Je možné získat půjčku na mateřské dovolené?

Příchod nového potomka na svět je bezesporu jednou z nejradostnějších událostí v životě. Jak už to ale bývá, nejsou to pouze radosti, které jsou s narozením dítěte spojeny. Vyšší výdaje a nižší příjmy jsou asi tím hlavním zásahem, který na každou rodinu čeká. O to složitější situace nastává v případě matek samoživitelek. I proto se někdy ženy na mateřské dovolené obracejí na banku či nebankovního poskytovatele s žádostí o půjčku. Kdy lze půjčku na mateřské získat a jak k těmto žadatelkám přistupují banky a nebankovní poskytovatelé si prozradíme v našem článku.

Je možné získat půjčku na mateřské dovolené?

Klíčové informace

icon

Půjčku na mateřské dovolené je možné získat, ale je to složitější, protože banky a nebankovní poskytovatelé často neuznávají příjem z mateřské dovolené v plné výši.

icon

Žena na mateřské dovolené má větší šanci získat půjčku, pokud má druhý příjem, například z brigády nebo podnikání.

icon

Pro získání půjčky je často výhodné žádat o úvěr se spolužadatelem, například s partnerem, který má stabilní příjem.

icon

Při žádosti o půjčku je nutné doložit doklady totožnosti a potvrzení o pravidelném příjmu.

Příjem na mateřské dovolené – peněžitá pomoc v mateřství

Příjem, který žena na mateřské dovolené (MD) pobírá, se nazývá peněžitá pomoc v mateřství. Podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění. Ne všechny ženy tak tuto dávku pobírají. Nárok na ni mají ženy, které šly na mateřskou ze zaměstnání a ženy podnikatelky, ovšem pouze tehdy, pokud si dobrovolně platily nemocenské pojištění. 

Žena pobírá mateřskou po dobu 28 týdnů (37 týdnů pokud porodí více dětí), její vyplácení zpravidla začíná šest až osm týdnů před porodem. Její výše se odvíjí od předchozích příjmů ženy. Vyplácí se ve výši 70 % vyměřovacího základu mzdy.

Jak na mateřskou nahlížejí poskytovatelé půjček?

Pokud potřebuje získat půjčku žena na MD, která pobírá pouze peněžitou pomoc v mateřství, jsou šance na získání opravdu nízké. Žádná banka neuzná tento příjem v plné výši. Důvodem je krátkodobost příjmu a skutečnost, že po 6 měsících mateřské typicky následuje výplata rodičovského příspěvku, který je ve většině případů značně nižší. Bankovní domy tento příjem buďto neuznávají vůbec, nebo pouze pevně stanovenou paušální částku. Benevolentnější mohou být nebankovní poskytovatelé, ovšem i ti se řídí zákonem o spotřebitelském úvěru, který jim nařizuje, aby důkladně prověřovali bonitu žadatelů o úvěr.

Příjem na rodičovské dovolené – rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek pobírá žena či muž po ukončení výplaty peněžité podpory v mateřství. Pokud žena neměla nárok na mateřskou, pobírá rovnou po narození dítěte rodičovský příspěvek.

Rodičovský příspěvek činí na jedno dítě celkem 300 000 Kč (450 000 Kč v případě vícerčat) a čerpat ho lze nejdéle do 4 let věku dítěte. Délku rodičovské dovolené si žena nastaví sama, v průběhu jejího trvání lze tuto volbu měnit.

Srovnejte si dlouhodobé půjčky

Porovnat nabídky

Jak na rodičovský příspěvek nahlížejí poskytovatelé půjček?

Rodičovský příspěvek se od peněžité pomoci v mateřství liší a to především proto, že jej příjemce může brát delší dobu. Z toho důvodu jej mohou některé banky, ale také nebankovní společnosti uznávat jako pravidelný příjem. Můžete se však setkat s tím, že budou limitovat jeho maximální uznatelnou část nebo budou mít stanovenou maximální částku, kterou lze na tento typ příjmu získat.

Půjčka na mateřské dovolené? Ideálně se spolužadatelem

Vysvětlili jsme si, proč je nabídka půjček pro ženy na MD do značné míry omezená. Jak tedy řešit situaci, když je žena na mateřské a potřebuje řešit půjčku ideálně ihned? Pro schválení žádosti o úvěr je potřeba mít příjem v dostatečné výši, který bude udržitelný po celou dobu splácení úvěru. Proto je lepší žádat o úvěr se spolužadatelem, ideálně např. s partnerem, který má stabilní příjem. Právě tento příjem a úspory jsou nejjistějším způsobem, jak financovat výdaje, na které státní příspěvek nestačí. 

Dalším případem, kdy může být žádost o půjčku na MD posuzována kladně, je situace, kdy má žena ještě druhý příjem. Často si maminky přivydělávají formou brigády nebo podnikají, a v takovém případě už banky na půjčky na mateřské nahlížejí jinak.

Jaké doklady je nutné předložit při žádosti o půjčku?

K vyřízení půjčky na mateřské dovolené je nutné doložit jeden či dva doklady totožnosti a potvrzení o pravidelném příjmu. Tím je v případě, že pobíráte mateřskou Potvrzení o peněžitém příspěvku v mateřství, který vám vystaví OSSZ. V případě, že již pobíráte rodičovský příspěvek, vystaví vám potvrzení o jeho výši Úřad práce ČR. Někteří poskytovatelé půjček však akceptují místo výše uvedených dokladů také výpisy z běžného účtu, kde jsou vám uvedené dávky zasílány. 

Dále bude zapotřebí doložit číslo běžného účtu, kde si přejete, aby vám byla půjčka zaslána. Pokud potřebujete peníze v hotovosti, existují také půjčky na MD na ruku, takže není nutné vlastnit běžný účet. Cenou za hotovostní vyplacení však bývá mnohdy vyšší úročení, takže si opravdu dobře promyslete, zdali jste ochotni tuto cenu zaplatit.

Dobrá bonita je základ

V rámci prověřování bonity bude finanční instituce ověřovat, zdali již někde úvěry splácíte a jakou máte úvěrovou historii. To znamená, že v registrech dlužníků prověří, jak jste spláceli své předchozí závazky a jaké úvěry splácíte nyní. Nabídne-li vám nebankovní společnost půjčku na mateřské bez registru, neznamená to, že by ji vaše úvěrová historie nezajímala, jen bude k posuzování vaší schopnosti úvěr splácet přistupovat jiným způsobem než v bance. Větší důraz než na registry bude klást na celkové příjmy vaší domácnosti, náklady, výši aktuálně splácených úvěrů apod.

Půjčky pro maminky na mateřské dovolené - na co si dát pozor?

Výpadek v příjmech či vyšší finanční výdaje mohou postihnout každého, nejhůře se s těmito situacemi vypořádávají starší lidé a matky samoživitelky. Získat půjčku při mateřské je poměrně obtížné, jelikož nemáte dostatečný příjem a spadáte pro mnohé poskytovatelé úvěrů do rizikové skupiny. I tak se najdou poskytovatelé, kteří nabízejí půjčky pro matky na mateřské.

Co v takovém případě dodržovat? Vždy buďte ostražití a nikdy neplaťte nic předem (snad kromě ověřovacího poplatku ve výši 1 Kč). Ujistěte se také, že má poskytovatel půjčky licenci České národní banky a pro srovnání nabídek využijte srovnávač úvěrů. Pokud vás zaskočil propad příjmů, který bez pomoci někoho druhého neustojíte, vždy dobře vybírejte, koho o úvěr požádáte a jaké jsou podmínky této „pomoci“. Nepůjčujte si více, než skutečně potřebujete, a své závazky vždy důsledně a včas splácejte.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Srovnat půjčky

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

02.07.2024

Splácení půjček: Jaké máte možnosti a na co si dát pozor?

Jak splácet půjčku? Zjistěte, jaké jsou možnosti splácení půjček a na co si dát pozor, abyste předešli opožděným platbám a finančním komplikacím.

Půjčky

20.05.2024

LTV, DTI, DSTI - co znamenají

Co jsou ukazatele LTV, DTI a DSTI a jak ovlivní proces vyřízení hypotéky či jiného úvěru? Jak ovlivní cenu půjčky? A jak si hodnoty LTV, DTI a DSTI vylepšit?

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku