Přepis auta na nového majitele

Od roku 2016 platí zákon, který přinesl mnoho novinek při přepisu auta. Proto je nutné zapomenout na původní a zažité postupy. Nový systém je sice o trochu jednodušší, ale také obsahuje některé problematické věci. Jak tedy postupovat a co je k přepisu auta potřeba?

Přepis auta na nového majitele

Klíčové informace

icon

Prodávající je povinen přehlásit vozidlo do 10 pracovních dní od prodeje, jinak může být pokutován až 50 000 Kč.

icon

K přepisu auta je nutná přítomnost obou stran, prodávajícího i kupujícího, ale existuje možnost ověřené plné moci.

icon

Kupující musí uzavřít povinné ručení a absolvovat evidenční prohlídku vozidla.

icon

Ekologická daň se platí u vozidel s normou EURO 0, 1 a 2, pokud již nebyla dříve zaplacena.

Důležité povinnosti prodávajícího při přepisu auta

Nejdůležitější informací pro každého prodávajícího je povinnost přehlásit vozidlo do 10 pracovních dní od prodeje. Jestliže toto ustanovení vyplývající ze zákona prodávající  nesplní, může být pokutován částkou až 50 000 Kč.

Ale to zdaleka není vše. Pokud by k přepisu nedošlo, za původním majitelem by chodily případné pokuty za přestupky, na původního majitele by se vztahovala i povinnost poprat se se škodami způsobenými provozem vozidla majitelem novým. Cena přepisu auta sice není nejnižší, ale zajistí prodávajícímu klid. 

Jestli jste na straně kupujícího a chcete si zajistit klid ohledně funkčnosti a stavu kupovaného vozu, můžete využít službu carVertical. Jak se dočtete v recenzi na službu carVertical, jednoduše sem jen zadáte VIN číslo vozidla a pomocí něj rychle zjistíte údaje o historii vozidla, jeho technické detaily, záznamy o škodách, informace o údržbě auta apod.

K přehlášení je ovšem nutná přítomnost nejenom prodávajícího, ale také kupujícího. V tom může být háček, jelikož ne vždy se podaří dohodnout termín a místo. Přepis dnes sice může udělat kterákoliv obec s rozšířenou působností (na odboru dopravy), ale i tak se může jednat o nutnost cestovat z důvodu přepisu poměrně daleko, pokud jsou kupující a prodávající každý z jiné části republiky.  Naštěstí je k dispozici možnost ověřené plné moci, kterou kupující zmocní prodávajícího k zajištění přepisu vozidla.

Po přepisu na kupujícího by měl prodávající zrušit povinné ručení k již prodanému vozidlu. To je možné udělat emailem, písemně nebo osobně na pobočce pojišťovny. K doložení je nutná kopie technického průkazu se záznamem o přepisu na nového majitele vozidla.

Chystáte přepis vozu na nového majitele?

Stáhněte si plnou moc k přepisu vozidla. Pak  doplníte už jen osobní údaje a podpis.

Důležité povinnosti kupujícího

Kupující musí uzavřít povinné ručení, ke kterému obdrží zelenou kartu. Tu je nutné předložit při převodu vozidla na dopravním inspektorátu. Nejvýhodnější povinné ručení lze obvykle získat prostřednictvím online srovnání povinného ručení.

Další nezbytnou povinností je evidenční prohlídka vozidla. Po jejím absolvování obdrží vozidlo protokol o evidenční kontrole. Protokol nesmí být při přepisu starší, než 14 dní. Je častou praxí, že evidenční prohlídku platí kupující, ale může ji zaplatit i prodávající.

Kupující musí počítat i s možností ekologické daně. Ta se platí u vozidel, které mají normu EURO 0, 1 a 2. Výjimku mají držitelé ZTP, na které se povinnost jejího placení nevztahuje. Vzhledem k tomu, že se ekologická daň platí pouze jednou, mohla být již dříve zaplacena. Tento fakt by měl být uvedený v technickém průkazu.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Co všechno je k přepisu vozidla potřeba

  • přihláška k registraci vozidla do registru silničních vozidel
  • nabývací listina (kupní nebo leasingová smlouva, faktura apod.)
  • malý technický průkaz
  • velký technický průkaz
  • doklady totožnosti prodávajícího a kupujícího (lze nahradit ověřenou plnou mocí)
  • protokol o evidenční kontrole vozidla
  • zelená karta (potvrzení o uzavřeném povinném ručení)
  • OSVČ dokládají živnostenský list
  • právnické osoby dokládají výpis z obchodního rejstříku

Dalších 8 zajímavých tipů a nezbytných informací

  1. Uspořit čas při přepisu auta je možné rezervací konkrétního termínu předem. Stačí využít online systém dopravního inspektorátu, pokud je v dané lokalitě k dispozici.
  2. Jestliže nechce ani jedna smluvní strana ztrácet čas s převodem, můžou využít služeb někoho třetího. Dokonce existují specializované firmy, které vše zajistí. Také v tomto případě jsou potřeba ověřené plné moci.
  3. Upozorňujeme, že pro prodávajícího není příliš výhodné zmocnit k přepisu auta kupujícího. Je to z důvodu hrozící pokuty, kdyby k přepisu nedošlo do 10 dní od prodeje. K dodržení termínu totiž není kupující příliš motivován. Proto obvykle zmocní kupující prodávajícího nebo jdou na dopravní inspektorát obě smluvní strany osobně.
  4. Každému doporučujeme, aby v kupní smlouvě bylo uvedeno, kdo zajistí a hlavně zaplatí evidenční kontrolu, poplatek za převod na dopravním inspektorátu a případnou ekologickou daň.
  5. Standardně je vozidlo na kupujícího registrováno s původními registračními značkami. Jestliže mu to nevyhovuje, můžou mu být za poplatek vyměněny.
  6. Při dovozu vozidla s českým čistopisem velkého technického průkazu, se také musí dokládat protokol o technické kontrole, alternativně rozhodnutí o schválení technické způsobilosti. 
  7. U hodnotnějších vozidel nezapomeňte na havarijní pojištění. Výhodné nabídky nabízí porovnání havarijního ručení online.
  8. Jestliže auto nechystáte prodat, nýbrž jej chcete darovat v rámci rodiny, podívejte se na co se zaměřit a hlavně jak přepsat auto na rodinného příslušníka.

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Finanční mix

27.07.2023

Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Odložené platby jsou platební metoda, kterou se dá platit zejména na e-shopech. Do budoucna se očekává, že zcela nahradí platby na dobírku.

Finanční mix

18.06.2021

Přepis auta na nového majitele

Od roku 2016 platí zákon, který přinesl mnoho novinek při přepisu auta. Proto je nutné zapomenout na původní a zažité postupy. Nový systém je sice o trochu jednodušší, ale také obsahuje některé problematické věci.

Finanční mix

04.06.2021

Odklad splátek v roce 2024

Potíže se splácením závazků může v některých případech vyřešit individuální žádost o odklad splátek. Výhody a nevýhody, a jak zažádat o odklad splátek.