Půjčka pro OSVČ? Vyplatí se, jen když podnikáte

Problematika půjček pro OSVČ je velmi široká - a lze na ni nahlížet ze dvou dost odlišných perspektiv. Pojďme se na ně podívat a ukázat slabá místa, o kterých je nutné vědět předem - ještě než se pro půjčku pro OSVČ rozhodnete.

Půjčka pro OSVČ? Vyplatí se, jen když podnikáte

Klíčové informace

icon

Půjčky pro OSVČ jsou vhodné především pro financování podnikání, například pro nákup nového vybavení, rozšíření zásob nebo pokrytí nákladů na nového zaměstnance.

icon

Existují dva hlavní modely půjček pro OSVČ - půjčka pro podnikání, která může být zahrnuta do nákladů na podnikání a odečtena z daní, a půjčka poskytnutá na IČO pro osobní spotřebu, která neposkytuje ochranu spotřebitele.

icon

Spotřebitelé, kteří si berou půjčku na IČO pro osobní spotřebu, se dostávají mimo sféru ochrany poskytovanou finančním arbitrem nebo ČNB.

icon

Nebankovní společnosti nabízejí širokou škálu spotřebitelských úvěrů, které jsou často dostupnější než bankovní půjčky a poskytují stejnou míru ochrany.

Kdy si vzít půjčku pro OSVČ?

Ukažme si dva nejčastější případy, v nichž si lidé berou běžnou nebo i online půjčku pro OSVČ (živnostníky). Doplňme nejprve, že základním smyslem úvěru pro živnostníky je zajistit dostatečné financování v jejich podnikání.

Půjčkou pro začínající živnostníky, ale i pro zkušené OSVČ se dá zafinancovat nejen nákup nového vybavení do živnosti, rozšíření zásob nebo náklady na nového zaměstnance, ale třeba i dřívější dluh. Provozním úvěrem pro živnostníky (podobný kontokorentu) se klientu půjčky velmi snadno vyrovnává časový nesoulad mezi nutnými výdaji a mezi příjmy, které přicházejí z uhrazených faktur (cashflow).

Dva modely OSVČ půjčky

Na trhu se nejčastěji setkáváme se dvěma modely rychlých půjček pro OSVČ. Oba se od sebe dost liší a pro jejich příjemce mohou mít hodně odlišné přínosy, ale i negativní následky. Modely jsou následující:

  • půjčka pro živnostníka a jeho malou firmu - tady půjčené peníze pomáhají v podnikání - a proto se náklady na úvěr dají zahrnout do nákladů na podnikání, takže ve výsledku i odečíst z daní. Peníze z půjčky tu slouží jako podpora firmy nebo živnostníka coby jednotlivce,
  • úvěr sice pro spotřebitele, ale poskytnutý na IČO - s tímto pojetím půjčky pro OSVČ se bohužel také často potkáváme. Jak se odlišuje od prvního typu? Půjčka není vzatá na jméno a osobní doklad, jak je běžné u spotřebitelských půjček, ale na jméno, doklad a IČO. Ale přitom je určena na osobní spotřebu.

Hledáte bankovní půjčku?

Srovnání bankovních půjček

Proč jsme uvedli „bohužel“ u konstatování, že i s tímto pojetím půjček pro OSVČ se často setkáváme? Příjemce této půjčky totiž sám sebe okrádá o ochranu spotřebitele, která je zdarma a je dána zákonem. Kdo si jako spotřebitel vezme půjčku na IČO, ocitá se mimo sféru ochrany poskytovanou finančním arbitrem nebo skrze dozor ČNB. Úvěr pro OSVČ totiž nepodléhá téměř žádným pravidlům - a to ani tehdy, pokud je vzat na osobní spotřebu.

Co vede spotřebitele k půjčkám na IČO

Pokud člověk, který si bere nebankovní půjčku pro živnostníky, opravdu nepodniká, cenu půjčky si od žádných nákladů samozřejmě ani neodečte. Za úvěr navíc odpovídá celým svým majetkem. A kdy si spotřebitel brává půjčku pro OSVČ, i když nepodniká a peníze chce pro osobní život, nikoliv pro rozvoj své firmy? 

Většinou jde o velmi málo informované žadatele o úvěr, kteří si nechají vystavit „živnosťák“ jen proto, aby dostali peníze z nabízeného úvěru. Nechají se nalákat na nižší cenu, anebo se po běžných spotřebitelských půjčkách ani nepodívají - protože mají špatnou zkušenost z banky, která jim i opakovaně zamítla požadovaný bankovní úvěr.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Bankám stále více konkurují nebankovní společnosti

Lidé, kteří se po neúspěchu u banky obracejí s žádostí na poskytovatele půjček pro živnostníky, však zapomínají, že je tu ještě obrovský sektor nebankovních spotřebitelských úvěrů. Ty jsou poskytovány při splnění mnohem jednodušších kriterií, než s jakými se setkáváme u bank. Díky tomu tu uspěje mnohem více žadatelů, než v případě žádostí u banky.  

Nebankovní společnosti podléhají se svými spotřebitelskými úvěry stejnému zákonu a dokonce i stejnému dohledu jako banky (zákonu o spotřebitelském úvěru a České národní bance). Příjemce nebankovní spotřebitelské půjčky je legislativou chráněn ve stejné míře jako klient, který má půjčku od banky. Připomínáme, že půjčka pro OSVČ není spotřebitelská!

Navíc tzv. “nebankovky” umějí nabídnout mnohem pestřejší škálu půjček než celý bankovní trh. U bank je nutné se spokojit s půjčkami bez dokládání příjmu, či s online půjčkami, které navíc začínají až na několika tisících korunách. Nebankovky toho ovšem nabídnou mnohem více.

Hledáte nebankovní půjčku?

Srovnání nebankovních půjček

Možná jste se již setkali s půjčkami před výplatou, či s hotovostními úvěry - kde peníze dostanete na ruku, nikoliv na účet. Nebankovky umějí nabídnout i revolving v řádu desítek tisíc korun, nebo několikasettisícové půjčky využitelné jak na pořízení auta, tak i na rekonstrukci bydlení. Rozpětí nebankovních spotřebitelských půjček je přitom od 1000 Kč (a dokonce méně) až po milion Kč. Výjimkou nejsou ani víkendové úvěry poskytované i během volných dní.

Všechna důležitá fakta o podnikatelských půjčkách

Sestavili jsme pro vás jak základní přehled podnikatelských úvěrů (pro OSVČ i na firmu), tak i všechna důležitá fakta, která je nutno znát právě ohledně půjček pro podnikatele. Vše najdete v našem velkém přehledu faktů a podmínek, které se podnikatelských půjček týkají. Součástí článku je i porovnání půjček pro podnikatele.

Zdroje: zákon o spotřebitelském úvěru / občanský zákoník

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.