Pro stavební spoření už nemusíte na pobočku. Vše si zřídíte sami online

Stavební spoření se právem řadí k nejoblíbenějším spořícím produktům u nás. Díky „stavebku“ můžete získat zajímavé zhodnocení v podobě vyšší úrokové sazby, jištěný vklad a státní podporu. Navíc, i když název může být mírně matoucí, klienti nejsou nijak vázáni k tomu, aby uspořené peníze použili pouze na bydlení. Stavebko si tak mohou zřídit kupříkladu rodiče či prarodiče jako stavební spoření pro děti. Díky rychlému rozvoji v digitalizaci bankovních produktů si navíc můžete stavební spoření sjednat online během několika minut.

Pro stavební spoření už nemusíte na pobočku. Vše si zřídíte sami online

Češi mají o stavební spoření zájem

Zájem Čechů o stavební spoření roste. Podle údajů stavebních spořitelen zaslaných Ministerstvu financí bylo během prvního pololetí letošního roku uzavřeno 237 579 nových smluv o stavebním spoření s celkovou hodnotou cílové částky 103,5 miliardy korun. Průměrná cílová částka u smluv, které uzavřely fyzické osoby, dosáhla výše 434 tisíc korun. V porovnání se stejným obdobím roku 2019 bylo sjednáno o 33 tisíc smluv více. Banky a stavební spořitelny se proto snaží uzavírání smluv online co nejvíce zpřístupnit běžným uživatelům. Týká se to nejen sjednávání účtu, úvěrů, hypoték, ale také stavebního spoření.

MONETA Stavební spořitelna

Klienti MONETA Stavební spořitelny si mohou sjednat stavební spoření online prostřednictvím webových stránek nebo v mobilní aplikaci Smart Banka. „Stavební spoření je velmi atraktivním produktem téměř pro každého, jeho digitalizace pro nás tudíž byla zcela logickým krokem. Na našich webových stránkách nebo v prostředí naší mobilní aplikace Smart Banka zabere celý proces sjednání stavebního spoření jen několik minut. V případech, kdy klienti nadále upřednostní osobní návštěvu svého bankéře, budou již také smlouvu podepisovat digitálně,“ uvádí předseda představenstva MONETA Stavební Spořitelny Andrew Gerber.

Proces sjednání má 5 kroků – vyplnění základních osobních údajů, nastavení stavebního spoření, ověření identity pomocí kamery v mobilním telefonu, vyhotovení smlouvy a její podpis pomocí aktivační platby ve výši 1 Kč z již existujícího běžného účtu. Výhodou sjednání stavebního spoření je nulový poplatek za jeho sjednání, standardně však klient platí 1 % z cílové částky. Úroková sazba činí 1 % p.a. a měsíční poplatek za vedení účtu je 27 Kč.

ČSOB Stavební spořitelna

Také ČSOB Stavební spořitelna nabízí možnost zřídit si spoření během pár minut online. Zájemce musí být starší 18 let a mít české občanství. Pokud je zájemce o spoření zároveň také klientem, stačí jednoduše odeslat žádost přímo z internetového bankovnictví. V případě, že zájemce klientem ČSOB není, bude pro vyřízení potřebovat osobní údaje (rodné číslo), dva doklady totožnosti a účet, jehož je majitelem a ze kterého bude provedena první platba pro dokončení identifikace.

Aktuálně nabízí ČSOB Stavební spořitelna možnost založit si stavební spoření bez poplatku za sjednání do cílové částky 150 000 Kč. Zmíněná akce platí do konce listopadu 2020 pro nové klienty ve věku 18 – 50 let. Základní úrok je ve výši 0,6 %, bonusové úročení je 0,4 %. Díky úroku, státní podpoře a slevě na poplatku tak může klient získat u ČSOB Stavební spořitelny maximální možný výnos 3,6 %.

ČMSS se změní na ČSOB Stavební spořitelnu

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) změní k 11. březnu 2021 svůj název na ČSOB Stavební spořitelnu. Dovrší se tak loni započatá integrace ČMSS do skupiny ČSOB. „Změna vlastnické struktury nám umožnila více propojit nabízené služby, můžeme nabízet různé kombinace produktů v rámci skupiny, můžeme lépe sdílet klientská data. To klientům přináší řadu výhod, ať už v jednoduchosti obsluhy, šíři produktové nabídky nebo nových službách v oblasti digitalizace a on-line prostředí. Přejmenování stavební spořitelny spolupráci ještě více prohloubí,“ uvedl v tiskové zprávě člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Stavební spořitelna České spořitelny - Buřinka

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) spustila možnost uzavřít si stavební spoření pouze pomocí internetu, bez nutnosti schůzky s prodejcem, jako první již v září 2016. Uzavřít smlouvu online mohou klienti prostřednictvím počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Klient musí následně aktivovat smlouvu nahráním kopií dvou dokladů totožnosti, kopií výpisu z účtu a zasláním první „aktivační“ platby z tohoto účtu. Při sjednání online lze zvolit cílovou částku až do výše 400 000 Kč. „Podle interních statistik 36 % našich klientů uzavírá smlouvu o stavebním spoření online nebo sjednání zahájí online a dokončí s prodejcem. Věkový průměr těchto zákazníků je 31 let, nicméně ten nejstarší oslavil 90 let,“ uvádí Jana Hrušková, ředitelka útvaru Produkty a marketing v Buřince.

Při uzavření online stavebního spoření s buřinkou klienti nepřichází o žádnou z výhod. Pro online smlouvy platí garance úrokové sazby z vkladů 1 % po dobu 6 let spoření se státní podporou 10 % z ročně naspořených vkladů, maximálně 2000 Kč ročně. Celkově tak lze dosáhnout zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně. Buřinka navíc umožňuje uzavření online stavebního spoření také pro nezletilé děti. V takovém případě je nutné přiložit ještě kopii rodného listu dítěte. Poplatek za zřízení smlouvy o stavebním spoření činí 1 % z cílové částky, v rámci akčních nabídek však lze v průběhu roku sjednat smlouvu také zcela zdarma.

Modrá pyramida

Stavební spoření od Modré pyramidy můžete uzavřít online prostřednictvím mobilní aplikace MP Home. Kromě uzavření spoření můžete v aplikaci MP Home také spravovat stávající služby od Modré Pyramidy. Pro aktivaci aplikace však musíte navštívit kamennou pobočku spořitelny. „Aplikaci MP Home používá po roce od spuštění už 50 000 klientů. Neustále ji vylepšujeme a naše služby digitalizujeme. Mám velkou radost, že právě stavební spoření je prvním produktem, který si klienti mohou sjednat čistě online, bez nutnosti návštěvy pobočky,“ uvádí v tiskové zprávě Jan Čeřovský, manažer digitálních služeb Modré pyramidy.

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS)

Smlouvu o stavebním spoření lze online sjednat také u Raiffeisen stavební spořitelny. RSTS nabízí garantovaný úrok z vkladů na stavebku 1 % ročně minimálně po dobu šestiletého vázacího období. Díky státní podpoře 2000 Kč tak může klient získat celkový výnos až 3,5 % ročně. Maximální cílová částka je 200 000 Kč. V rámci slevové akce lze nyní uzavřít smlouvu o stavební spoření se slevou 2000 Kč na poplatku za uzavření smlouvy. Běžný poplatek činí 1 % z cílové částky, takže smlouva s cílovou částkou 200 000 Kč je zdarma. Smlouvu je zapotřebí uzavřít nejpozději do 18. prosince 2020.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Spoření

14.11.2020

Pro stavební spoření už nemusíte na pobočku. Vše si zřídíte sami online

Obliba stavebního spoření roste a díky digitalizaci bankovních produktů nabízí všechny stavební spořitelny možnost sjednat si stavební spoření online.

Spoření

19.04.2018

Kde si spořit, aby vklady byly garantované?

Spořit si na horší časy, to je snad přímo povinností každého z nás. Bez finančních rezerv se žije velmi těžce, protože každá nečekaná příhoda dost komplikuje situaci.

Spoření

05.12.2016

Stavební spoření – má smysl si ho zakládat?

Pro některé přežitek z přelomu století, pro jiné zase dobrý nástroj pro střednědobé spoření. Další v něm vidí dobře dostupný úvěr na bytové prostředky s pevnými podmínkami splácení.