Investování s P2P půjčkami. Jak na to?

Češi propadli kouzlu sdílené ekonomiky, která se právem stává fenoménem dnešní doby. Lidé sdílejí auta, byty, jízdní kola, využívají sdílené investování, půjčování peněz nebo hlídání dětí.  Důkazem je i skutečnost, že půjčky a investice v rámci P2P platforem patří mezi jedno z nejrychleji rostoucích odvětví v oboru nových finančních technologií. Jak fungují P2P půjčky a jak lze jejich prostřednictvím investovat? Jsou P2P investice vhodným prostředkem, kam investovat i malé částky?

Investování s P2P půjčkami. Jak na to?

Co jsou to P2P půjčky a jak fungují?

Výraz P2P (Peer-to-Peer) by se dal přeložit jako „rovný s rovným“. V praxi to znamená, že lidé půjčují lidem. Díky Peer-to-Peer půjčkám můžete investovat své peníze prostřednictvím platforem, které půjčují peníze žadatelům o úvěr. Další obdobou jsou P2B půjčky (Peer-to-Business), kdy lidé půjčují podnikům nebo start-upům.

Vše probíhá online. Na jedné straně stojí věřitelé (soukromí investoři), kteří disponují volnými finančními prostředky a rádi by je zhodnotili. Na druhé straně je zájemce o úvěr. Celý proces zastřešuje prostředník, který provozuje internetovou platformu P2P půjček. Ten prověří, ohodnotí a následně připraví podmínky a smlouvu pro zprostředkování úvěru mezi vypůjčitelem a investory. Společnost, která zajišťuje realizaci P2P půjčky, je zodpovědná za správu systému, zpravidla však nenese zodpovědnost za vypořádání půjček a nepřebírá ani riziko z nezaplacené půjčky.

Jak zažádat o P2P půjčku

Celý proces sjednání půjčky začíná tím, že se žadatel o půjčku zaregistruje na příslušné webové platformě a společnost zprostředkovávající P2P půjčky si žadatele prověří, na základě čehož mu přidělí určitý rating vyjadřující jeho bonitu. Platí, že čím lepší rating, tím nižší úrok. Klient vyplní do žádosti o půjčku své osobní údaje, o jak vysokou částku žádá a jak dlouho ji chce splácet. V některých případech lze zadat i požadovanou výši úrokové sazby. Celou žádost může doplnit o soukromý příběh, který investorovi lépe přiblíží záměr žadatele. Pokud je žadatel vyhodnocen jako důvěryhodný, je jeho žádost zařazena do nabídky na tzv. tržišti půjček, z níž si pak vybírají registrovaní investoři. Ti mohou nabídnout celou částku nebo jen její část.

P2P investice – jak se stát investorem?

Začít s P2P investováním je poměrně snadné. V první řadě, si vyberete platformu, která vás zaujme a kterou budete využívat. Na českém trhu můžete vybírat hned z několika platforem nabízející možnost sdíleného investování prostřednictvím P2P či P2B půjček (Bondster, Zonky, Bankerat, Fundlift, UPVEST a další). Poohlédnout se však můžete i za hranice a využít např. největšího evropského hráče na trhu P2P platforem - společnost Mintos. Před zahájením jakéhokoliv investování se seznamte se strukturou a podmínkami daného zprostředkovatele služeb.

Mezi Čechy je nejpopulárnější tuzemská platforma Zonky s nestárnoucím sloganem – Lidé půjčují lidem. Největší výhodou investování se Zonky je možnost investovat už od malých částek, minimální výše půjčky činí 200 Kč. Zhodnocovat své peníze tak můžete začít i s minimálním vkladem.

Jak začít investovat?

V prvním kroku investor vyplní vstupní údaje nutné pro registraci do systému a nahraje dva doklady totožnosti. Jakmile je účet založený, lze na něj poslat peníze určené pro investice. Pak už můžete vybírat ze seznamu lidí, kteří žádají o půjčku. Na úvěr jednotlivým klientům se obvykle skládá více investorů, čímž je částečně zajištěna diverzifikace rizika. Někteří poskytovatelé nabízejí možnost využívat pro investování také mobilní aplikaci, čímž se investování do P2P půjček stává rychlou a poměrně jednoduchou formou zhodnocování.

Kolik mohu investováním do P2P půjček vydělat?

Půjčováním peněz lze získat vyšší zhodnocení, než když budete své peníze posílat pouze na spořící účet. Samotný výnos je spojený s mírou rizika, kterou budete ochotni podstoupit. Půjčky s nízkým rizikem vám mohou přinést zhodnocení kolem 3 % ročně. Výnos plynoucí z rizikových půjček se může pohybovat i kolem 15 % ročně. P2P společnost obvykle vyžaduje od investora poplatek, např. ve formě procent z investované částky.

Investiční rizika

Každá půjčka je riziková. Riziko k investicím neodmyslitelně patří. Předně je nutné počítat s nízkou likviditou, protože půjčku může vypůjčitel splácet i několik let. Pokud pro investování prostřednictvím P2P půjček využijete některou ze zahraničních platforem, další z rizik pramení z kurzovního rizika při obchodování v jiných měnách. Především však podstupujete riziko, že půjčíte své peníze někomu, kdo je přestane splácet. A asi největším rizikem je krach celé P2P platformy. Proto i zde platí, že byste neměli investovat více, než si můžete dovolit ztratit.

Investice do P2P půjček jsou stále relativně novým investičním nástrojem s minimem regulace. Vybírejte proto pečlivě, kam své úspory investujete. Dejte přednost P2P platformám, které jsou transparentní ohledně poplatkové politiky, prostudujte si zkušenosti jiných investorů s investicemi do P2P půjček a nezaměřujte se čistě na zhodnocení. Několik procent výnosu navíc dnes může znamenat citelné ztráty v budoucnu.

Zdroje: finex.cz / penize.cz / kurzy.cz / investujeme.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Investování

09.12.2020

Investovat můžete také malé částky. Stačí platit kartou

Investovat či spořit může opravdu každý. Díky službě drobného investování při platbě kartou lze každý měsíc jednoduše investovat již od stokorun měsíčně.

Investování

26.11.2020

Konzervativní vs. dynamická – jak investice poznat a které vybrat?

Uvažujete o investování, čtete návody, ale není vám jasné, co autoři textů rozumí pod pojmy konzervativní a dynamická investice? Tady se to dozvíte!

Investování

03.11.2020

Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Přemýšlíte nad investováním? Bez znalosti základních pravidel to nikdy nezkoušejte! V tomhle článku najdete všechna pravidla, kterých se v investování držet.