Exekuce na účet - jak ji poznat, jak dlouho trvá a jak se dostanete k penězům?

Jestliže vám banka zablokovala účet, máte na něm s největší pravděpodobností exekuci. Jak se bude situace dále vyvíjet, jaké další účty vám už byly také obstaveny a hlavně: jak se teď dostanete k penězům, abyste měli z čeho žít a platit další účty?

Exekuce na účet - jak ji poznat, jak dlouho trvá a jak se dostanete k penězům?

Klíčové informace

icon

Exekuce na účet znamená, že všechny účty na vaše jméno budou zablokovány, nebude možné poslat příkaz k úhradě, vybrat hotovost ani provést inkaso.

icon

Pokud máte exekuci na účet, je nutné si založit chráněný účet, na který banka převede každý měsíc část vašeho platu nebo jiného pravidelného příjmu, který není podléhající exekuci. Pro rok 2024 je tato částka stanovena na 12 705 Kč.

icon

Exekuce na účet trvá tak dlouho, dokud není uhrazena nebo zastavena z jiné příčiny, což může trvat i desítky let.

icon

Od roku 2022 se postupně ukončují bagatelní exekuce a ty exekuce, které si za celou dobu svého trvání „nevydělaly“ ani na poplatky exekutorům.

Co je exekuce na účet

Jednou z forem exekuce je obstavení účtu. A zdaleka nejde jen o účet v bance nebo v záložně. Týká se i účtů penzijního spoření/připojištění, investičního životního pojištění, stavebního spoření, termínovaných vkladů a dalších, včetně těch investičních vedených na jméno dlužníka v případě, že na ně má exekutor možnost dosáhnout. 

Vedle exekuce na účet může exekutor nařídit exekuci na plat, mobiliární exekuci nebo přikázání pohledávky (vymáhání dluhu od osoby, která dluží exekuovanému dlužníkovi).

Jaký je praktický dopad exekuce na účet? Dlužník se k penězům ze svého účtu prostě nedostane. Při zahájení exekuce si smí vybrat v hotovosti trojnásobek životního minima. A pak už je nutné se zařídit dalšími kroky, které legislativa povoluje. Jaké jsou? O tom níže v textu.

Jak poznat exekuci na účtu?

Z již napsaného je celkem zjevné, jak exekuci na účtu poznáte: všechny účty vedené na vaše jméno budou zablokované. Nebude možné poslat příkaz k úhradě, vybrat hotovost, neprovede se inkaso. Účet však bude schopen i nadále přijímat úhrady, třeba výplatu nebo důchod. Ale peníze budou ihned zmraženy, ve prospěch exekutora a věřitele.

U některých exekucí nejprve exekutor informuje o nařízeném vymáhání dluhů. A dlužníkovi dá 30 dní na úhradu dluhu. Pokud jej dlužník vyslyší a dluh zaplatí, sníží si náklady exekučního řízení na polovinu. Úhradou dluhu je exekuce vyřešena a po dohodě s exekutorem ukončena.

Někdy se ale nečeká…

V některých případech však exekutor zmrazí účty ihned. Všechny, které najde. Včetně těch, kde má dlužník jen dispoziční právo (a majitelem účtu je manžel/manželka/rodič/potomek). I tentokráte zůstává možnost do 30 dní uhradit vymáhaný dluh, ale už to nepůjde pohodlně příkazem k úhradě, peníze je pouze možné osobně přinést na pobočku banky

Exekutor v tomto případě vypočítá, jak velký je ještě dluh poté, co obstavil všechny účty, a částky na nich od dluhu odečetl. Takto potichu exekutor postupuje proto, aby se peníze z účtu neztratily ještě předtím, než by přistoupil k jejich blokaci. Samotnou blokaci samozřejmě provádí banka nebo jiná finanční instituce - ale na příkaz exekutora.

Jak na založení účtu při exekuci? Banky provozují „chráněné účty“

Jestliže se objeví exekuce na účtu, je nutné si založit nový účet, s jehož prostředky bude možné manipulovat. Nejde o klasický účet u banky, protože žádná banka nezaloží „normální“ účet lidem v exekuci. A samozřejmě neposkytne ani půjčku v exekuci.

Co však banky založit mohou, je chráněný účet. Na něj pak chodí částka, která zůstane zaměstnanci po exekuci na plat. Nebo důchodci, rodiči na rodičovské dovolené apod. po exekuci na jejich příjem. Na tyto prostředky nebude exekutor moci sáhnout, budou plně k dispozici povinnému (dlužník v exekuci). 

Ale jak to zařídit, aby část příjmu nepodléhající exekuci opravdu doputovala na chráněný účet? Podrobný návod, pokyny a vysvětlení, včetně legislativního zázemí, najdete na stránkách České národní banky.

Kolik vám musí každý měsíc na chráněný účet doputovat

Srážky z příjmu se provádějí jasně daným postupem. Ten je zakotven především v Občanském soudním řádu (zákon č. 99/1963 Sb., § 276-302) a v prováděcích předpisech. Hlavní slovo tu má „nezabavitelné minimum“.

Pro rok 2024 je stanoveno na 12 705 Kč. Proto pokud máte exekuci na účet a zřídíte si chráněný účet, na něj vám banka bude moci každý měsíc převést z vašeho platu nebo jiného pravidelného příjmu 12 705 Kč. Tato částka je platná pro rok 2024. Například po většinu roku 2022 se převáděla částka 12 750 Kč.

Jestliže si chráněný účet nezřídíte, ke svým penězům (pravidelně zasílaným na účet) se nebudete mít jak dostat. Onen trojnásobek životního minima se smí vybrat jen jednorázově, při zahájení exekuce na účet.

Exekuce na účet nemá své trvání nijak omezené

Možná si říkáte, jak dlouho bude trvat exekuce na účet. Tady se ale nijak konkrétně odpovědět nedá. Exekuce na účet trvá tak dlouho, dokud není uhrazena nebo zastavena z jiné příčiny. Takže i desítky let, přičemž se stále načítají všechna penále a exekuční poplatky. 

Od roku 2022 se postupně ukončují bagatelní exekuce a ty exekuce, které si za celou dobu svého trvání „nevydělaly“ ani na poplatky exekutorům. Detaily najdete v našem velkém přehledu o exekucích.

Zdroje: Občanský soudní řád / Veřejný ochránce práv

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Srovnat půjčky

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

02.07.2024

Splácení půjček: Jaké máte možnosti a na co si dát pozor?

Jak splácet půjčku? Zjistěte, jaké jsou možnosti splácení půjček a na co si dát pozor, abyste předešli opožděným platbám a finančním komplikacím.

Půjčky

20.05.2024

LTV, DTI, DSTI - co znamenají

Co jsou ukazatele LTV, DTI a DSTI a jak ovlivní proces vyřízení hypotéky či jiného úvěru? Jak ovlivní cenu půjčky? A jak si hodnoty LTV, DTI a DSTI vylepšit?

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku