Půjčka v exekuci: Zapomeňte na další zadlužování

Do prodlení se splátkou se může dostat každý. Někdy stačí pouhé opomenutí, jindy se může nakupit více výdajů a na zaplacení splátky už další finance zkrátka nezbývají. V krajním případě může nezaplacená splátka či neuhrazený dluh skončit až nařízenou exekucí. I v této situaci se však najdou jedinci, kteří uvažují tak, že by si na vyplacení exekuce opět vzali půjčku. A protože i zde platí pravidlo - kde je poptávka, je také nabídka, existují společnosti, které půjčky pro lidi v exekuci nabízejí.

Půjčka v exekuci: Zapomeňte na další zadlužování

Klíčové informace

icon

Exekuce není vhodný moment na další půjčku, je lepší se snažit problémům předcházet a dodržovat pravidla zodpovědného zadlužování.

icon

Přestože některé nebankovní společnosti nabízejí půjčky pro lidi v exekuci, je důležité důkladně zvážit takovou možnost a prověřit, zda se jedná o poskytovatele s licencí ČNB.

icon

Nabídky půjček na vyplacení exekuce mohou na první pohled vypadat přívětivě, ale je důležité si uvědomit, že náklady na splacení úvěru ovlivňuje nejen úroková sazba, ale i doba splatnosti.

icon

Pokud máte potíže se splátkami a hrozí vám prodlení, je nejlepší se obrátit na poskytovatele půjčky a řešit situaci dříve, než vše dojde příliš daleko.

Exekuce není vhodný moment na další půjčku

Než se začneme zabývat tím, jak může vypadat půjčka pro lidi v exekuci, zamysleme se nad jednoduchou úvahou. Exekuce je státem povolený způsob vymáhání dluhů a předchází jí nesplacený dluh. Pro věřitele je exekuce krajní možností, jak řešit neuhrazený dluh v momentě, kdy klient své závazky splácet odmítá. Asi jste si všimli, že se opakují slovní spojení dluh, neuhrazený dluh, vymáhání dluhů apod. Do exekuce se tedy dostávají ti, kteří mají potíže se splácením, nebo jim dluhy přerostly přes hlavu. Je tedy na uváženou, zdali je právě exekuce vhodný moment, kdy uvažovat o další půjčce.

Je možné vzít si půjčku v exekuci?

Pokud je exekuce stav, do kterého se člověk dostane nesplácením svých závazků, jak je vůbec možné vzít si další půjčku? Možná i vás napadá podobná otázka. Bohužel v tomto případě neexistuje zákon, který by člověku možnost dále se zadlužovat upíral. Existuje však zákon o spotřebitelském úvěru z roku 2016, podle kterého se musí všichni poskytovatelé, a to jak ti bankovní, tak ti nebankovní, přesvědčit o tom, že zájemce o úvěr bude schopen půjčku splácet. Bankovní i nebankovní domy by se proto měly ubezpečit v tom, že má zájemce o půjčku dostatečné příjmy, že bude moci svůj úvěr pravidelně splácet a tuto schopnost by měly ověřit také v úvěrových registrech.

Víte, že exekuce může probíhat čtyřmi různými způsoby, anebo jejich kombinací? Exekutor smí zvolit:

Máte drobný záznam v registrech a potřebujete peníze?

Srovnání půjček pro dlužníky

V bance úvěr v exekuci nezískáte

Známé české přísloví „Bez peněz do hospody nelez“ bychom mohli volně upravit na „S negativním záznamem do banky nelez“. Význam pak můžeme přeložit tak, že máte-li negativní záznam v bankovních či nebankovních registrech klientských informací, nemusíte se o další půjčku v bance ani namáhat. Bankovní domy literu zákona ctí a důsledně prověřují bonitu každého žadatele o úvěr. Získat v bance půjčku s exekucí je tedy vyloučené.

Nebankovní půjčky s exekucí

Nabízí se tedy úvaha, zdali to, co nedostaneme v bance, nezískáme snáze u nebankovního poskytovatele půjček, který má zpravidla mírnější pravidla pro poskytování úvěrů. Tyto společnosti skutečně nabízejí v některých případech úvěry pro problémové klienty. Tedy pro žadatele, kteří již mají více půjček, nebo záznam v registru. Ovšem i v tomto případě se musí zájemce o půjčku prokázat dostatečnými příjmy a schopností dostát svým závazkům. Žádná solidní nebankovní společnost s licencí na poskytování spotřebitelských úvěrů od České národní banky, nebude poskytovat úvěr člověku, který je ve finanční tísni a nemá dostatečné příjmy na splácení svých závazků.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Mám exekuci a potřebuji půjčku. Na koho se (ne)obrátit?

Bylo by ideální, kdybychom v tomto momentě mohli naše povídání ukončit. Prostým tvrzením, že pokud jste v exekuci, nikdo vám další půjčku neposkytne. Nebyla by to ale pravda, a proto vás seznámíme také se skutečností, že na trhu skutečně existují společnosti, které půjčky pro lidi v exekuci nabízejí.

Zpravidla se jedná o půjčky na ruku, na které exekutor nemůže dosáhnout. Vždy se jedná o nebankovní společnosti či jednotlivce, a většinou mají tyto nabídky společného jmenovatele. Tím je pomyslné zdání rychlého a snadného řešení. Společnost vás bude lákat na “půjčku s exekucí”, kterou získáte “ihned a bez registru”, “v hotovosti”, “na op” apod. V takovém případě byste měli opravdu zpozornět a důkladně zvážit, zdali je toto cesta, kterou se chcete vydat. Vždy také prověřte, zdali se jedná o poskytovatele s licencí ČNB, v opačném případě tento subjekt podniká na/za hranicí zákona a určitě není vhodný partner pro řešení vaší svízelné situace.

Pozor na zdánlivě výhodné RPSN

Důkladně si prostudujte, kolik na úvěru skutečně přeplatíte a jak bude věřitel postupovat v momentě, kdy se opozdíte se splátkou. Některé společnosti poskytující půjčky na vyplacení exekuce nabízejí na první pohled přívětivou úrokovou sazbu i celkové RPSN. Podstatné však je, jak dlouho budete úvěr splácet. Náklady na splacení úvěru totiž ovlivňuje nejen úroková sazba, ale i doba splatnosti.

Půjčka bez papírů? Jde to jen s doložením občanského průkazu

Srovnat půjčky na OP

U níže uvedeného náhodného příkladu si ukážeme, jak může nabídka půjčky na exekuci vypadat. Na vyplacení exekuce si potřebuje dlužník půjčit 100 000 Kč, úroková sazba je 12 %, RPSN 17 % a měsíční splátka 1 102 Kč, poplatek za uzavření smlouvy činí 20 000 Kč. Tyhle podmínky mohou na první pohled vypadat opravdu solidně. Ale když dodáme, že splácet budete 20 let a na úvěru zaplatíte celkově 284 262 Kč, důvodů k radosti již mnoho nezbyde. Navýšení úvěru činí 184 262 Kč. To je částka, kterou splácející na půjčce přeplatí.

Tyto půjčky jsou navíc často spojeny s podmínkou zástavy nemovitosti, takže slogany typu „Zatočte s exekucemi a nevýhodnými dluhy jednou provždy“ nebo snad „Poplatky, odměny v exekučním řízení a úroky z prodlení vám můžou samotný dluh navýšit i několikanásobně. Proč platit více, když můžete platit méně!“ nabývají s výše uvedeným příkladem úplně nových rozměrů.

Exekuce neřešíte, když jim předcházíte

Uvedli jsme pár argumentů, proč není vhodné zadlužovat se dále v momentě, kdy je dlužník v exekuci. Za každé situace se snažte exekucím předcházet a dodržujte pravidla zodpovědného zadlužování. Pokud máte potíže se splátkami a hrozí vám prodlení, obraťte se na poskytovatele půjčky a řešte s ním situaci dříve, než vše dojde příliš daleko. Nikdy nestrkejte hlavu do písku a své situaci se postavte čelem. Čím dříve začnete věci řešit, tím dříve budete moci začít opět s čistým štítem.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Osobní finance

14.03.2023

Exekuce na plat - jak probíhá a kolik vám exekutor musí nechat

Co je exekuce na plat, jak a kdo ji počítá? Za jak dlouho přijde? Kolik peněz musí zůstat a jaké je maximum srážek ze mzdy? Dá se jí vyhnout? Vše se dozvíte zde.

Půjčky

13.03.2023

Exekuce na účet - jak ji poznat, jak dlouho trvá a jak se dostanete k penězům?

Co je exekuce na účet a jak ji poznáte? Co dělat, když exekutor zmrazí všechny peníze? Jak založit chráněný účet a jak funguje? Přehledné informace a návod.

Osobní finance

19.08.2022

Velký přehled: Jak na exekuci a co všechno může exekutor zabavit

Problém s nesplácením úvěrů může vést až k exekuci majetku. Jak probíhá exekuce, co všechno vám může exekutor zabavit a jak se exekuci bránit?

Půjčky

09.03.2022

Refinancování půjčky: Vše co potřebujete vědět

Refinancování půjček může být řešením, jak ušetřit a ulevit rodinnému rozpočtu. Zjistěte, co je to refinancování a jak získat nejvýhodnější nabídku

Osobní finance

18.03.2021

Insolvence, nebo exekuce? Jak se dostat ven z dluhové pasti

Exekuce vs. insolvence. V čem se liší exekuce a insolvence? Kdy je výhodnější insolvence a jaké výhody přináší. Může nastat souběh exekuce a insolvence?

Osobní finance

24.11.2020

10 zaručených rad, jak se vyhnout exekuci a předlužení

Půjčku splácí mnoho Čechů, někteří však přistupují ke svým dluhům méně zodpovědně a půjčují si na věci běžné spotřeby či dárky. Jak se vyhnout předlužení a následné exekuci?