10 zaručených rad, jak se vyhnout exekuci a předlužení

V České republice je přes tři miliony lidí, kteří splácejí nějakou formu úvěru. Dobrou zprávou je, že většina dlužníků ke svým závazkům přistupuje zodpovědně. I tak existují tací, kteří se chovají rizikově. Půjčují si na běžnou spotřebu, na vánoční dárky, na dovolenou, splácejí minimálně tři půjčky, případně svou neschopnost splácet řeší další půjčkou. Přesáhnou-li dluhy hodnotu vašeho majetku, nacházíte se v situaci, která se označuje pojmem předlužení. Půjček je mnoho, dluhy není z čeho splácet a věřitelé začínají mluvit o exekuci. Co dělat, abyste se do takové situace nikdy nedostali? Přinášíme vám 10 zaručených rad, jak se vyhnout exekuci a předlužení.

10 zaručených rad, jak se vyhnout exekuci a předlužení

1. Půjčujte si jen v nezbytných případech

Pokud se dostanete do situace, kdy nebudete mít dostatečnou rezervu na pokrytí nečekaných nákladů, nabízí se řešení v podobě úvěru. Účel půjčky si však vždy řádně promyslete. Mnoho lidí si bez obav půjčuje nejen na spotřební zboží, ale například také na vánoční dárky či dovolenou. Položte si proto otázku, zda danou věc skutečně potřebujete. Pokud je odpověď ano, pak důkladně zvažte, od koho a za jakých podmínek si peníze půjčíte. Můžete využít např. srovnávač úvěrů a výběr půjčky si tím výrazně zjednodušit.

2. Splácejte řádně a včas

Řešením, jak se vyhnout předlužení, je zodpovědné chování ke svým závazkům a dluhům. Je důležité, abyste včas a řádně platili své závazky a měli svou finanční situaci pod kontrolou. Nikdy nestrkejte hlavu do písku před žádným dluhem, protože úroky a sankční poplatky vás mohou jednoduše přivést do dluhové pasti, kdy nebudete schopni dostát svým závazkům. Vše pak může vyústit až v exekuci vašeho majetku.

3. Předcházejte prodlení se splátkami

Dnes, více než kdy jindy, se ukazuje, jak může být život nevyzpytatelný. Člověk nemusí nutně přijít o práci, stačí, když jste nuceni zůstat doma kvůli uzavření školy vašeho dítěte, případně z důvodu nařízené karantény. Příjmy jdou okamžitě dolů. V prodlení se splátkou se může ocitnout každý. Důležité je snažit se těmto situacím předcházet. Jakmile zjistíte, že se vám nezbude dost peněz na splátku půjčky, kontaktujte co nejdříve daného věřitele a začněte jednat o změně v podmínkách půjčky či změně splátkového kalendáře.

4. Neřešte nedostatek peněz na splátku novou půjčkou

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy vám nezbývají peníze na splátku, v žádném případě se nesnažte půjčit si další peníze u nových věřitelů. Vzít si půjčku, aby se splatila ta první, je nástupní stanicí do dluhové spirály. Zkuste se v takovém případě obrátit na některou dluhovou poradnu, kde se vám pokusí s vaší konkrétní situací pomoci.

5. Pozor na rychlé půjčky bez doložení příjmu

Rychlá půjčka na cokoli bez doložení příjmů může být ideálním řešením v situaci, kdy rychle potřebujete získat hotovost. Bohužel vás také může jednoduše přivést do potíží v případě nesplacení půjčky. Smysl rychlých půjček spočívá v tom, že žadatel získá peníze opravdu rychle bez zbytečných otázek a bez nutnosti dokládat nejrůznější dokumenty. Vždy zvažte, zdali budete schopni danou půjčku včas splatit. V opačném případě si půjčku neberte. Zabráníte tím nemalým pokutám a sankcím v případě nesplácení. Rychlá půjčka může být efektivním pomocníkem ke zvládnutí finanční tísně, ovšem pouze pokud k ní budete přistupovat s obezřetností a vše řádně a včas splatíte.

6. Aktivně zjišťujte své dluhy

Není nic zvláštního, že dlužník splácí více půjček najednou. V takové situaci se pak může lehce stát, že na některý ze svých závazků zapomenete. Bohužel banky ani jiní poskytovatelé úvěrů nezapomenou nikdy a budou činit postupně kroky k jejich vymožení. Tento proces může v konečném důsledku trvat i několik let, v průběhu kterých může dojít i ke značnému navýšení původní dlužné částky, např. o penále či poplatky za zpracování pohledávky. V Česku působí hned několik registrů, kde můžete zjistit výši svých dluhů, případně můžete za poplatek využívat službu na webovém portálu kolikmam.cz, která vám několikrát za rok vyjede výpisy z registrů či povede statistiku splátek.

7. Více úvěrů najednou může vyřešit konsolidace

V případě, že splácíte více úvěrů najednou, může být řešením konsolidace úvěrů. Jedná se v podstatě o sloučení půjček do jednoho úvěru. Největší výhodou je možnost prodloužení doby splácení a snížení měsíční splátky. Navíc tím, že má klient jen jeden závazek, platí pouze jeden poplatek. To může znamenat nemalou úsporu peněz.

8. Správným refinancováním můžete snížit splátku hypotéky

Další z možností, jak ulevit rodinnému rozpočtu, může být refinancování úvěru. Jedná se o převedení půjčky k jiné bance a poskytuje se pouze pro jeden úvěr, např. hypotéku. Cílem je získat výhodnější podmínky splácení, tedy ušetřit na poplatcích, snížit úrokovou sazbu či prodloužit dobu splácení.

9. Začněte šetřit a nečekané výdaje hraďte z rezervy

Nerozvážné zadlužování je poměrně častým nešvarem posledních let. Abychom se zbytečně nezadlužovali, je nutné naučit se správně vycházet se svými penězi. Krokem číslo jedna je vytváření finanční rezervy, která by měla být součástí každého rodinného či osobního rozpočtu. Odborníci se shodují, že by měla mít každá domácnost finanční rezervu ve výši alespoň trojnásobku svých měsíčních příjmů. Pokud vám volné peníze na tvorbu rezervy nestačí, měli byste hledat úsporu ve své spotřebě či zvážit další zdroj příjmů.

10. Hledejte pomoc u odborníků

Pokud máte problém se splácením půjček, hledejte pomoc u odborníků, ideálně neziskových organizací, které se věnují poradenství a řešení finančních problémů rodin. Jedná se o společnosti, které zdarma pomáhají právě osobám s úvěrovými problémy.

Pokud se pravidly řídit nebudete, s velkou pravděpodobností skončíte v předlužení a v následně nařízené exekuci. Ta se provádí několika způsoby:

Odborníci sice mohou pomoci i v situaci, kdy už na vás exekuce je psána, ale vždy se snáze a hlavně rychleji řeší ty dluhy, co ještě nejsou vymáhány exekutorem.

Zdroje: ekonomickymagazin.cz /mfcr.cz/ novinky.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil