Vánoční půjčka - kdy ano a kdy rozhodně ne

K vánočnímu zadlužení nás většinou vede očekávaná radost z toho, že můžeme obdarovat své blízké, těšení se na jejich reakci. Anebo naopak povinnost, že bychom přece měli pod stromeček položit něco většího, když už jsou teda ty Vánoce… Jenže Štědrým večerem to nekončí. Právě naopak!

Vánoční půjčka - kdy ano a kdy rozhodně ne

Klíčové informace

icon

Vánoční půjčky mohou způsobit finanční problémy, pokud nejsou splaceny včas a mohou vést k dlouhodobému zadlužení.

icon

Vánoční půjčky mohou být výhodné, pokud jsou využity rozumně a s dostatečnými rezervami v měsíčním příjmu pro pravidelné splácení.

icon

Vysoká inflace může způsobit, že nákup dárků na splátky nyní může být levnější než spoření a koupě později.

icon

Před zadlužením je důležité pečlivě porovnat nabídky půjček a vybrat tu nejvýhodnější.

Cena Vánoc v roce 2023? 11 tisíc korun na domácnost. 

Zhruba 11 tisíc korun na jednu průměrnou domácnost. To je odhadovaná cenovka letošních Vánoc podle ekonoma Lukáše Kovandy. Ale protože mnoho domácností si nedokázalo během letošního roku vytvořit finanční polštář v takto vysoké částce, očekávají odborníci opětovný prudký vzestup zájmu o mikropůjčky, nákupy na splátky nebo o čerpání do mínusu na kontokorentu.

Vánoční půjčky se musejí splácet i po Vánocích, kdy jsme většinou dost „vycucnutí“ z peněz po všech Vánočních nákupech a akcích. Ne každý je schopen začít splácet hned v lednu nebo v únoru. A opožděná splátka se pak hodně prodraží. Z původní radosti zbudou jen oči pro pláč.

Pro mnoho dlužníků se stane problémem dlouhodobější povinnost splácet. Je náročné se splácením vytrvat během celého půlroku, roku, zase až do dovolené nebo do dalších Vánoc. Půjčku uzavřou v euforii z krásného dárku pro blízké, ale často nedomyslí svou následnou finanční situaci, o ceně půjčky ani nemluvě!

Rok 2024 může být lepší, ale i horší než roky předešlé

Pro rok 2024 předpokládají ekonomové další pokles míry inflace. To ale neznamená, že by se hromadně zlevňovalo. Naopak: zdražovat se bude pořád, ale pomalejším tempem. To může přinést příznivý vývoj a vyšší jistotu pravidelného příjmu ze zaměstnání i podnikání. Ale vzhledem k vývoji světových událostí se na to nemůžeme spoléhat.

Na vánoce bychom si měli našetřit. Až na výjimky

Mezi zásadami pro udržení zdravého rodinného rozpočtu najdeme mimo jiné: nepůjčovat si na zbytečnosti, nezadlužovat se kvůli krátkodobému potěšení, či pravidelně spořit, aby vždy bylo dost i na jiné než pravidelné výdaje.

K neobvyklým výdajům rozhodně patří i výdaje na vánoční dárky a s Vánocemi související dekorace nebo sváteční menu. Nejde ale o výdaj nečekaný. Že budou Vánoce, víme vlastně už rok předem – takže už od ledna je spousta příležitostí k tvorbě úspor právě pro vánoční účely.

A co ty výjimky? Na ně se podíváme hned v dalším odstavci.

Půjčky na Vánoce se dají vzít chytře a ještě na nich ušetřit

Nic není jen černé nebo bílé. Takže i vánoční půjčky se mohou vyplatit, když k nim přistoupíme s rozumem, chladnou hlavou a hlavně s dostatečnými rezervami v měsíčním příjmu, které použijeme na pravidelné splácení. To je totiž jeden z mála způsobů, jak se zadlužit bezpečně.

Které půjčky na Vánoce se dají pokládat za přijatelné nebo dokonce výhodné? Jde vždy jen o ty, které vás budou ve výsledku stát méně, než dělá výše poskytnuté slevy při nákupu dárků. Zkrátka cena půjčky nesmí převýšit slevu, s níž dárek kupujeme. Další možností je nákup na splátky bez navýšení, ale přitom nakoupit za cenu obvyklou, či dokonce levněji než u jiných obchodníků.

Letos je specifická situace způsobená vysokou inflací. Takže pokud se rozhodnete pořídit dárek, ten je ze skupiny zdražujícího se zboží, pak se právě teď vyplatí půjčka mnohem víc než na kýženou věc spořit a koupit ji, až našetříme. Tehdy už totiž bude její cena s velkou pravděpodobností o dost vyšší, než součet dnešní ceny a nákladů na vánoční úvěr. Prognózy roku 2023 odhadují vysokou inflaci i nadále. Podívejte se, na co ještě se při výběru rozumné půjčky zaměřit.

Čekají nás novoroční výprodeje

Jedna nákupní horečka skončí den před Vánoci, ta druhá začne hned po nich. Vánoční a novoroční výprodeje už se staly tradicí i u nás. Jestliže na ně dostanete pod stromečkem peníze, je to v pořádku a můžete směle utrácet až do výše svého daru (když peníze nutně nepotřebujete na něco užitečnějšího).

Ale pokud přemýšlíte nad zadlužením kvůli výprodejům, přečtěte si tento článek znovu - a namísto „vánoční půjčky“ a „Vánoc“ si do textu dosaďte povánoční a novoroční období.

Zadlužit se? Ano, ale jen když je to nezbytně nutné

Odpověď na otázku: „Zadlužit se na Vánoce?“ může být i kladná. Ano, může to být dobrý krok, ale při splnění dvou základních podmínek:

  • na vánoční půjčku pořizujete užitečné věci, které vám budou sloužit dlouho. Typicky se to týká vybavení do domácnosti, bez kterého se dá jen stěží obejít. 
  • půjčky a jejich podmínky si řádně porovnáte a neskočíte na nabídku prvního poskytovatele v prvním obchodě, do kterého vstoupíte (ať už fyzicky, nebo přes internet).

Do porovnávání se vám příliš nechce, protože si nevěříte, že dokážete zvolit tu nejvýhodnější nabídku od poskytovatelů? Pak to nechte na odbornících. Stačí vyplnit nezávaznou žádost, ve které uvedete, kolik peněz byste potřebovali. Obratem se vám ozvou s variantami, které již prošly prvním sítem. A zbytek už doladíte. 

Pamatujte: dokud nepodepíšete smlouvu, k ničemu se nezavazujete. A navíc: do 14 dní od podpisu smlouvy se dá půjčka beztrestně vrátit, pokud byste si ji rozmysleli. Platit budete jen úroky za dny, co jste měli peníze u sebe.

 

Zdroje: MFČR

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.

Půjčky

15.02.2024

Půjčka se spolužadatelem

Co je půjčka se spolužadatelem? Kdo se může stát spolužadatelem a jaké jsou na něj kladeny nároky? V čem vám spolužadatel pomůže, a jaká naopak přináší rizika?

Půjčky

19.12.2023

Finanční arbitr: bezplatná pomoc při sporu s poskytovatelem

Úřad finančního arbitra spotřebitelům zdarma pomáhá v řešení sporů ve finančních službách (banky, pojišťovny, směnárny, fondy, nebankovky aj.)