Partnerská půjčka aneb Ve dvou se to lépe splácí

Říká se, že dva jsou více než jeden. Tohle české úsloví platí nejen v matematice, ale ve všech životních rovinách. A platí také v případě, když si potřebujete půjčit peníze a nemáte dostatečnou bonitu na získání půjčky. I pro poskytovatele úvěru jsou totiž dva více než jeden. V ten moment přichází čas na manželskou či partnerskou půjčku.

Partnerská půjčka aneb Ve dvou se to lépe splácí

Klíčové informace

icon

Partnerská půjčka může zvýšit šance na získání úvěru, pokud jeden z žadatelů má nízký příjem nebo již splácí nějaké úvěry.

icon

Při žádosti o hypoteční úvěr v manželství je nutný podpis obou manželů, jelikož se jedná o společný dluh.

icon

Pokud jeden z manželů požádá o půjčku během manželství, automaticky se tím zadluží i druhý partner.

icon

V případě nesplácení dluhu může být na majetek a příjem dlužníka uvalena exekuce, která se vztahuje i na manžela/manželku.

Manželská půjčka, jak si ji někteří pamatují

Než se začneme věnovat manželské půjčce tak, jak ji dneska můžete získat v bance či u nebankovního poskytovatele, musíme zmínit pojem „novomanželská půjčka“. Tento státem podporovaný druh úvěru patřil kdysi, ještě za předchozího režimu, k velmi oblíbeným a levným formám půjčky, kterou mohly čerpat mladé sezdané páry. Stát tak finančně podporoval začínající rodiny, které mohly získat novomanželskou půjčku do startu společného života za velmi výhodných podmínek.

I dneska je možné čerpat manželskou půjčku, od novomanželské půjčky tak, jak si ji někteří z nás ještě pamatují, se ale liší ve dvou zásadních aspektech – věřitelem není stát, ale soukromý subjekt, a zapomenout můžete také na velmi výhodný či nulový úrok.

Hledáte výhodnou půjčku?

Porovnat nabídky

Partnerská či manželská půjčka ve 21. století

S koncem minulého režimu definitivně zanikl také pojem novomanželská půjčka. Dnes byste již v nabídce bank či nebankovních společností speciální produkt nesoucí název manželská půjčka či novomanželská hypotéka hledali jen stěží, i přesto vám však může finanční instituce půjčku pro manželé nabídnout. Jak je to možné? 

Manželská půjčka je klasický spotřebitelský úvěr, u kterého vám věřitel umožní přizvat si spoludlužníka. Většinou dokonce platí, že spoludlužníkem nemusí být jen blízcí příbuzní nebo osoba žijící ve společné domácnosti, jako je manžel či partner. Naopak se může jednat o jakoukoli osobu, která splní požadavky banky či nebankovní společnosti na bonitu. Spoludlužníků může být i více. 

Výhodou takovéto partnerské půjčky je, že pokud má jeden z žadatelů o úvěr nízký příjem nebo již nějaké úvěry splácí, pomůže mu druhý spoludlužník (manžel či partner) zvýšit jeho kredibilitu v očích budoucího věřitele a žádost, který by byla jinak zamítnutá, může být schválena.

Kdy je nutný podpis obou manželů?

Jiná situace nastává, pokud jste manželé a potřebujete hypoteční úvěr. V takovém případě bude banka trvat na tom, aby smlouvu podepsali oba manželé, protože žádost o hypotéku je v manželství společná. Oba také musíte doložit své příjmy a výdaje. Spolu se svatbou totiž vzniká automaticky společné jmění manželů, což znamená, že se dělíte se svým partnerem o všechno rovným dílem. A to včetně bydlení a hypotečního úvěru. Pokud chce žádat jen jeden z manželů, musí podat žádost o zúžení společného jmění manželů

Nejen v případě hypotéky po vás banka může chtít, abyste k žádosti o půjčku přizvali také svého manžela či manželku. Některé finanční instituce od určité finanční částky vyžadují, aby smlouvu o spotřebitelském úvěru podepsali oba manželé.

Dlužníkem proti své vůli

Pokud si však v manželství požádáte o půjčku, kterou si celou kompletně vyřídíte sám, neznamená to, že by s daným závazkem neměl váš partner co dočinění.  

I když vám nikdo nedává zákonnou povinnost informovat svého manžela či manželku o tom, že si berete půjčku, pokud nemáte podepsanou předmanželskou smlouvu či dohodu o zúžení společného jmění manželů, platí, že jakmile se zadlužíte během trvání manželství, zadlužíte tím i svého partnera. A to i v případě, že jste se na půjčce nedohodli, váš partner o ní vůbec neví a nefiguruje ani na smlouvě o úvěru.

Komplikace pak může nastat v případě, že se dlužník dostane do stavu, kdy není schopen svůj závazek řádně splácet. V krajním případě se může stát, že na jeho majetek a příjem bude uvalena exekuce. Exekuce se pak automaticky vztahuje i na manžela/manželku. Jak postupovat v takovém případě?

Pokud se partner o nesplácení dluhu dozví, může v co nejkratším čase písemně vyjádřit nesouhlas s touto půjčkou, a tím vyjmout z exekuce nejen svou polovinu SJM, ale i své úspory, investice nebo pravidelný příjem.

 

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

02.07.2024

Splácení půjček: Jaké máte možnosti a na co si dát pozor?

Jak splácet půjčku? Zjistěte, jaké jsou možnosti splácení půjček a na co si dát pozor, abyste předešli opožděným platbám a finančním komplikacím.

Půjčky

20.05.2024

LTV, DTI, DSTI - co znamenají

Co jsou ukazatele LTV, DTI a DSTI a jak ovlivní proces vyřízení hypotéky či jiného úvěru? Jak ovlivní cenu půjčky? A jak si hodnoty LTV, DTI a DSTI vylepšit?

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku