Půjčka bez občanského průkazu – je to vůbec možné?

Ztratili jste občanku a nutně potřebujete půjčku ještě dřív, než vám stát vydá občanku novou. Ale půjde to vůbec získat půjčku, aniž byste se prokázali občankou, když náhradní doklad slouží jen provizorně a například na poště vám na něj doporučený dopis nevydají? Poskytovatelé půjček jsou připraveni i na tuto životní situaci. V poslední době dokonce i banky. Podívejte se jak.

Půjčka bez občanského průkazu – je to vůbec možné?

Klíčové informace

icon

Banky většinou vyžadují občanský průkaz, ale nebankovní instituce často akceptují jiné doklady totožnosti.

icon

Půjčka bez občanského průkazu je možná, lze se prokázat jinými platnými doklady totožnosti jako je řidičský průkaz, pas nebo rodný list.

icon

BankID, nebo bankovní identita, je novou možností jak si půjčit bez občanského průkazu i u banky.

icon

Půjčky bez dokladu totožnosti jsou často dražší a považovány za rizikovější.

Občanka není jediným dokladem totožnosti

Jako první je potřeba si uvědomit, že občanský průkaz neslouží v ČR jako jediný průkaz totožnosti. Někteří poskytovatelé nabízejí půjčky pouze na jeden doklad, jiní na dva, ale to stále lze pokrýt ostatními doklady, které české úřady vydávají. Typicky řidičský průkaz, pas nebo například rodný list.

Takže „půjčka bez OP“ většinou v nabídce poskytovatelů znamená, že místo občanky se můžete prokázat právě pomocí dalších platných dokladů totožnosti, a to dokonce včetně rodného listu, který míváme doma bezpečně uložen, a tak k jeho ztrátě nedochází tak často jako ke ztrátě občanky.

Tady se však pohybujeme ve vodách nebankovních půjček, banky totiž vždy chtějí mít občanský průkaz mezi doklady totožnosti. Nebankovkám často stačí, že žadatel splní základní nutnou podmínku: dva doklady totožnosti, a to bez jejich specifikace.

Věděli jste?

Věděli jste, že u půjček bez doložení příjmu není nutné k žádosti o půjčku dokládat ani potvrzení o příjmu ze zaměstnání? K žádosti o úvěr stačí nahrát výpis z účtu či tři poslední výplatní pásky.

Banky spustily Bankovní identitu - i ta slouží jako OP

Poměrně novou možností jak si půjčit bez OP i u banky, je využití BankID neboli bankovní identity. Splnit musíte dvě podmínky: 

  • mít účet u banky, která BankID umí a mít BankID aktivované
  • žádat o půjčku u banky, které BankID k identifikaci žadatele stačí.

Jenže co když BankID nemáte a přišli jste o osobní doklady?

Mnoho lidí nosí všechny doklady na jednom místě (a někdy zcela nesmyslně v peněžence). Takže pokud dojde ke ztrátě občanky, většinou se podařilo někde nechat celou dokladovku či peněženku, případně si ji přisvojily cizí nenechavé ruce.

Jenže,je možné si nouzově vypůjčit peníze, i když jste přišli nejen o občanku, ale i o řidičák, navíc pas vůbec nemáte? Ano, je. V tomto případě hledejte v kategorii „půjčka bez dokladu totožnosti“. Ale je samozřejmé, že zcela bez ověření totožnosti to nepůjde!

Hledáte výhodnou půjčku?

Porovnat nabídky

Jak se tedy u půjčky bez dokladu totožnosti vaše totožnost ověří?

I v tomto případě mluvíme o úvěrech nebankovních, k tomu rychlých, často z kategorie rychlých půjček, v malých částkách a také o dost dražších. Nebankovní společnosti, které nabízejí půjčku bez dokladu totožnosti, většinou vyžadují rodný list a také ověřovací poplatek 1 Kč, který žadatel o půjčku zašle na účet poskytovatele.

Proč? Díky tomu si nebankovka ověří vaši totožnost, i když oklikou. Banky totiž zakládají běžné účty právě po předložení jednoho nebo dvou dokladů totožnosti, zakládají je na jméno klienta, a tak má nebankovka jakési nepřímé potvrzení toho, že vy jste opravdu vy – musí se shodovat jméno na rodném listu se jménem účtu.

Nastoupit zase může BankID

Jestliže máte BankID a stojíte o bankovní půjčku, nic z toho řešit nemusíte. Elektronickou identitu nikde v dokladovce nenecháte. A platí i v případě, že se vám podařilo občanský průkaz ztratit.

Některým nebankovkám stačí vyloženě jen ověřovací poplatek

Bankovní půjčka není pro vás? Můžeme vás ujistit, že v nebankovním světě najdete i extrémní výjimky, kdy ani rodný list nepotřebujete – a totožnost se ověří právě jen ověřovacím poplatkem 1 Kč, který když odešlete z účtu se svým jménem (jméno odesílatele se poskytovateli zobrazí v online bankovnictví), znamená to, že vám s ním banka umožňuje disponovat, a tedy je opravdu založen vámi a na vaši tehdy ještě neztracenou občanku.

Nutno však dodat, že tento druh úvěrů se považuje obecně za rizikovější, a tak jsou poskytovány za citelně vyšší cenu, patří v podstatě k nejdražším na trhu. Proto vždy zvažte, jestli peníze z půjčky nepočkají na dobu, až budete mít zase originální občanský (i řidičský) průkaz, a tím i přístup k běžnějším a hlavně levnějším úvěrům.

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.