Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Služby BNPL (buy now pay later), v Česku známé zejména jako odložené platby, jsou stále populárnější platební metodou, od které se očekává, že v nejbližších letech zcela nahradí platbu na dobírku. Princip odložených plateb je jednoduchý. Zákazník si zboží na e-shopu zakoupí hned, ale zaplatí až za čtrnáct nebo i třicet dnů.  V některých případech lze dokonce platbu za nákup rozložit do několika částí. Pojďte se s námi podívat, co přesně znamená a jak funguje odložená platba, jaké jsou její výhody a úskalí a kteří největší hráči na trhu tuto platební metodu nabízejí.

Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Klíčové informace

icon

Odložené platby jsou stále populárnější platební metodou, která umožňuje zákazníkům zakoupit zboží ihned a zaplatit až za 14 až 30 dní.

icon

Výhody odložených plateb zahrnují delší lhůtu na prohlédnutí a vyzkoušení zboží, pohodlí a bezpečnost, pomoc v době nečekaných výdajů a široké možnosti využití.

icon

Rizika odložených plateb zahrnují možnost předlužení, nízké limity pro první nákupy, vysoké poplatky v případě prodlení a potenciální komplikace při žádosti o nový úvěr.

icon

Některé z největších hráčů na trhu, kteří nabízejí odložené platby, zahrnují Raiffeisenbank (PlatímPak), Twisto, HelloPay a Skip Pay.

Odložená platba jako alternativa platby na dobírku

Platbu na dobírku využívá v Česku stále menší počet lidí. Velkou roli hraje růst nákladů na tento způsob doručení. Přibývají také obchodníci, kteří u malých zásilek dobírku přestali akceptovat. 

Velmi dobrou alternativou se staly právě odložené platby. Zákazník si v internetovém obchodě objedná zboží, převezme jej, prohlédne, vyzkouší a pokud nebude objednávku vracet, za zboží zaplatí až následně ve lhůtě do 14 dnů či později. Záleží na tom, jakou službu využije. To vše zcela zdarma – bez poplatku a úroku.

Výhody odložených plateb

  • Delší lhůta na prohlédnutí a vyzkoušení zboží – zákazník může za zboží zaplatit ve lhůtě 14–30 dní, podle typu služby. Díky tomu má dostatek času rozhodnout se, zda mu zboží vyhovuje.
  • Pohodlí a bezpečnost – dobírka je oblíbená, protože eliminuje riziko, že mu zboží nedorazí v očekávané kvalitě nebo vůbec. S odloženou platbou má spotřebitel jistotu, že zboží dorazí, a ještě má dostatečný prostor zkontrolovat a ujistit se, že je objednávka v pořádku. 
  • Pomoc v době nečekaných výdajů – pokud vám vypoví službu spotřebič pár dní před výplatou, může vám možnost zaplatit až za dva týdny přijít velmi vhod. V takovém případě slouží odložená platba také jako alternativa oblíbených půjček před výplatou
  • Široké možnosti využití – odložené platby se nemusí stahovat pouze na nákup zboží na e-shopech, zaplatit lze s odložením také na kamenné pobočce nebo libovolné výdaje, např. doplatek za energie, leasing či třeba školní obědy.
  • Další výhody – v některých případech lze platbu za nákup rozložit do více plateb nebo můžete využít prodlouženou záruku na zboží zdarma. Nabídnuta vám může být také doprava zdarma, získat lze i virtuální platební kartu pro bezpečné placení na internetu.
 

Hledáte první půjčku zdarma?

Porovnat nabídky

Rizika a úskalí odložených plateb? Nebezpečí předlužení i nižší bonita pro nový úvěr

  • Riziko předlužení – nejedná se o klasickou bezúročnou půjčku dle zákona o spotřebitelském úvěru. To znamená, že poskytovatelé odložených plateb nepodléhají stejným pravidlům jako banky či úvěrové společnosti. Pokud se jednomu zákazníkovi nahromadí více závazků a nebude mít na splácení, otevírá se cesta k předlužení, která může mít ve finále stejně nepříjemné následky jako nesplácený úvěr.
  • Nízké limity pro první nákup – pro první nákupy se zpravidla stanovují nízké limity, jejichž výše roste až s časem. 
  • Drahá služba v případě prodlení – může se stát, že nakupující nebude moci během stanovené lhůty zaplatit. Ve většina případů si lze prodloužit splatnost, ovšem musíte počítat s poplatkem. Nákup se vám značně prodraží také v případě, že nebudete schopni platbu uhradit ani v pozdějším termínu.
  • Komplikace pro nový úvěr – odložené platby vám mohou zkomplikovat cestu za novým úvěrem, protože se v některých případech propisují do úvěrových registrů. V takovém případě vám mohou odložené platby snížit vaši bonitu, i když je reálně zrovna nesplácíte. V podstatě se jedná o stejný princip jako v případě kontokorentních úvěrů či kreditních karet. Dost pravděpodobně vás odložená platba nepřipraví o celý úvěr, ale může vám snížit výši prostředků, kterou vám banka bude ochotna poskytnout.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Kdo v Česku nabízí odloženou platbu?

PlatímPak od Raiffeisenbank

Službu PlatímPak nabízí Raiffeisenbank prostřednictvím partnerských e-shopů pro nákupy do 25 tisíc korun. Mohou ji využít nejen klienti Raiffeisenbank, ale i klienti ostatních bank. Sjednání je na pár kliknutí, stačí při nákupu v e-shopu vybrat platební metodu PlatímPak a vyplnit několik základních údajů, vše online a jednoduše. Lidé si tak mohou nakoupené zboží nejprve v klidu prohlédnout a vyzkoušet a zaplatí za něj klidně až za 30 dní bez jakéhokoliv úroku nebo poplatků. 

Přehled o všech nesplacených nákupech najdou klienti v mobilní aplikaci Raiffeisen bankovnictví. Kdykoli a kdekoli tak mají přehled o čerpaných částkách a termínech splatnosti. Pokud klienti nechtějí čekat do termínu, mohou částku splatit kdykoliv, nebo si ji naopak mohou převést na úročené měsíční splátky.

Odložená platba TWISTO

Twisto už v roce 2013 jako první v Česku zavedlo platby BNPL. Díky funkci Twisto Pay lze na jedno kliknutí, bez registrace a zdarma platit internetové nákupy, na jejichž úhradu v kumulativní hodnotě až 25 tisíc korun ročně mají zákazníci 30 dnů. Registrovaní uživatelé pak mají možnost využít k placení Twisto kartu (vydanou Mastercard) - virtuální nebo fyzickou, zaplatit mobilem díky Apple Pay nebo Google Pay, vyrovnat faktury jejich vyfocením nebo snadno rozdělit společný účet mezi kamarády s funkcí Twisto Split. Splatnost nákupů s Twisto účtem je 45 dní. Twisto také umožňuje nákup na splátky s okamžitým schválením a Nákup na třetiny bez navýšení.

Odložená platba HelloPay

Nákupy na třetinku a další formy odložených plateb můžete mnohdy využít jen ve vybraných e-shopech. S HelloPay si platbu za nákupy odložíte kdekoli, kde se dá zaplatit platební kartou. Na internetu, v kamenných obchodech, v Česku i zahraničí. S HelloPay kartou zaplatíte stejně rychle a jednoduše jako s běžnou kartou. Můžete ji mít přímo fyzicky v peněžence, nebo v telefonu. Začátkem dalšího měsíce najdete v aplikaci HelloPay vždy vystavený výpis s přehledem všech nákupů, na které jste odloženou platbu využili. Když celou částku uhradíte najednou do 17. dne, nezaplatíte ani korunu na úrocích. 

V případě, že nebudete moci uhradit celou částku, kterou jste utratili, nákupy vám budou rozloženy do splátek a vy je začnete splácet postupně. Minimální měsíční splátka je 500 Kč. Záleží na tom, kolik máte s HelloPay vyčerpáno.

 

Hledáte výhodnou půjčku?

Srovnat půjčky

Odložená platba Skip Pay

O platební službě Skip Pay jste možná již slyšeli, v minulosti jste se s ní mohli setkat pod názvem MallPay. Díky platební metodě Skip Pay máte možnost získat kromě odložené platby také dopravu zdarma nebo šanci prodloužit si záruku, a nakonec ještě odměnu za nákup. Díky spolupráci s ČSOB má služba obrovský potenciál, který konečným zákazníkům přináší řadu výhod. Například možnost získat platební kartu nebo úvěr. 

Odložené platby Skip Pay fungují vlastně jako kterákoliv běžná online platba. Platbu provádí zákazník až později, kdykoliv do 14 dnů od objednání v případě neověřeného účtu u Skip Pay, nebo do 50 dnů u ověřeného “Plus” účtu. S registrací do Skip Pay máte na nákupy předschválený limit 5 000 Kč. Ten je však určený pro první platbu za nákup. Pokud svůj nákup bezproblémově zaplatíte a dokončíte své ověření ve službě, tak se nakonec můžete, při dobré platební morálce, dostat až na limit 50 000 Kč na odložené nákupy.

Pokud stihnete zaplatit svoji objednávku do 14 dní nebo u ověřeného účtu do 50 dní, tak vás Skip Pay nic nestojí. Za další překročené dny splatnosti se však už platí poplatek 100 Kč. U ověřených účtů činí poplatek 200 Kč. 

Předcházejte potížím se splácením svých závazků

Už jsme si prozradili, že zákon na odložené platby nenahlíží jako na spotřebitelský úvěr, to ovšem neznamená, že byste k nim takto nemohli přistupovat vy. Pokud se nechcete dostat do potíží se splácením svých závazků, přistupujte k této platební metodě vždy jako k bezúročné půjčce. Nakupujte pouze věci, které potřebujete, neutrácejte za zbytečnosti a nepřekračujte svůj měsíční rozpočet.

Odložená platba nezvyšuje množství peněz, které máte k utracení. Pouze vám umožní vypůjčit si z vašich vlastních peněz, které budete potřebovat další měsíc. A ty budete muset do rozpočtu zase vrátit. 

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Finanční mix

27.07.2023

Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Odložené platby jsou platební metoda, kterou se dá platit zejména na e-shopech. Do budoucna se očekává, že zcela nahradí platby na dobírku.

Finanční mix

18.06.2021

Přepis auta na nového majitele

Od roku 2016 platí zákon, který přinesl mnoho novinek při přepisu auta. Proto je nutné zapomenout na původní a zažité postupy. Nový systém je sice o trochu jednodušší, ale také obsahuje některé problematické věci.

Finanční mix

04.06.2021

Odklad splátek v roce 2024

Potíže se splácením závazků může v některých případech vyřešit individuální žádost o odklad splátek. Výhody a nevýhody, a jak zažádat o odklad splátek.