Snadné a rychlé tipy, jak ušetřit na povinném ručení

Těžko soudit, co nám přinese rok 2023 a zdali bude skutečně „lepší“ než rok předchozí. Jednu věc však můžeme říci s jistotou již nyní. Letošní rok se ponese v duchu velkého zdražování. Připlatíme si za půjčky, za energie, za práci, zkrátka za všechno. Proto není divu, že hledáme cesty, jak ušetřit a ulehčit tak alespoň z části napjatému rodinnému rozpočtu. Jednou z cest, jak lze snadno a rychle ušetřit nemalé finance, je vhodný výběr povinného ručení. Přinášíme vám zaručené tipy, jak získat „za méně peněz více muziky“.

Snadné a rychlé tipy, jak ušetřit na povinném ručení

1. Pomůže správné načasování

Blíží-li se konec pojistného období, na které máte pojištění obdpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) sjednáno, přichází ideální doba na jeho případnou změnu. Je zde však jedno ale. Povinné ručení se sjednává na dobu neurčitou a pojistné se každý rok automaticky prodlužuje. Pokud chcete pojistnou smlouvu zrušit, musíte na pojišťovně podat výpověď. Žádost o zrušení povinného ručení musíte zaslat vždy písemnou formou minimálně 6 týdnů před koncem ročního pojistného období.

2. Nenechte se zlákat první nabídkou

Pokud uvažujte o změně povinné ručení, bude cílem vašich úvah s velkou pravděpodobností finanční úspora. Abyste mohli s klidem říci, že jste ušetřili, musíte srovnat více možností. Jenom tak si můžete být jisti, že máte skutečně tu nejvýhodnější nabídku. Proto vybírejte s chladnou hlavou a nenechte se zlákat první nabídkou, která se bude jevit jako ta zaručeně nejvýhodnější. Ideálně využijte online srovnávač povinného ručení, se kterým máte jistotu, že srovnáte hned několik pojišťoven a to ideálně podle vámi potřebných parametrů.

3. Více produktů za nižší cenu

Pojišťovny svádějí každý rok nelítostný souboj o přízeň svých klientů, proto není žádným překvapením, že přicházejí také s řadou „výhodných nabídek“. Může se jednat o zvýhodněnou cenu pro případy, kdy si sjednáte více než jeden produkt. Díky tomu se dá ušetřit na dalším produktu i několik set korun. 

Jak to vypadá v praxi? Pokud si společně s povinným ručením sjednáváte každoročně také havarijní pojištění, může vám některá pojišťovna nabídnou slevu na sjednání havarijního pojištění, pokud si jej sjednáte společně s povinným ručením. Případně můžete získat některá doplňková připojištění zdarma či za zvýhodněnou cenu.

4. Plaťte jednou ročně

Zaplatit jednorázově několik tisíc korun za povinné ručení, případně rovnou také za havarijní pojištění, je bezesporu velký zásah do rodinného rozpočtu. Proto mnoho lidí využívá možnost změnit si frekvenci platby na čtvrtletní nebo půlroční. Bohužel jsou tyto varianty spojeny také s vyšší cenou, kterou klient celkově zaplatí. Nejvíce si připlatíte v případě platby každý měsíc. Úspory v řádech několika set korun lze jednorázovou roční platbou v některých případech snadno dosáhnout. Proto si zkuste např. pravidelně odkládat peníze stranou a pojištění se uhraďte jednorázově.

5. Jezděte bez nehod

Bonusy a malusy jsou již neoddělitelnou součástí systému výpočtu konečné ceny povinného ručení i havarijního pojištění. Základní myšlenkou bonusového systému je zvýhodnění dobrých řidičů, tedy těch, kteří nezpůsobí svou jízdou dopravní nehodu. Naopak řidiči, kteří z jakýchkoli důvodů nehodu způsobí, jsou v systému výpočtu ceny potrestáni. Děje se to pomocí slevy – bonusu a přirážky – malusu. Maximální bonus povinného ručení, tedy výsledná sleva od pojišťovny, dosahuje zpravidla 60 %. Některé pojišťovny jsou ochotné nabídnout dokonce i vyšší slevu, a to až 65 %.

6. Jděte s dobou a smlouvu si sjednejte online

Pryč je doba, kdy jste pro povinné ručení museli vyrazit ven a smlouvu podepsat s klientským pracovníkem na pobočce. Dnes si pojištění auta můžete sjednat jednoduše z pohodlí domova a především s výraznou úsporou času. Toho byste měli využít nejen z důvodu výše uvedených, ale také protože vám za to některé pojišťovny nabídnou ještě slevu ke konečné ceně. Za online sjednání povinného ručení lze v některých případech získat slevu až 20 % z ceny pojištění.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.