Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Jak na to, abyste dokázali včas rozklíčovat, že s vámi právě jedná podvodník? Nijak složité to není. Stačí nepanikařit pod nátlakem „bankéře na telefonu“, nikam nevypisovat údaje k platební kartě, když vy sami nic nekupujete. Nenaletět na slibované dávky a přeplatky oznamované po telefonu, ale ani nepodlehnout slibům vysokého zhodnocení vašich úspor. Kybernetické podvody jsou pestré, ovšem základní rukopis zůstává pořád stejný.

Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Klíčové informace

icon

Kyberpodvody vesměs probíhají podle některého z níže uvedených 5 scénářů.

icon

Podvodníci se snaží oběť vystresovat. Nebo ji naklonit na svou stranu.

icon

Smyslem každého podvodu je získání vašich peněz. Vy je vydáte dobrovolně (ze soucitu, ze slepé důvěry), nebo neúmyslně (zadání přístupových údajů na nesprávné místo).

icon

Obrana spočívá v pozornosti, informovanosti o podvodech a ve schopnosti zastavit se, abyste sami sobě věnovali čas k vyhodnocení situace.

Pět scénářů se opakuje stále dokola, i když v různých „baleních“

Když se na kyberpodvody podíváte z odstupu, zjistíte, že jsou stále stejné. Mají jediný cíl: dostat z vás peníze. A to jde několika cestami: kartou, přístupem do online bankovnictví, přístupem do vašeho PC, fyzickým předáním peněz (do automatu) nebo jejich zasláním na účet. 

Proto mají kyberútoky sice vždycky trochu jiný úvod, malinko odlišný scénář, ale pokaždé vedou k jednomu z těchto “cílových” kroků. Právě podle pokynů, kterými vás podvodníci instruují, můžete snadno poznat, že jde o manipulaci k jedinému cíli: otevření cesty pro odcizení vašich peněz. Většinou se střídají pokyny z následující pětice:

1. Vyberte peníze a nasázejte je do kryptomatu

Telefonát z vaší banky (ukáže se název banky na displeji):

„Pozor, útočí vám na účet! Berou si na vás půjčku! Volám z banky, honem z účtu vyberte peníze a vložte je na účet depozitní, kde budou v bezpečí! Depozitní účty jsou bezpečně dosažitelné jedině přes automaty na kryptoměnu!“

Nebo...

„Tady Policie ČR. Sledujeme situaci. Postupujte podle pokynů, které jste dostali od svého bankéře. Ještě vás bude kontaktovat, abyste z nervozity nedělali zbytečné chyby. Pak s námi přijdete na služebnu sepsat protokol.“

Je to jen jeden ze scénářů, které v bance nebo na Policii líčili podvedení lidé. Podvodníci volali z „opravdových“ čísel banky a čísel Policie ČR. Nebyl důvod jim nevěřit…. 

Ale byl tu důvod k nedůvěře. Pokyn k výběru peněz a jejich vložení kamkoliv, nota bene do no-name bankomatu, by měl být podezřelý vždycky. A když vám bankéř volá, rozlučte se s ním. A zavolejte do banky vy. Nebo, kde to jde, si totožnost bankéře ověřte v mobilní bankovní aplikaci.

2. Vyplňte přihlašovací údaje do bankovnictví

Email od České pošty nebo dopravce, kterého pravidelně využíváte:

„Cestuje k vám objednaný balíček, ale zasekl se v depu. Abychom jej mohli vyzvednout a doručit až k vám domů, je nezbytné se identifikovat vaším bankovním účtem.“ „Na váš účet dorazil přeplatek. Vzhledem k tomu, že pochází od XYZ, je nutné nejprve se zde přihlásit do vašeho internetového bankovnictví a tam přijetí přeplatku povolit, dle následujícího návodu.“

Už v tom „čicháte“ podvod? To je dobře! Když už do bankovnictví, tak jedině přes webovky vaší banky! A rozhodně tam nepotřebujete povolovat přijetí platby nebo pokračování v doručování vašeho balíku!

3. Zadejte veškeré údaje ke své platební kartě

„Ráda bych koupila inzerované věci, co prodáváte po dětech. Sama si přijet pro věci nemohu, ale pošlu si dopravce. Zde je link na objednání přepravy. Nákup uhradím prostřednictvím dopravce, ale on pro realizaci převodu potřebuje číslo vaší karty, její platnost a ověřovací kód.“

Nebo...

„Zde je banka XYZ. Na účet našeho klienta dorazily tři platby zadané rychle po sobě a v poměrně vysoké částce. Všechny tři z vašeho účtu. Vypadá to, že vám někdo zkopíroval kartu, a teď ji zneužívá. Pro ověření porovnáme číslo vaší karty s údaji z příchozích plateb. Ale protože nejsme vaší bankou, k originálu vaší karty se nedostaneme. Nadiktujte nám číslo vaší karty, její platnost a ověřovací kód.“

Další skoro uvěřitelný scénář, že? Ale údaje o vaší kartě nemá nikdo co chtít, dokud vy sami nejdete platit za cokoliv přes zabezpečenou platební bránu.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Jednoduše a rychle

Srovnat půjčky

4. Pošlete nám své peníze (na investice, či na pomoc v nouzi)

„Moc hezky se mi s tebou povídá. Rád bych se s Tebou viděl osobně, ale nemám teď dost peněz na cestu, ani na ubytování někde blízko Tebe. Ještě teď doma řeším průšvih s XYZ (s bytem, s dluhem za studium, za léčení, za…). Mohla bys mi poslat padesát tisíc? Všechno tady urovnám, a budu u Tebe coby dup!“

No to je milionový chlap! Do slova a do písmene!

Jeden telefonát za všechny:

„Jsme zástupci české společnosti s výjimečným postavením na českém trhu. Věnujete se nejnovějších technologiím a brzy nás čeká patentové řízení. Na rozšíření naší činnosti a expanzi do zahraničí potřebujeme finanční prostředky, které nám pomohou právě teď využít nebývalé tržní příležitosti. Vydáváme ZAJIŠTĚNÉ dluhopisy, s prospektem schváleným Českou národní bankou. Výnos dluhopisů je 20 %, s dobou investice na 5 let. Ale dluhopisy můžete firmě kdykoliv odprodat zpátky.“

5. Nainstalujte si do počítače aplikaci pro vzdálený přístup, my už se o všechno postaráme

Telefonát falešného poradce:

„S tou investiční aplikací se nemusíte učit, ničeho se nebojte. Do počítače si jen stáhnete aplikaci pro vzdálený přístup, odsouhlasíte nám do něj vstup. Přihlásíte se (nebojte, u sebe) do internetového bankovnictví. A my už se o všechno ohledně vašeho investování postaráme.“

Ti jsou tak vstřícní, že? Asi už tušíte, jak to dopadne…

Zastavit, stát a zamyslet se!

Stejně jako se musíte řádně zamyslet nad vzetím půjčky (promyslet situaci, částku, dobu splácení, vybrat nejvhodnější úvěr…), je potřeba se zamýšlet i nad ostatními finančními kroky. Především tehdy, když vás do nich někdo tlačí. Nenechte se znervóznět. Zachovejte chladnou hlavu, vzpomeňte na výše napsaných pět scénářů. A každou informaci, jíž si nejste jistí, si nezávisle ověřte.

Zdroje: Kybertest, Policie ČR

Srovnejte si půjčky bez úroků a poplatků

Srovnat půjčky

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.