Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Fotovoltaika, tepelné čerpadlo, solární ohřev, teplo z odpadní vody. To je jen část tzv. zelených technologií, díky nimž lze radikálně snížit náklady na bydlení. Tlak na ochranu životního prostředí nutí banky i stavební spořitelny, aby nabízely zvýhodněné úvěry na fotovoltaiku i další technologie. Stát na ně poskytuje štědré dotace (lidem i bankám). Nechte se provést tímhle druhem úvěru a jeho možnostmi i podmínkami, včetně dotačních a daňových aspektů.

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Klíčové informace

icon

Půjčka na fotovoltaiku (resp. na zelené technologie) umožňuje domácnostem dosáhnout úspor energií dříve, než by na ně našetřily samy.

icon

Existují dva typy půjček na zelené technologie: účelová (nižší úroky, dokládání využití peněz, možnost vyřízení dotace poskytovatelem) a neúčelová (vyšší úroky, volnější nakládání s penězi, dotaci musíte vyřídit sami).

icon

Půjčku lze čerpat u bank, stavebních spořitelen a nebankovních společností.

icon

Cena půjčky závisí na typu, výši, délce splácení a na využití dotace. Účelové půjčky bývají levnější. Návratnost investice do úsporných technologií je různě dlouhá, podle typu a rozsahu využitých opatření.

icon

Půjčku lze kombinovat s dotací, úroky z účelové půjčky se dají odečíst z daní a splátky lze uzpůsobit úsporám za energie.

Co je půjčka na zelené technologie

Půjčka na fotovoltaiku (resp. na zelené technologie) je úvěr, který si domácnosti berou na pořízení a instalaci úsporných technologií. Ať už je to fotovoltaika, zateplení nebo využití odpadní vody, tato půjčka umožní zajistit si úspory o mnohem dříve, než by na ně domácnosti našetřily.

Úspory z půjčky na fotovoltaiku jsou ve výsledku dvojího typu:

icon

časová, lidé si ušetří čekání, než by na fotovoltaiku nebo na jinou zelenou technologii našetřili

icon

finanční, protože se hned projeví úspora energií, a tím nižší účty za ně. Některé půjčky lze přímo splácet z úspor na účtech za energie

icon

daňová, neboť o úrok zaplacený za účelovou půjčku se dá snížit základ daně z příjmu.

Samotná půjčka na fotovoltaiku pak může mít dvě podoby:

icon

účelová – úvěr přímo určený na pořízení některé z úsporných technologií, které se instalují do rodinných domů, ale i například na rekreační objekty. Účelovost tu znamená, že se peníze z půjčky nesmějí využít na cokoliv jiného, navíc je nutné do nějakého data po načerpání peněz prokázat, že jste peníze využili, jak jste měli (podobně jako například u hypotéky nebo účelové půjčky na auto)

icon

neúčelová – běžný úvěr, který se rozhodnete využít mimo jiné i na fotovoltaiku nebo další úspornou technologii. Tady se využití peněz nijak neprokazuje, lze proto spojit i s dalšími projekty nebo s doplňkovými úpravami v domě, včetně interiéru (vybavení domácnosti).

Kdo poskytuje půjčku na fotovoltaiku

Půjčit si na pořízení a instalaci některé ze zelených technologií můžete u bank, u stavebních spořitelen, i u nebankovních společností. Záleží na tom, o jakou formu úvěru stojíte (účelový vs. neúčelový). 

Účelové půjčky na zelené technologie nabízejí především stavební spořitelny, ale i některé banky. U ostatních bank je najdete spíš jako součást hypotéky nebo půjčky na rekonstrukci. U nebankovních poskytovatelů lze půjčku na fotovoltaiku vyřídit jako úvěr neúčelový, zkrátka běžnou nebankovní půjčku

Výhodou využití účelové půjčky od stavební spořitelny nebo od banky se stává možnost získat mnohem levnější (státem dotovaný) úvěr, a navíc ještě i využít jejich dotačního poradenství (či přímo vyřízení dotace). 

Jak vysoká je půjčka na zelené technologie?

Na úsporné technologie si můžete půjčit až 2,5 milionu korun bez zástavy. Při tomto objemu úsporných řešení pro dům se může celková dotace (nevratná finanční výpomoc od státu) pohybovat nad milionem korun. Objem splácené půjčky si tak snížíte i o polovinu.

Kolik stojí půjčka na fotovoltaiku

Cena se odvíjí od toho, zda jde o úvěr účelový nebo běžný, a zda je cena půjčky dotovaná státem, či nikoliv. 

Obecně jsou levnější účelové půjčky než ty neúčelové. Například Zonky nabízí půjčku na šetrné bydlení za 5,99 % p.a. (RPSN 6,62 %) pro všechny, kdo projdou skóringem. U neúčelových půjček se ceny mohou lišit v závislosti na výši úvěru, na délce jeho splácení, výši čerpané dotace, atp. Jestliže sáhnete po běžné půjčce, čekejte ceny o něco vyšší: okolo 7 – 15 %, v závislosti na vývoji základní repo sazby a celkové úvěruschopnosti zájemce o půjčku.

Pak je tu skupina půjček s dotovaným úrokem, která se dá vyřídit již od 3% úroku (rozdíl do tržní ceny doplatí poskytovateli stát). Dotovaná půjčka je novinkou roku 2024, nabízet ji mohou stavební spořitelny a banky, které se do programu dotovaných půjček přihlásily.

Půjčka muže pokrýt celé náklady, nebo jen část

Půjčku na fotovoltaiku nemusíte čerpat na komplet všechny náklady, které jsou spojené s pořízením a instalací zelených technologií. Ale také můžete. Výši půjčky nastavíte individuálně podle toho, jakou částku potřebujete, kolik obdržíte z dotací, jaké další zelené projekty chcete k fotovoltaice přidat atd. Každá půjčka se nastavuje individuálně.

Podmínky získání této půjčky? Bez zástavy, ale s doklady o instalaci

Vyřizujete-li půjčku na fotovoltaiku jakožto účelový úvěr, budete potřebovat doklady o chystaném pořízení a instalaci úsporné technologie. Na doložení vyžadovaných dokumentů dostanete vždy několik měsíců, někde dokonce i rok.

Někteří poskytovatelé půjčku poskytnou i na již hotovou modernizaci, pokud jste ji realizovali v nedávné době). Předložit u účelové půjčky můžete především:

  • projektovou dokumentaci – jednu až dvě stránky, ze kterých je patrné, na co projekt je a pro koho
  • smlouvu o dílo
  • fotografii nemovitosti před úpravami a po úpravách, a to včetně čísla popisného
  • fakturu k pořízenému zařízení
  • kupní smlouvu atp.

Jak dlouho se splácí půjčka na fotovoltaiku

Záleží na výši půjčky a na podmínkách, které stanovují jednotliví poskytovatelé. Setkat se můžete se splatností na 5, na 12, ale klidně i na 15 let. Nebo si dohodnout kratší trvání úvěru (ale vždy tak, abyste bezpečně zvládli hradit pravidelné splátky, které vždycky rostou se zkracující se dobou trvání úvěru).

Jak se dá půjčka zkombinovat s dotací

Kombinace půjčky s dotací je možná, dokonce přímo doporučovaná. Stavební spořitelny přímo nastavují úvěry tak, aby se do nich dala dotace zakomponovat. Buď tím, že s dotací můžete předčasně splatit část úvěru, a to zcela zdarma. Nebo tak, že se o vyřízenou částku dotace poníží poskytovaný úvěr, a tím i nutná měsíční splátka.

Kdo vám pomůže s vyřízením dotace

Dotaci si samozřejmě můžete vyřídit sami, není na tom v podstatě nic složitého. Ale můžete si i nechat pomoci. Stavební spořitelny a některé banky se teď na dotační poradenství přímo specializují. S dotacemi mohou poradit, nebo je pro vás rovnou i vyřídit. 

Splátky se dají odečíst z daní

Půjčka na úsporné bydlení od stavební spořitelny nebo od banky, pokud je účelová, se dá odečíst z daní. Přesněji se tedy z daňového základu odečítají uhrazené úroky. Je to podobné jako u hypotéky nebo u klasického úvěru ze stavebního spoření. Tím se výhodnost pořízení úsporných technologií z půjčky ještě zvyšuje.

Předčasná splátka (například z dotace) bývá zdarma

Úvěry na podporu zelených technologií bývají nastaveny tak, abyste je mohli kdykoliv předčasně splatit zdarma. Vychází se tím vstříc především v situacích, kdy se vyřizuje dotace se zpožděnou výplatou: až po realizaci projektu. Jakmile peníze z dotace dorazí, sami se rozhodnete, zda poputují na předčasnou splátku, nebo je využijete jinak. 

Některé dotace se ale vyplácejí předem, tam se o ně snižuje celková částka úvěru. 

Splácet můžete z úspor za elektřinu

Podobně vstřícné nastavení je u splátek. Někteří poskytovatelé přizpůsobí splátky tak, aby je pokryly úspory z účtů za energie. Vaše výdaje díky tomu zůstanou i nadále stejné, takže si naprosto nenásilně uhradíte náklady na celý projekt: bez toho, abyste museli nejprve spořit nebo měnit své výdajové návyky.

FAQ

Tato půjčka se (v podobě účelového úvěru) vztahuje na všechna „zelená opatření“, která podporuje stát v rámci programu Nová zelená úsporám. Jde především o následující projekty:

  • Fotovoltaická elektrárna
  • Solární ohřev 
  • Výměna kotlů, kamen nebo instalace tepelného čerpadla
  • Stínící technika a řízené větrání
  • Zateplení, využití tepla a odpadní vody
  • Dobíjecí stanice
  • Zelená střecha

Z půjčky se většinou dají zafinancovat i související technologie tak, aby byly celé projekty ihned funkční. U neúčelových půjček na fotovoltaiku není využití nijak omezeno.

Žadatel o půjčku na fotovoltaiku musí být dostatečně bonitní. To je v podstatě jediný požadavek.

U některých poskytovatelů tento požadavek je, někde se s ním ale nesetkáte. Pokud by půjčku vyřizoval někdo, kdo majitelem nemovitosti není, ale trvale v ní žije, všechna dokumentace k pořízení a instalaci úsporných technologií musí být vedena na jméno tohoto žadatele.

Záleží na konkrétním projektu. Někde se bavíme o pěti letech, jinde o deseti. Konkrétní odpověď zde není možná. Ale vy ji dostanete, jakmile kontaktujete dodavatele zvolené technologie. Dobu návratnosti mají pečlivě propočítánu pro různé varianty technologií a jejich kombinace.

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?