Hotovostní půjčky udrží peníze v tajnosti. Ale pozor na ceny!

Hotovostní půjčky jsou zajímavým řešením úvěrování pro lidi v různých životních situacích. Tou základní je zkrátka nevlastnění bankovního účtu. Jsou tu ale i rozvody nebo exekuce, které mohou být spouštěčem potřeby vzít si hotovostní půjčku. Ta je samozřejmě dražší, protože je nutné manipulovat s fyzickými penězi. Na jaké poplatky byste se měli soustředit především?

Hotovostní půjčky udrží peníze v tajnosti. Ale pozor na ceny!

Klíčové informace

icon

Hotovostní půjčky jsou často dražší kvůli nutnosti manipulace s fyzickými penězi.

icon

Před uzavřením hotovostní půjčky je důležité se podrobně seznámit s poplatky, které mohou zahrnovat poplatek za vyřízení úvěru, za čerpání peněz a za každou splátku.

icon

Konečná cena hotovostní půjčky by měla být jasně uvedena v smlouvě, ideálně na první straně.

icon

Před uzavřením smlouvy je důležité zjistit, jak poskytovatel půjčky postupuje v případě potíží se splácením.

Nebankovní a neúčelová půjčka

Hotovostní půjčka je vždy nebankovní a vždy neúčelová, většinou poměrně malá. To znamená, že ji nabídne jen nebankovní společnost a také vždy bez vázání na způsob, jak tyto peníze použijete. Ve většině případů se hotovostní půjčky poskytují do výše 100 000 korun.

Zaplatit s těmito penězi můžete naprosto cokoliv. Peníze dostanete na ruku. Ale většinou je budete v hotovosti i splácet. Některé společnosti umožňují kombinaci, kdy si peníze do určitého objemu můžete vyzvednout v hotovosti a splácet se dají bezhotovostně odesláním na účet.

Toho se dá využít právě například při rozvodu, kdy by peníze navíc zamíchaly s dělením majetku, dále při případných potížích se splácením, aby exekutor tuhle půjčku nenašel - ovšem tuto variantu důrazně nedoporučujeme.

Někdy se do hotovostní půjčky pustí mladí lidé, kteří nechtějí být monitorován svými rodiči, kteří mají přístup do internetového bankovnictví svého potomka i v době, když se dítě chce postavit na vlastní nohy.

Hledáte hotovostní půjčku?

Zobrazit nabídky

Dražší půjčka

Vzhledem k tomu, že se musí s penězi u hotovostní půjčky zacházet přímo, tedy manipulovat s hotovostí, peníze se musejí nějak předat klientovi a také se od něj musejí zase nějak vybrat, bývá hotovostní půjčka mnohem dražší než peníze odeslané na bankovní účet. 

Některé společnosti dokonce přivezou peníze až domů nebo na smluvené místo, kde peníze klientovi předají, případně kam si přijedou pro splátku. Často probíhá předání peněz na kamenné pobočce nebankovní společnosti (a držení kamenných poboček je drahé). 

Velmi často se však potkáme i s výplatou hotovosti u smluvených partnerů, například u čerpacích stanicna poště, u sázkových terminálů nebo v trafice umístěné ve větším obchodním centru. I to však správu hotovostního úvěru prodražuje.

Na jaké poplatky se připravit a které podrobit zkoumání?

Jistě se musíte předem připravit na to, že budete u hotovostní půjčky muset zaplatit poplatek za vyřízení úvěru a za čerpání peněz, navíc další poplatky za každou splátku na ruku. Poskytovatel úvěru povede váš půjčkový účet, za kteroužto činnost bude chtít poplatek také. Možná bude vyžadováno i pojištění. 

Poplatky musíte zaplatit, i pokud peníze vrátíte dříve. Poplatky se totiž většinou hradí jednorázově hned s první splátkou nebo s několika prvními splátkami. Všechny poplatky musí poskytovatel hotovostní půjčky uvést v RPSN, a to dokonce v rozpisu po jednotlivých letech, pokud bude půjčka trvat déle než jeden rok. 

Zkoumání podrobte každý z poplatků a srovnejte s konkurencí. K tomu skvěle poslouží online srovnávače.

Hledáte hotovostní půjčku?

Porovnat nabídky

Konečná cena hrazená klientem (zákazníkem, dlužníkem)

Nejvíce ze všeho by vás měla zajímat konečná cena, kterou za hotovostní půjčku zaplatíte. Ta musí být uvedena na konci splátkového kalendáře, který je součástí navrhované smlouvy o spotřebitelském úvěru. Kvalitní poskytovatelé umístí konečnou cenu hned na první stranu smlouvy.

Zjistěte si také, jak bude poskytovatel půjčky postupovat v případě, kdy vám nastanou potíže se splácením. I to je totiž důležité kriterium kvality poskytované služby. Ti dobří totiž maní předem vypracované alternativní plány, jak klientům se splácením pomoci.

A pokud čemukoliv nerozumíte, vždy se ptejte ještě dříve, než smlouvu podepíšete.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.