Bankomaty umějí víc než jen dávat. Využíváte všechny jejich funkce?

Nedávno jsme se vás ptali, zda používáte vkladomaty, tedy vyšší verze bankomatů. Pojďme se dnes podívat, jak se bankomaty a jejich následovníci postupně vyvíjeli. A co dnes už dokáží nabídnout nebo zprostředkovat. Některé banky toho ve svých automatizovaných pomocnících nabídnou opravdu dost!

Bankomaty umějí víc než jen dávat. Využíváte všechny jejich funkce?

Jak nám rostly?

Bankomaty vždy sloužily k tomu, aby si z nich člověk vybral hotovost, když ji potřeboval. Zjednodušily nám život, nemusíme si totiž vozit celou výplatu, dávky nebo důchody domů najednou. Avšak bankomaty za roky své existence prošly spoustou změn a vylepšení. Dnes už si od vás peníze i vezmou a převedou je na váš účet. Také vám sjednají pojištění nebo půjčku. Tu dokáží i spravovat. Dokonce k nim už nemusíte chodit s kartou. Stačí mobil nebo přívěšek na klíče. Bankomat dokonce dokáže přijet až za vámi, třeba na festival.

Začalo to výdejem

V souvislosti s tím, jak jsme začali více a více používat bankovní účty, ale také s tím, jak zaměstnavatelé nebo v jistých momentech i stát zavedli povinnost vlastnit účet, abychom na něj mohli dostávat výplatu, dávky a důchody bezhotovostně, sečím dále více objevovala potřeba vybrat si z účtů peníze i jinde než na přepážce banky. Vznikly bankomaty, automatické výdejní stroje, které jednak vydaly peníze z účtu, ale hlavně byly na účet připojené. Takže znaly jeho zůstatek. A věděly, jestli nám ještě mohou dát, nebo už ne.

Bankovky na přání

Výběr z bankomatu někdy nebyl ideální třeba před cestou autobusem. Platit v buse tisícovkou, to se nedělá. Někdo to řešil výběrem necelých tisícovek (třeba částky 2.800 Kč), kdy bankomat prostě musel nadrobit.

AirBank však jako první zavedla bankomaty, které daly klientovi na výběr, jaké složení bankovek si při výběru přeje. Postupem času nabídla stejnou službu i řada dalších bank, konkrétně Raiffeisenbank, Sberbank, UnicreditBank, ČSOB, Fio banka a Česká spořitelna. Přidat se má i Moneta Money bank.

Ale protože máme dobu programovací, můžeme si naprogramovat i bankomat. Jak? Automaticky. Mnohé z nich si totiž pamatují náš poslední výběr nebo evidují naše typické výběry. A tak když zmáčkneme tlačítko „rychlý výběr“ nebo „oblíbený výběr“, dostaneme nabídku na to, co vybíráme nejčastěji, včetně složení bankovek.

Výběry bez zasunutí

S nově přišedšími bezkontaktními kartami přicházejí i bankomaty, které vydají peníze, aniž do nich musíte kartu zasunout. Pouze kartu přiložíte ke čtečce. První bankou s těmito bankomaty opět byla Air Bank. Navíc nabídla i přívěšek na klíče, který u bankomatu slouží místo karty.

K bankomatu s mobilem

Pro změnu ČSOB drží prvenství v NFC technologiích. pomocí mobilu si u bankomatů ČSOB mohou vybrat peníze ti, kdo mají NFC technologii ve svém telefonu. V bankomatech ČSOB je. Zrušení nutnosti zasunout kartu do bankomatu je velkým zvýšením bezpečnosti výběrů. Už totiž nejde tak snadno provést skimming, tedy nelegální zkopírování karty.

Jak dostat hotovost na účet? Vkladomatem!

Některé banky zavedly i vkládací automaty, které umějí od klienta vzít hotovost. A připsat ji na jeho účet - dokonce téměř hned. Využití mašly vkladomaty zejména u těch lidí, kterým se během dne nakupí hotovost, a kterou oni nechtějí v obchodě, ve firmě nebo doma přechovávat přes noc. Slouží tedy místo starších nočních trezorů. Vložit se jde dokonce až okolo 300 tisíc korun.

Většina vkladomatů bere sice jen bankovky, ale vkladomaty ČSOB umějí brát i mince. Historicky prvním vkladomatem na mince byl bankomat ČSOB ve Zlíně. Vkladomaty vám nabídne jak ČSOB, tak také Komerční banka, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Air Bank, Raiffeisenbank a Moneta Money Bank.

Honem, honem zaplatit převodem? Jde to i vbankomatu!

Bankomaty a vkladomaty nabízejí i možnost zaplatit převodem z účtu na účet. A to jak v rámci jedné banky, tak i do banky jiné. Bankomaty převádějí bezhotovostní peníze pomocí karty nebo po přihlášení telefonem. A vkladomaty dokonce dokáží na jiný účet odeslat ty peníze, které jste do něj před chviličkou vložili.

Takto můžete zaplatit za telefon, jakoukoliv složenku, dobít si kredit v telefonu. Převod na jiný účet se dělá vyťukáním požadovaných údajů (číslo účtu, částka, variabilní symbol). Platba se autorizuje vyťukáním PIN, který patří ke kartě používané s tím účtem, ze kterého chcete platit. I po přihlášení přes mobil totiž musíte zadat PIN karty. Ale kartu s sebou mít nemusíte. Tyto formy převodů v bankomatech nabízí zatím jen Česká spořitelna a Moneta Money Bank.

Level nejvyšší – sjednání půjčky, navýšení půjčky nebo vyřízení cestovního pojištění

Bankomaty České spořitelny, ČSOB nebo Moneta Money Bank ovládají i vyšší úroveň vzdáleného bankovnictví skrze své automaty. Jde o sjednání půjčky, navýšení půjčky nebo vyřízení cestovního pojištění. Půjčkou tu může být klasický úvěr nebo kontokorent, který se dá v bankomatu i navyšovat. Cestovní pojištění hravě sjednáte v bankomatu ČSOB, který je napojen na služby ČSOB Pojišťovny.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?