Půjčka bez výpisu z účtu

Potřebujete si půjčit, ale nehodláte nikomu ukazovat výpis ze svého účtu? Nebo účet vůbec nemáte, a tak byste výpis z něj ani nemohli předložit? V obou případech se můžete pokusit získat půjčku bez doložení výpisu z účtu. Ale než se pustíte do výběru, nejprve si o ní přečtěte následující fakta.

Půjčka bez výpisu z účtu

Klíčové informace

icon

Hotovostní půjčka nevyžaduje bankovní účet ani výpis z účtu, dokládání příjmů je možné jinými způsoby.

icon

Tento typ půjčky je většinou poskytován v nižších částkách a na krátkou dobu, patří k nejdražším na trhu.

icon

Hotovostní půjčky nabízejí jak licencovaní poskytovatelé, tak i soukromí investoři a úvěrové společnosti bez licence ČNB.

icon

Při výběru půjčky je důležité zvolit poskytovatele s licencí ČNB, který respektuje ustanovení zákona o spotřebitelském úvěru.

Co je online půjčka bez výpisu z účtu

Pod takto složitým názvem se skrývá půjčka v hotovosti. Co to je? Spotřební úvěr nebo peněžitá zápůjčka, poskytovaná formou výplaty na ruku. V hotovosti se může také splácet, ale nutné to není: někteří poskytovatelé budou akceptovat i splátky z účtu.

A proč je v názvu „bez výpisu z účtu“? Protože k jejímu získání žádný výpis z účtu, a ani žádný bankovní účet nepotřebujete. Příjmy totiž k žádosti o půjčku dokládáte jinak. Například:

  • pracovní smlouvou a výplatními páskami, případně potvrzením od zaměstnavatele
  • kopií daňového přiznání (jste-li OSVČ)
  • písemným rozhodnutím o přiznání důchodu, rodičovského příspěvku, či jiné pravidelné platby od státu

Kde se hotovostní půjčka vyplácí, aneb jak se k penězům dostanete

Tento typ půjčky můžete vyřídit přímo na pobočce poskytovatele, kde je i pokladna s hotovostí. Další možností j online vyřízení půjčky s tím, že:

  • pro peníze si zajdete k partnerovi poskytovatele (čerpací stanice, terminál Sazky, trafika aj.)
  • peníze vám přiveze kurýr - v určeném čase, na dohodnuté místo setkání. Asi vás nepřekvapí, že tohle je varianta nejdražší.

Co je typické pro hotovostní půjčku?

Hotovostní půjčka má několik vlastností. A jistě už vás některé napadly:

  • operuje jen s hotovými penězi, takže není vysledovatelná přes bankovní účet (neviditelnost pro partnera, s nímž máte společný účet, dokonce i pro exekutora)
  • poskytuje se jen v nižších částkách, často na velmi krátkou dobu splatnosti. Varianty „bez registru“ a „do výplaty“ se většinou splácejí do 30 dní od podpisu úvěrové smlouvy. Jen výjimečně natrefíte na hotovostní půjčku v objemu okolo sta tisíc korun a třeba dvouletou splatností
  • patří k nejdražším na úvěrovém trhu - zprostředkování hotovosti a manipulace s ní jsou spojeny s vyššími náklady než u bezhotovostního platebního styku
  • nabízejí ji jak licencovaní poskytovatelé, tak i soukromí investoři a úvěrové společnosti bez licence ČNB. Poslední dva zmiňovaní nedokáží nabídnout úvěr spotřební, jedině peněžitou zápůjčku, případně půjčku podnikatelskou. U obou chybí zákonná ochrana spotřebitele. To často ústí v nekalé praktiky nelicencovaných poskytovatelů, daleko za hranicí zákona o spotřebitelském úvěru. Bránit se lze jen stěží. Jedinou opravdu účinnou obranou je vyhýbání se poskytovatelům bez licence.

Komu se může hodit půjčka bez účtu?

Nejčastěji si tento úvěr berou dvě skupiny osob:

  1. lidé bez bankovního účtu, kteří si účet nehodlají zřizovat ani do budoucna
  2. lidé, kteří účet sice mají, ale chtějí využít typickou diskrétnost, nevystopovatelnost hotovostních půjček.

Hledáte hotovostní půjčku?

Porovnat nabídky

Kdo je poskytovatelem hotovostních půjček?

Už bylo zmíněno, že ne každý, kdo nabízí půjčku bez výpisu z účtu, je poskytovatelem s licencí ČNB. Tedy poskytovatelem, který plně respektuje ustanovení zákona o spotřebitelském úvěru. Abyste získali bezpečnou hotovostní půjčku, oslovte jedině důvěryhodné poskytovatele s licencí.

Hotovostní úvěr nabízejí nebankovní společnosti. Banka smí poskytnout jedině půjčku na účet. Vždy tak u hotovostních půjček půjde o úvěr nebankovní. Navíc, ne každá nebankovka se zaměřuje na půjčky bez výpisu z účtu, nabídka je proto výrazně užší, než u půjček bezhotovostních. Na druhou stranu, poskytovatelé hotovostních úvěrů často fungují i přes víkend.

Podle čeho vybírat nejlepší půjčku bez výpisu z účtu

Nejlepší půjčka má tři vlastnosti. A platí to pro každý úvěr, nejen bez výpisu z účtu:

  1. Poskytovatel půjčky má licenci ČNB k poskytování spotřebitelského úvěru. To samo o sobě znamená, že všechny dokumenty, které budete podepisovat, prošly revizí a vyhovují požadavkům na udělení licence. Navíc, pokud byste se dostali do sporu s poskytovatelem, můžete se zdarma obrátit na Finančního arbitra. Jeho rozhodnutí má stejnou moc jako rozhodnutí soudu.
  2. Cena půjčky patří k nejnižším - samozřejmě ve své kategorii. Hotovostní půjčky jsou obecně dražší, ale i tak se vyplatí hledat mezi nimi tu nejlevnější. Jak ji poznáte? Buď podle RPSN, nebo podle celkového přeplatku.
  3. Podmínky splácení jsou nejpříznivější. Co si pod tím představit? Poskytovatel umožňuje předčasné splacení zdarma. Nebo odklad splátky, jen za symbolický poplatek, případně splátkové prázdniny. Sankce z prodlení nejsou nastaveny příliš vysoko.

Jaká jsou nejčastější rizika a nevýhody hotovostní půjčky

Hotovostní půjčka je snadno dostupná, nevyžaduje nijak „závratnou“ bonitu. To vede k vysokému riziku předlužení žadatele. Celkově podporuje sklony k impulzivnímu zadlužování.

Další nevýhodou je vyšší cena této půjčky, včetně případných sankcí za nesplácení, za prodlení se splátkou. Vždycky vyjde klienta dráž než většina půjček na účet.

Zapomenout bychom neměli ani na nízkou poskytovanou částku, krátkou dobu splatnosti a poměrně úzkou skupinu licencovaných poskytovatelů. S vyzvednutím hotovosti se mohou pojit časové a prostorové komplikace.

Má hotovostní půjčka nějaké výhody?

Půjčka bez výpisu z účtu má však i spoustu výhod, jinak by si místo na trhu s úvěry nikdy nemohla najít. Hlavní výhodou je její extrémně snadné dostupnost. Žadatel nemusí mít vlastní bankovní účet. Uveďme též vysokou míru její diskrétnosti, kdy je půjčka jen stěží vystopovatelná. A to nejen pro rodinné příslušníky, partnery v rozvodovém řízení, ale též pro exekutory.

Tip: Když už musíte volit půjčku v hotovosti, vybírejte jen mezi licencovanými poskytovateli

Půjčka v hotovosti nepatří k levným. A pokud ji vezmete od poskytovatele bez licence, vydáváte se na milost a nemilost jeho lichvářským praktikám. Proto: pokud musíte volit půjčku v hotovosti, vybírejte jen mezi licencovanými poskytovateli. Nejsnáze v online srovnání hotovostních půjček. Najdete tu právě poskytovatele s licencí k nabízení spotřebních úvěrů, kteří vám dokáží půjčku vyplatit v hotových penězích.

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

02.07.2024

Splácení půjček: Jaké máte možnosti a na co si dát pozor?

Jak splácet půjčku? Zjistěte, jaké jsou možnosti splácení půjček a na co si dát pozor, abyste předešli opožděným platbám a finančním komplikacím.

Půjčky

20.05.2024

LTV, DTI, DSTI - co znamenají

Co jsou ukazatele LTV, DTI a DSTI a jak ovlivní proces vyřízení hypotéky či jiného úvěru? Jak ovlivní cenu půjčky? A jak si hodnoty LTV, DTI a DSTI vylepšit?

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku