Hypotéka a mateřská dovolená. Jak to jde dohromady?

Chcete si pořídit nové bydlení na hypotéku, ale současně očekáváte příchod nového potomka do rodiny? Obáváte se toho, aby vám nastalá životní situace nezkomplikovala jinak hladké vyřízení hypotečního úvěru? Banky na příjmy související s mateřskou dovolenou nahlížejí různě a záleží také na tom, zdali máte partnera s příjmem nebo budete své dítě vyživovat sama. Přinášíme vám souhrn těch nejdůležitějších informací, které se k mateřské či rodičovské dovolené a schválení hypotéky vztahují.

Hypotéka a mateřská dovolená. Jak to jde dohromady?

Mateřská vs. rodičovská dovolená

S pojmem mateřská a rodičovská dovolená se setkáváme poměrně běžně. Ne každý však ví, jaký je mezi těmito pojmy rozdíl a co přesně tato období v „úřední“ terminologii znamenají. Mateřská dovolená začíná 6 – 8 týdnů před termínem porodu a při narození jednoho dítěte trvá 28 týdnů. Během této doby žena (po šestinedělí to může být také muž) pobírá peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění. Ne všechny ženy tak tuto dávku pobírají. Ty, které šly na mateřskou ze zaměstnání, ji pobírat budou. Ženy podnikatelky pouze tehdy, pokud si dobrovolně platily nemocenské pojištění. Výše peněžité pomoci v mateřství se odvíjí od předchozích příjmů ženy. Vyplácí se 70 % vyměřovacího základu mzdy.

Rodičovský příspěvek pobírá žena či muž po ukončení výplaty peněžité podpory v mateřství. Pokud žena neměla nárok na mateřskou, pobírá rovnou po narození dítěte rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek činí na jedno dítě celkem 300 000 Kč (450 000 Kč v případě vícerčat) a čerpat ho lze nejdéle do 4 let věku dítěte. Délku rodičovské dovolené si žena nastaví sama, v průběhu jejího trvání lze jednou za čtvrtletí tuto volbu změnit. I přesto, že lze celou částku rodičovského příspěvku vybrat již během 6 měsíců, strop měsíční dávky je provázán s dřívější výší příjmů. Měsíční výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % vyměřovacího základu.

Hypotéka na mateřské. Je mateřská uznatelným příjmem?

Peněžitá pomoc v mateřství není pro žádnou z bank příjmem, který by uznala v plné výši. Důvodem je krátkodobost tohoto příjmu a fakt, že po 6 měsících mateřské následuje zpravidla výplata rodičovského příspěvku, který je v mnoha případech výrazně nižší než PPM. Setkat se v praxi můžete s různými přístupy:

  • poskytovatel hypotéky příjem neuzná vůbec,
  • uzná pouze paušálně stanovenou částku,
  • uzná příjem ve výši budoucího rodičovského příspěvku na základě čestného prohlášení ženy, jak dlouhou rodičovskou si zvolí.

Hypotéka na rodičovské. Je rodičovský příspěvek uznatelným příjmem?

Rodičovský příspěvek většina bank uznává v plné výši. Některé banky si mohou limitovat jeho maximální uznatelnou část. Banky také hodnotí, zdali o hypotéku žádají partneři, z nichž jeden má standardní příjem, nebo o hypotéku žádá samotný žadatel s příjmem plynoucím z rodičovského příspěvku. V takovém případě je šance na získání hypotéky téměř nulová. V situaci, kdy příjmy obou žadatelů s ohledem na rodičovský příspěvek na získání hypotéky nestačí, může být řešením např. přistoupení další osoby k úvěru.

Půjčka na mateřské dovolené? Dvakrát měř, jednou řeš...

Děti přinášejí do našeho života radosti, bohužel někdy také starosti. Finanční výpadek může postihnout každého z nás, nejhůře se s ním vypořádávají starší lidé a matky samoživitelky. Získat půjčku na mateřské dovolené je poměrně obtížné, jelikož nemáte dostatečný příjem a spadáte pro mnohé poskytovatelé úvěrů do rizikové skupiny.

I tak se najdou někteří nebankovní poskytovatelé, kteří se předbíhají ve výhodných podmínkách úvěrů a nabízejí půjčky na mateřské bez registru či jiné lákavé nabídky. Existuje také přímo kategorie půjčky bez doložení příjmu, u kterých stačí pravidelný příjem doložit např. výpisem z účtu.

Pokud vás zaskočil propad příjmů, který bez pomoci někoho druhého neustojíte, vždy dobře vybírejte, koho o úvěr požádáte a jaké jsou podmínky této „pomoci“. Nepůjčujte si více, než skutečně potřebujete, a své závazky vždy důsledně a včas splácejte.

Zdroj: www.e15.cz, www.mpsv.cz, www.kurzy.cz, www.finance.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Hypotéky

16.10.2023

Dá se vrátit hypotéka?

Dá se vrátit hypotéka, když jste si ji rozmysleli, třeba pro nové překážky? Záleží na druhu hypotéky i na účelu. Půjde o předčasné splacení, přijít smí i pokuta

Hypotéky

05.09.2023

Končí mi fixace. 5 tipů na správné refinancování hypotéky

Kdy řešit refinancování hypotéky, jak dlouhé zvolit fixační období a jak postupovat, když chcete získat ty nejvýhodnější podmínky hypotéky?

Hypotéky

02.12.2022

Předčasné splacení hypotéky: Vše od A do Z

Jak vysokou pokutu zaplatíte za předčasné ukončení hypotéky? V jakých případech je možné úvěr na bydlení doplatit předčasně a zdarma?