Podvodný registr CERD

Možná potřebujete výpis z registru dlužníků a hledáte, kde si o něj požádat. Jistě jste již narazili ina registr CERD neboli Centrální registr dlužníků. Nabízí výpisy z dlužnických registrů, ale za spoustu peněz, a hlavně bez sebemenší platnosti. Když bance, nebankovce nebo soudu předložíte výpis z CERD o vaší bezdlužnosti, zase vám ho hezky vrátí se slovy, že tento uznat nelze, neboť jde o registr podvodný. Podívejme se na něj blíž – co je na něm špatně, ale i proč ještě může fungovat.

Podvodný registr CERD

Klíčové informace

icon

CERD, Centrální registr dlužníků, je podvodný registr, který nabízí výpisy z dlužnických registrů za peníze, ale bez platnosti. Tento registr nemá přístup k relevantním datům z skutečných registrů.

icon

CERD provozuje společnost sídlící v USA, což komplikuje jakékoliv pokusy o pokutování nebo zakázání činnosti ze strany českých úřadů.

icon

Podvodný registr CERD nabízí potvrzení o bezdlužnosti i těm, kdo mají zápisy v SOLUS, což může vést k mylnému předpokladu, že s tímto výpisem získají další úvěr.

icon

Podnikatelé, kteří se rozhodnou spolupracovat s CERD, často zaplatí vysoké předplatné za slibovaný přístup do všech dlužnických registrů, včetně zahraničních, ale tato služba se po zaplacení předplatného nekoná.

CERD podvodníci sídlí v USA

Skvělým manévrem bylo založení společnosti, která CERD provozuje, právě v USA: české úřady na ni nemůžou. Podvodnou službu provozuje CERD SYSTEM LLC. Je v podstatě nemožné tento spolek jakkoliv pokutovat nebo jim zakázat činnost, dokud s tím nebudou souhlasit i americké úřady. Jenže těm je podvodná činnost provozovaná jejich společností na území České republiky (resp. EU) v podstatě volná.

Není proto divu, že tihle podvodníci jsou stále při síle a stále se jim daří loudit od neinformovaných Čechů spousty peněz. Slibují totiž, že nahlédnou do všech registrů provozovaných v České republice (a dokonce i v zahraničí – prohlašují se za největší registr dlužníků na světě) - ve skutečnosti však do nich nemají přístup. Takže jen falešně vytvoří profil bezdlužnosti, nebo dokonce žádnou službu neposkytnou.

Co ještě CERD říká, že umí?

Zmínili jsme, že nabídnou, že pošlou výpis ze všech registrů nebo dokonce i potvrzení o bezdlužnosti – samozřejmě za vysoký poplatek, další služby dokonce za pravidelně placené členství. Součástí portfolia má být i aktivní účast firem při zadávání pohledávek a označování nových dlužníků.

CERD využívá obchodního rejstříku (který je volně dostupný) k tomu, aby z něj vytáhl osobní data podnikatelů a neprávem je označoval za dlužníky. V očích neinformovaných lidí a firem poškozuje tyto podnikatele právě tím, že je falešně označí jak za dlužníky, tak zejména za neplatiče.

Tím však portfolio podvodů nekončí. Přidejme ještě třeba burzu pohledávek pro vymahačské společnosti, vypracování osobního bankrotu, hledání věřitelů, rejstřík osob a dokladů v pátrání, dokonce evidenci občanů nebo i protikorupční linku. Nic z toho se však nezakládá na férovém a právoplatném obchodním vztahu, vše jsou smyšlená nebo zneužitá data, dokumenty apod.

Máte drobný záznam v registrech a potřebujete peníze?

Srovnání půjček pro dlužníky

CERD nabízí za úplatu čistý štít

Není divu, že podvodnému registru tak snadno naletěli čeští spotřebitelé na lep. Mimo jiné totiž nabízí potvrzení o bezdlužnosti i těm, kdo nějaké ty „hříchy“ mají, zejména ty již zapsané v SOLUS. Vidina více než lákavá.

Takovým lidem nabídne CERD exekuce za úplatu nezařadit do výpisu z registru dlužníků, a tak se lidé mylně domnívají, že s CERD výpisem nakráčejí do banky, a díky tomuto potvrzení o bezdlužnosti v pohodě dostanou další úvěr. Tam na ně však čeká studená sprcha v podobě odmítnutí falešného potvrzení o bezdlužnosti a zamítnutí žádosti o půjčku.

Podvod tu číhá i na firmy

Podnikatelé s CERD také navazují spolupráci – za vysoké předplatné je jim totiž slibováno, že budou moci nahlížet do všech dlužnických registrů, i těch zahraničních, aby si mohli prověřit své obchodní partnery, zda platí faktury včas, ale i zákazníky, jestli nejsou ve skupině neplatičů.

Služba se samozřejmě ani po zaplacení předplatného nekoná, jak upozorňuje další z podvedených klientů CERD:„ Uhradila jsem firmě CERD 2.000 Kč, abych měla 5ti letou kontrolu. Do dnes nemám nic, jen mě stále stránky odkazují na další ověřující dopis, fakturu..., ověření adresy....STÁLE DOKOLA...“ Celou diskusi, odkud jsme citovali, najdete na těchto stránkách.

Registrace v CERD funguje i formou předplatného

Kdo chce využívat služby CERD, musí se registrovat. Jenže součástí registrace je i poplatek, který si pak tito podvodníci strhávají pravidelně. Na stránkách není možnost registraci přímo zastavit, takže na otázku „jak zrušit registraci v CERD?“ se mnoho odpovědí nenabízí. Po registraci je totiž problematické kontaktovat provozovatele a předplatné ukončit.

Firma samozřejmě o ukončení registrace na svých stránkách zlehka informuje, aby vyvolala důvěru potenciálního nového klienta. Citujeme přímo stránky CERD:

Ukončením účtu provedete po vstupu do administrace Centrálního registru dlužníků, v sekci Osobní údaje ukončíte výpis o online prostřednictvím kódu, nebo vygenerujete žádost o ukončení účtu, kterou zašlete na předepsanou adresu subjektu, který je pověřen na základě kódu obsaženém v žádosti schopen ukončit Váš účet. Bez této žádosti nelze zrušit účet, neboť je plně autonomní, bez přístupu třetích osob k osobním údajům.“

Z mizerné češtiny a zamotaného obsahu je jasné, že to nijak snadné nebude. Když si na webu vyhledáte „CERD zkušenosti“ vyhledávač najde kvanta ohlasů od podvedených českých zákazníků, kteří zaplatili za registraci, platí předplatné (například coby obchodní společnosti), ale služby se nekonají, či obdrželi jen bezcenný cár papíru.

Navíc jsou problémy s ukončením pravidelných plateb předplatného. Slovy jednoho z podvedených klientů: „A v okamžiku, kdy zaplatíte členství na rok, tak je velmi obtížné zrušit registraci a automaticky pak platíte tento poplatek i další rok (pokud to zavčas nezrušíte, což je velmi obtížné a i finančně náročné).“ Celou diskusi najdete tady.

Je možné u CERD vymáhání zaplacených poplatků zpět?

Pravděpodobně není. České úřady sice podnikly již mnoho kroků, aby umožnily podvedeným českým klientům získat své peníze zpět, nicméně se zatím všechny podniknuté kroky míjejí účinkem – právě pro sídlo společnosti v USA.

Požadavek na nápravu byl Českou obchodní inspekcí v roce 2013 předán americké Federal Trade Commission, což je v podstatě americká obchodní inspekce. Jenže ta přehodila agendu na Slovenskou obchodní inspekci s argumentem, že jedním z jednatelů je pravděpodobně Slovák (Tomáš Pelikán). Druhým jednatelem je občan Lotyšska, a tak i lotyšské úřady byly kontaktovány. Ještě v roce 2018, kdy byl napsán článek o vyšetřování, však ještě žádná odpověď českou stranou obdržena nebyla.

Do situace se pokusil vložit i dTest se svým projektem „VašeStížnosti.cz“, ale taktéž bez úspěchu.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

CERD potkáte na více webovkách!

Podvodný registr CEDR bohužel nesídlí jen na jedné webové adrese CERD.cz, nýbrž si na své oběti políčil mnoha stránkami. Například Centralniregistrdluzniku.cz, Registr-dluzniku-k-nahlednuti-zdarma.cz nebo třeba Dlužník.cz. Že webovka patří do rodiny CERD, poznáte podle:

  • designu stránek
  • používaného pojmu Centrální registr dlužníků
  • odkazy z webu dříve nebo později vedou na CERD.cz

Shrnutí závěrem

CERD neboli Centrální registr dlužníků je podvodem šikovně připraveným na všechny neinformované spotřebitele i firmy. Za úplatu nabízí jednak výpisy z registrů dlužníků, dále potvrzení o bezdlužnosti nebo kontrolu nad svými závazky. Firmám nabídne přehledy o dluzích obchodních partnerů i klientů.

Součástí nabídky je například i vypracování osobního bankrotu, ovšem žádná ze služeb se nezakládá na realitě anebo se ani vůbec nekoná. Dokumenty vydané CERD jsou neplatné, neboť tento rádoby registr nemá přístup k relevantním datům z registrů skutečných. Služby nabízené za předplatné dokonce vůbec neposkytuje, je nemožné se k nim dostat.

České úřady podnikly již několik kroků ve snaze zastavit podvodný registr, nicméně vzhledem k jeho sídlu v USA neměly tyto kroky žádný dopad. A tak nezbývá nic jiného než informovat o podvodném jednání registru CERD a doufat, že než se kdokoliv rozhodne se mu upsat a zaplatit, nejprve si vyhledá CERD zkušenosti a CERD recenze.

Zdroje: CERD.cz / Aktuálně.cz / Podnikatel.cz / dTest.cz /businesscenter.podnikatel.cz

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

02.07.2024

Splácení půjček: Jaké máte možnosti a na co si dát pozor?

Jak splácet půjčku? Zjistěte, jaké jsou možnosti splácení půjček a na co si dát pozor, abyste předešli opožděným platbám a finančním komplikacím.

Půjčky

20.05.2024

LTV, DTI, DSTI - co znamenají

Co jsou ukazatele LTV, DTI a DSTI a jak ovlivní proces vyřízení hypotéky či jiného úvěru? Jak ovlivní cenu půjčky? A jak si hodnoty LTV, DTI a DSTI vylepšit?

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku