Kontokorent: Chytré řešení, když chybí úspory

Nečekané výdaje, stejně jako výpadek v příjmech, umí nadělat v rodinném rozpočtu pěknou paseku. Někdo sáhne v těžkém období pro úspory, kdo nemá našetřeno, jde tzv. do mínusu. Nastavte si na svém běžném účtu kontokorent neboli povolený debet a přestaňte se bát, z čeho zaplatit složenky a účty, se kterými jste v daném měsíci nepočítali. Co je to kontokorent, jak funguje a jakým způsobem se splácí si ukážeme v našem článku.

Kontokorent: Chytré řešení, když chybí úspory

Klíčové informace

icon

Kontokorent je finanční rezerva na běžném účtu, která posiluje platební schopnost a umožňuje platby i při nedostatku finančních prostředků.

icon

Pro zřízení kontokorentu je obvykle potřeba vedení běžného účtu u dané banky, aktivní využívání účtu a pravidelný příjem.

icon

Kontokorentní úvěr je výhodný pro ty, kteří nemají finanční rezervu, ale je třeba dávat pozor na vyšší úrokové sazby a nepovolené přečerpání.

icon

Kontokorent by měl být využíván krátkodobě a alespoň jednou za rok by měl být dorovnán do plusového zůstatku.

Co je to kontokorent?

Kontokorent neboli povolený debet („mínus“) na účtě je v podstatě neúčelový úvěrový produkt v podobě finanční rezervy do smluveného limitu na vašem běžném účte. Peníze můžete čerpat kdykoli prostřednictvím platby kartou, výběru z bankomatu či platebního příkazu ve prospěch druhého příjemce. Výhodou tohoto produktu je posílení vaší platební schopnosti, protože máte jistotu, že pravidelné platby odejdou i v případě, že na vašem účtě není dostatek finančních prostředků.

Pokud překročíte limit sjednaný pro kontokorent, jedná se o nepovolené přečerpání účtu, za což vám banka naúčtuje sankční poplatky. Proto je nutné rozlišovat mezi povoleným a nepovoleným debetem na účtě a udržovat přehled nad svým disponibilním zůstatkem na účtě.

Jak založit kontokorent?

Podmínkou pro zřízení kontokorentního úvěru je obvykle vedení běžného účtu u dané banky, aktivní využívání účtu a pravidelný příjem. Pokud jste pro banku zcela nový klient a žádáte o zřízení kontokorentu při založení účtu, budete pravděpodobně muset doložit také své příjmy potvrzením od zaměstnavatele nebo daňový přiznáním.

Banka na základě vámi dodaných podkladů vypočítá úvěrový limit, který budete moci čerpat v rámci povoleného debetu, respektive částku, se kterou budete moci jít do mínusu. Zpravidla se jedná až o trojnásobek pravidelného příjmu, některé banky však nabízejí i mnohem vyšší částky.

V případě, že jste se v minulosti dopustili při splácení svých úvěrů nějakých opoždění, banka vám může žádost o poskytnutí kontokorentního účtu zamítnout. Můžete se zkusit obrátit na některého z nebankovních poskytovatelů, kteří nabízejí zřízení kontokorentu bez registru i pro klienty s negativním záznamem, počítejte ovšem s mnohem přísnějšími podmínkami pro splácení a také vyšším úročením.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Proč si zřídit kontokorent?

Ne každý v dnešní době disponuje potřebnou rezervou a starosti a důsledky neuhrazených účtů mohou být někdy velmi nepříjemné. Kontokorentní úvěr je skvělý nástroj, který uvítá i leckterý odpůrce půjček, protože vám může usnadnit život a vypomoci v mnoha komplikovaných situacích. Výhod, které jeho sjednání přináší, je velká řada:

  • V případě, že nejdete do mínusu, nic za něj neplatíte.
  • Máte neustálou rezervu na účtu.
  • Peníze můžete využít na cokoli a opakovaně.
  • Neplatíte žádné pravidelné splátky.
  • Kontokorent se splácí sám s příchozí částkou na účet.
  • Úroky platíte jen z toho, co skutečně vyčerpáte.

Pozor na úroky a nepovolené přečerpání

Jako každý úvěr, má i ten kontokorentní svá ale. Tím největším jsou v tomto případě úrokové sazby, které jsou vyšší než v případě klasických spotřebitelských půjček. Úrok se sice počítá jen z vyčerpané částky a pouze za dny, kdy povolený debet čerpáte, i tak se ale vyplatí využívat tuto půjčku pouze krátkodobě.

Pozor si dejte také na nevědomé přečerpání kontokorentního úvěru, které vás může přijít značně draho. Přečerpáním úvěrového rámce porušujete dohodnutá pravidla, za což zaplatíte nejen pokutu v podobě tučného poplatku, ale také další úroky. Nepovolený debet budete muset co nejdříve vyrovnat, jinak vás budou čekat další nepříjemnosti.

Nezapomeňte ani na to, že kontokorentní úvěr musíte alespoň jednou za rok dorovnat a dostat se na své účtu ideálně do plusového zůstatku. I z toho důvodu není dobré využívat kontokorent jako náhradu dlouhodobé půjčky, ale pouze v případě, pokud víte, že dluh zase brzy uhradíte.

Kontokorent si založte zároveň s účtem a máte po starostech

Jak a kdy si kontokorent zřídit? Nejlépe uděláte, když si o povolený debet zažádáte rovnou při založení účtu. Banka prověří vaši bonitu a pravidelné příjmy, na základě čehož následně stanoví povolený limit, který v případě potřeby budete moci čerpat. Pokud již účet vedený máte, můžete si o povolený debet zažádat sami na pobočce nebo v některých případech i v internetovém bankovnictví.

Banky obvykle schvalují až trojnásobek pravidelného příjmu, ovšem pokud si kontokorent sami nastavíte pouze do výše jednoho vašeho příjmu, máte jistotu, že se nedostanete do větších dluhů, než dovedete sami z další výplaty splatit.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.

Půjčky

15.02.2024

Půjčka se spolužadatelem

Co je půjčka se spolužadatelem? Kdo se může stát spolužadatelem a jaké jsou na něj kladeny nároky? V čem vám spolužadatel pomůže, a jaká naopak přináší rizika?