Jaký úvěr zvolit na rekonstrukci bydlení?

Máte v plánu rekonstruovat váš byt či dům? Pokud se právě rozhodujete, jaký typ úvěr zvolit, je dobře, že čtete tyto řádky. Prozradíme vám, že vybírat můžete hned z několik možností. Konečná volba by se měla odvíjet především z rozsahu plánované rekonstrukce. Přinášíme vám shrnutí těch nejčastějších způsobů úvěrového financování rekonstrukce bydlení.

Jaký úvěr zvolit na rekonstrukci bydlení?

Kolik potřebuji na plánovanou rekonstrukci?

Dříve než se začnete poohlížet po konkrétním produktu, důkladně si rozmyslete, co vše máte v plánu do rekonstrukce domu či bytu zahrnout. Jedná se o koupi nového nábytku a kuchyňské linky? Máte v plánu vyměnit stará okna za nová? Nebo se chystáte také na kompletní zateplení fasády, výměnu střechy, rozvodů elektřiny, topení a vody?

Díky tomu, že si plánované opravy dopředu promyslíte, zjistíte, s jak velkým rozpočtem musíte počítat a následně také můžete zvolit vhodný typ úvěru na rekonstrukci. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému překvapení z neplánovaných nákladů, vyplatí se navíc počítat s rezervou zhruba 15 – 20 % pro případné vícepráce.

Nejnižší úrok jen s hypotečním úvěrem

První z možností, jak financovat rekonstrukci vašeho bydlení, je hypoteční úvěr. Hlavní výhodou hypotéky je ve srovnání s ostatními úvěry relativně nízká úroková sazba. Nevýhodou může být minimální hodnota, od níž vám banka hypoteční úvěr poskytne. Minimální hodnota poskytnuté hypotéky se pohybuje u většiny bank od 200 000 – 300 000 Kč. Banka bude chtít kromě dokladů prokazujících příjem žadatele také dokumenty dokládající, jak budou peníze využity. Může jít o položkový rozpočet prací či harmonogram stavby, případně smlouvu o dílo se stavební firmou.

Americká hypotéka

Pokud se tomuto dokladování chcete vyhnout, můžete zvolit tzv. americkou hypotéku. Tento druh hypotečního úvěru nevyžaduje, abyste účel využití finančních prostředků sdělovali bance. Zaplatíte za to ve srovnání s klasickou hypotékou vyšším úročením. Hypotéka funguje v podstatě jako neúčelový úvěr a můžete s ní financovat vše, co je potřeba. Ve srovnání s běžným spotřebitelským úvěrem nabízí americká hypotéka výhodnější úrok, protože je jištěna nemovitostí.

U hypotéky počítejte se zástavou nemovitosti

Jednou z hlavních podmínek hypotečního úvěru (včetně americké hypotéky) je jeho zajištění zástavním právem k nemovitosti. Pokud nebude dlužník řádně splácet, bance místo peněz ze splacené hypotéky připadne nemovitost. Nemovitost musí být v zástavě celá a nesmí na ní váznou žádné věcné břemeno bránící užívání.

Spotřebitelský úvěr

Klasickou půjčku neboli spotřebitelský úvěr nabízí banky i nebankovní společnosti v různých podobách na řešení nepodnikatelských potřeb. Sloužit může dobře také k financování rekonstrukce nemovitosti. Výhodou je, že u naprosté většiny bank nemusíte dokládat účel použitých peněz. Nevýhodou je ve srovnání s hypotékou či stavebním spořením vyšší úročení, díky čemuž se může plánovaná rekonstrukce lehce prodražit. Využijte online srovnávač půjček a porovnejte si jednotlivé nabídky mezi sebou. Při konečném rozhodování buďte obezřetní a projděte všechny aspekty nabízené půjčky.

Stavební spoření

Ideální možnost, jak se na rekonstrukci připravit v předstihu, nabízí stavební spoření. Můžete si díky němu vytvořit finanční rezervu a pokud vám naspořené finanční prostředky nebudou stačit, můžete využít překlenovací, nebo řádný úvěr. Čerpání finančních prostředků z úvěru ze stavebního spoření je účelové, žadatel proto musí spořitelně dokládat faktury a rozpočet, na základě čehož se prokáže jejich využití na bytové potřeby.

Abyste získali úvěr ze stavebního spoření, musíte mít smlouvu o stavebním spoření alespoň dva roky a naspořeno určité procento sjednané cílové částky. Pokud naspořeno nemáte a potřebujete peníze ihned, můžete využít tzv. překlenovací úvěr (meziúvěr), kdy během splácení zároveň spoříte a splácíte úroky. Po určité době se překlenovací úvěr překlopí na řádný úvěr. Úroková sazba řádného úvěru je pevně daná, máte tedy jistotu, že se splátky vašeho úvěru v průběhu času nezmění.

Vybírejte pečlivě

Podmínky jednotlivých úvěrů se liší, každý má svou specifickou metodiku a vždy záleží na konkrétní nabídce bankovní či nebankovní instituce. Proto všechny nabídky pečlivě porovnejte. Pokud si něčím nejste jisti nebo něčemu nerozumíte, neváhejte se obrátit na odborníka či finančního specialistu.

Zdroj: www.penize.cz / www.finance.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Hypotéky

16.10.2023

Dá se vrátit hypotéka?

Dá se vrátit hypotéka, když jste si ji rozmysleli, třeba pro nové překážky? Záleží na druhu hypotéky i na účelu. Půjde o předčasné splacení, přijít smí i pokuta

Hypotéky

05.09.2023

Končí mi fixace. 5 tipů na správné refinancování hypotéky

Kdy řešit refinancování hypotéky, jak dlouhé zvolit fixační období a jak postupovat, když chcete získat ty nejvýhodnější podmínky hypotéky?

Hypotéky

02.12.2022

Předčasné splacení hypotéky: Vše od A do Z

Jak vysokou pokutu zaplatíte za předčasné ukončení hypotéky? V jakých případech je možné úvěr na bydlení doplatit předčasně a zdarma?