nejprve si přibližme kratší pravidlo 20 – 30 – 50, které má pouze tři složky, respektive u kterého rozdělujete své příjmy (výdaje) na tři hromádky:

  • 20 % příjmů bychom měli vydat na úspory, investice, zkrátka je ze svých příjmů odkládat stranou a tvořit si z nich finanční rezervu. Tou by měly být minimálně tři měsíční platy, ale až ji dosáhnete, rozhodně není nutné ji přestat vytvářet, úspory se hodí vždycky, zejména na stáří, nehledě na to, že krátkodobá rezerva by měla v lepším případě činit až 12 měsíčních platů
  • 30 % příjmů by mělo pokrýt osobní potřeby a požitky, což znamená výdaje na volný čas vás a vašich dětí, jedná se o výdaje, bez kterých je částečně možné se obejít, ale byla by velká škoda je z rozpočtu škrtat. Na druhou stranu nesmějí překročit určitou mez, kterou je právě oněch 30 %
  • 50 % z celkových příjmů (resp. výdajů) směřuje pak na nutná vydání, jako je bydlení, jídlo, oblečení, prací a čisticí prostředky, doprava apod.

Pravidlo 10 – 20 – 30 – 40

Druhé zlaté pravidlo hospodaření s penězi rozděluje výdaje domácností do čtyř hromádek, což na první pohled dává více možností k realizování. Pojďme se na poměry výdajů podívat blíže:

  • 10 % příjmů bychom měli odkládat stranou, nejlépe na běžnou finanční rezervu v podobě spořicího účtu nebo jemu podobného nebankovního produktu, která slouží jako záloha pro momenty, kdy je nutno rychle koupit novou lednici nebo mrazák, pračku apod.
  • 20 % příjmů by měly tvořit dlouhodobé úspory, jakými jsou spoření na důchod, dlouhodobé investice, stavební spoření, spoření dětem na studia, do života, ale i životní pojištění, pojištění domácnosti, nemovitosti a tomu podobné záležitosti
  • 30 % příjmů by mělo padnout na bydlení: nájem, energie, voda, splátky úvěrů na bydlení, v podstatě povinné výdaje spojené s bydlením
  • 40 % příjmů náleží na běžnou povinnou, ale i nepovinnou spotřebu, například na jídlo, dopravu, školu, koníčky, telefony, televizi, na dovolené, ošacení a obuv, prostě na běžné živobytí, vyjma bydlení. Patří sem i splátky za spotřebitelské úvěry, pokud jste si pořídili třeba auto na úvěr nebo televizi na splátky.

Hledáte výhodnou půjčku?

Porovnat nabídky

Zlatá pravidla vs. realita České republiky

Jak se vám obě zmíněná pravidla líbí? Hezká teorie, že? Ale trochu nereálná v českých poměrech. Není se čemu divit, v obou případech jde totiž o pravidla mající původ na západ od nás, kde jsou příjmy na zcela jiné úrovni (ve srovnání s životními náklady) než v České republice.

To první pravidlo (50/20/30) zpopularizovala americká senátorka Elizabeth Warren v knize „All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan“, v češtině vyšla jako Radikální životní peněžní plán. Dodržování tohoto pravidla doručuje i ředitel služby Zonky Pavel Novák: „Jen je důležité vytrvat, být důslední a držet se pevně stanovených pravidel. Právě pravidlo 50/20/30 může být to, které vám pomůže zkrotit váš rozpočet.

Původ druhého pravidla také není přesně znám, ale najdeme ho v mnoha učebnicích finanční gramotnosti. Často se o něm doslýcháme například od společnosti Partners: „Se svým příjmem zacházejte vždycky zodpovědně. Deset procent vašich příjmů si odkládejte bokem jako likvidní rezervu, ke které máte vždycky přístup. Dvacet procent dávejte stranou na dlouhodobé výdaje, jako jsou spoření na důchod, děti, anebo vaše pojištění, případně pojištění domácnosti. Třicet procent by pak mělo padnout na veškeré náklady spojené s bydlením. A čtyřicet procent je vaše volná spotřeba, se kterou si můžete užívat život.“

Takže co s tím?

Realitě České republiky mnohem lépe odpovídá rozložení výdajů na minimální důstojný život, jak jej zpracovali odborníci z několika oblastí a jak jsme vám jej představili v minulém textu: Jak na rozpočet pro 4 člennou rodinu?. Ale pokud byste se přece jen chtěli držet jednoduššího rozdělení na tři položky, dají se i výše zmíněná pravidla celkem dobře použít. Jen si s nimi musíme trochu pohrát.

  • pravidlo 20 – 30 – 50 se celkem dobře hodí pro rodiny s  nadprůměrnými příjmy.
  • pravidlo 10 – 20 – 30 – 40 je vhodné pro lidi, co mají své vlastní bydlení a už splatili i případnou hypotéku, nebo mají z úvěru na bydlení jen velmi nízké splátky
  • pro rodiny, které jsou dost zatíženy nájmem nebo hypotékou, se dá přizpůsobit pravidlo 10 – 20 – 30 – 40 tak, že i nadále se na spoření věnuje část příjmů (10 nebo 20 %), ale zbytek se rozpustí do nákladů na bydlení, což ve výsledku znamená pravidlo 10 – 50 – 40 nebo 20 – 40 - 40, v pořadí (spoření) - (bydlení) - (běžná spotřeba)
  • a rodiny s vyššími náklady na běžný život, které však bydlí ve vlastním, si část spoření (buď tu 10%, nebo tu 20%) rozpustí právě do běžné spotřeby, ve výsledku pak budou mít pravidlo 10 – 30 – 60 nebo 20 – 30 – 50, v pořadí (spoření) - (bydlení) - (běžná spotřeba), nikoliv tak, jak vyznělo v prvním zlatém pravidle, kde 30 % bylo pouze na zábavu a koníčky.

Snížili jsme složku spoření. Jinak to u většiny rodin v České republice nejde, protože jak statistika ukazuje, Češi většinou nemají ani takové příjmy, aby vystačily na minimální důstojný život, natož aby mohli spořit 20 – 30 % ze svých příjmů nebo 30 % své výplaty rozházet na osobní potřeby v podobě zábavy, kadeřníků, kosmetiky.

Zkuste trvalé příkazy

Naučit se hospodařit s vlastními příjmy není snadné, tvorba finančních rezerv je však nesmírně důležitá, zajišťuje trvalý pohodový chod domácnosti, a to včetně občasné dovolené a dárků na Vánoce pro děti, samozřejmě bez rychlých půjček. Při ní dost pomohou trvalé příkazy, které ihned po obdržení výplaty odešlou předem stanovenou částku na vybraná spoření či investice.

Jen vždy dobře posuďte, jakou část spoření budete potřebovat v dohledné době, takže bude uložena na spořicích účtech či jejich nebankovních ekvivalentech, dále kolik můžete investovat dlouhodoběji, tedy i s vyšším zhodnocením, ale s nutností se peněz vzdát na několik či na spoustu let.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Osobní finance

10.11.2023

Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Kyberútoky na peníze probíhají rychle a chytře. Ukážeme vám, na čem jsou podvody založeny a jak se jim ubránit! Základní scénáře se totiž opakují stále dokola

Osobní finance

14.03.2023

Exekuce na plat - jak probíhá a kolik vám exekutor musí nechat

Co je exekuce na plat, jak a kdo ji počítá? Za jak dlouho přijde? Kolik peněz musí zůstat a jaké je maximum srážek ze mzdy? Dá se jí vyhnout? Vše se dozvíte zde.

Osobní finance

05.01.2023

Jak na rozpočet pro 4 člennou rodinu? Zkuste ho vyladit s námi!

Co by mělo být zahrnuto v rodinném rozpočtu a co může zůstat alespoň občas stranou? Jak velkou část výdajů je v pořádku dávat na bydlení, jídlo, dopravu nebo na volný čas?