Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Spoření vám nestačí, protože banky na spořicích účtech dávají jen minimální zhodnocení, které je na hony vzdálené inflaci. A tak jste se rozhodli, že své peníze raději zainvestujete, aby vydělávaly. To je sice moc pěkná myšlenka (a podle průzkumů ještě spoustu Čechů ani nenapadla), ale abyste nesplakali nad výdělkem, je nutné mít o investování alespoň ty základní informace – a to i v případě, že budete investovat prostřednictvím fondů, kde to reálné investování za vás udělají odborníci. Pojďme se podívat na pět základních pravidel, bez jejichž znalosti není dobré se do investic pouštět.

Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

1. Mezi spořením a investicemi je obrovský rozdíl. Nejen ve zhodnocení

Jestli si při přemýšlení o investicích říkáte, že tím skončíte se spořením, byla by to obrovská chyba. Mezi spořením a investováním je velký rozdíl, který je dán hlavně tím, že každá z těchto „činností“ slouží ke zcela jinému účelu.

Spoření

Spoříme peníze na místech, odkud se dají snadno a rychle vyzvednout. Spoření slouží k tomu, abychom pokryli náhlé výpadky příjmů nebo abychom si mohli bez většího zadlužení průběžně pořizovat nové spotřebiče, nábytek nebo třeba boty, abychom zkrátka měli čím pokrýt náhlou potřebu peněz.

Spoření se příliš nezhodnocuje, ale to souvisí s okamžitou dostupností naspořených financí. Bankovní spořicí účty jsou pojištěny až do 100 000 euro, je proto dost nepravděpodobné, že bychom o své úspory na účtech bank přišli.

Investování

Investujeme tam, kde se peníze nechávají delší dobu, minimálně několik let. Na investice dlouhodobě nesaháme, slouží k tomu, aby nám vydělaly další peníze. Vydělané peníze můžeme buď reinvestovat, anebo je používat coby pasivní příjem, případně si díky nim spořit na horší časy.

Investujeme jen ty finanční prostředky, které dlouhodobě nebudeme potřebovat a které můžeme postrádat, kdyby se stalo, že právě naše investice nedopadne dobře. Investování totiž není ničím pojištěno, a tak se v nejhorším scénáři můžeme o peníze špatnou volbou připravit. Ale i s tím je nutné počítat. Dokonce ani podílové fondy nejsou úplnou jistotou.

2. Riziko se dá snížit jedině diverzifikací

Zastavili jsme se u rizika, které u investic vždy bylo, je a bude. Nedá se eliminovat, dá se však snížit. A to díky kouzelnému slovíčku „diverzifikace“, česky rozdělení, rozvrstvení. Zkrátka nikdy neinvestujte do jedné věci, do jedněch akcií, do jednoho fondu, do jedněch dluhopisů apod. Své investice vždy rozdělte do více míst. Investovat se totiž dá již od méně než stovky měsíčně.

V čem je fígl? Je to snadné. Během času některá odvětví rostou, jiná upadají. A to platí i o investicích. Takže pokud se některým investicím nebude dařit, ty další mohou být úspěšné, a díky tomu budete stále vydělávat.

Své peníze můžete vložit do mnoha různých investic, zmiňme ty nejčastější:

  • nemovitosti (není nutné je kupovat celé… využijete jak nemovitostní fond, tak i fond podílový)
  • akcie (podílové fondy, nebo se na trhu s akciemi můžete pohybovat i sami – ale to chce spoustu času a informací)
  • zlato (jak komoditní - fyzické, tak třeba i na burze)
  • dluhopisy (spíše státní - ty podnikové jen po pečlivé analýze)
  • kryptoměny (najdete v nabídce i komplexní služby, jsou podobné podílovým fondům, ale v kryptoměnách)
  • P2P půjčky
  • investice třeba do umění, aut, technologií, ale jen v případě, že odvětví dokonale rozumíte

3. Investování je běh na dlouhou trať

Vždy investujeme dlouhodobě a nikdy nesledujeme momentální výkyvy na trhu, pokud máme zainvestováno například v podílových fondech. Ty jsou typické tím, že se jim třeba pár let nedaří, ale pak udělají velká zhodnocení, klidně i desítky procent. Obdobně tomu může být i v dalších druzích investic.

Například u dvacetileté investice v podílových fondech už je riziko natolik minimální, že se dá počítat se slušným a téměř bezrizikovým zhodnocením. U desetileté investice tomu zdaleka tak není.

To ale neznamená, že pokud již nejste nejmladší, nemůžete začít investovat. Právě naopak. Jen si musíte vybrat projekty spíše konzervativní, aby byla v každém roce trvání investice zajištěna výnosnost alespoň na základní úrovni.

Tip: Jak odlišit konzervativní investici od dynamické?

4. Do investic patří jen postradatelné peníze

Vždycky do investic posílejte jen ty peníze, které můžete dlouhodobě postrádat. Je nesmysl investovat všechny volné peníze, ale třeba po třech letech investici zrušit a peníze vybrat. Za tu dobu ještě nemusí být zhodnoceno ještě téměř nic, neboť investice jsou většinou spojeny s (vstupními) poplatky, takže se v prvních letech vydělává zejména na úhradu nákladů.

Vhodné je posílat peníze do investic postupně, pravidelně, třeba pět tisíc měsíčně v rozdělení do několika podílových fondů, do zlata, do fondů nemovitostních apod. Investovat se dá od několika korun měsíčně.

Rozhodně tedy neplatí, že investice jsou jen pro lidi s vysokými příjmy nebo že investovat můžete, až tehdy, když máte naspořen základní balík peněz, který do investic jednorázově vložíte. I investice mohou fungovat podobně jako spoření – jen nejsou peníze rychle k vyzvednutí.

5. Jak investovat online?

Pokud patříte mezi méně konzervativní jedince a nestačí vám peníze pouze uložit na spořící účet, ale hledáte produkty s vyšším rizikem a teoreticky dlouhodobě vyšším zhodnocením, pravděpodobně budete chtít investovat do akcií, kryptoměn, komodit nebo indexových fondů. K tomuto účelu slouží online brokeři, kterých v EU legálně působí celá řada, mezi nejpopulárnější v ČR patří XTB a EToro. Pak je tu mnoho dalších, ne tak známých, v zásadě se primárně liší poplatky, spolehlivostí a kvalitou zákaznické podpory. 

Rozhodně byste si měli vybrat brokera s transparentními poplatky jako má XTB. Ať vás nepřekvapí skryté poplatky, které jsou typické pro brokery se špatnou reputací. Důležité je si také pročíst zkušenosti stávajících obchodníků a pročíst recenze z více zdrojů.

6. Když chcete zvýšit výdělek, kupujte v době, kdy ostatní prodávají

Pokles hodnot podílových listů není k tomu, abyste je prodávali (z vyděšení), ale k tomu, abyste nakoupili další – tedy v případě, že jde o podílové listy z odvětví, které má i další budoucnost. A tak bychom mohli pokračovat u všech dalších investic. Nižší cena je zkrátka vhodnou dobou k většímu nákupu.

Ani nemusíte nakupovat přímo vy sami, stačí třeba poslat do podílových fondů více peněz v době, kdy trhy obecně klesají. Fondy za vaše peníze mohou nakoupit více akcií a podílů, které v budoucnu, až jejich hodnota poroste, budou o to rychleji zhodnocovat vaše vklady.

Zdroje: Cimpel.cz / Investicniweb.cz / Zonky.cz

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Investování

09.12.2020

Investovat můžete také malé částky. Stačí platit kartou

Investovat či spořit může opravdu každý. Díky službě drobného investování při platbě kartou lze každý měsíc jednoduše investovat již od stokorun měsíčně.

Investování

26.11.2020

Konzervativní vs. dynamická – jak investice poznat a které vybrat?

Uvažujete o investování, čtete návody, ale není vám jasné, co autoři textů rozumí pod pojmy konzervativní a dynamická investice? Tady se to dozvíte!

Investování

03.11.2020

Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Přemýšlíte nad investováním? Bez znalosti základních pravidel to nikdy nezkoušejte! V tomhle článku najdete všechna pravidla, kterých se v investování držet.