Jak na výhodnou půjčku? 6 tipů, jak si správně půjčit a ušetřit

Každý, kdo uvažuje o půjčce, by se měl nejdříve ujistit, že peníze skutečně potřebuje a úvěr je jedinou možností, jak vyřešit aktuální životní situaci. Pak by mělo následovat srovnání více nabídek a podrobnější prozkoumání podmínek půjčky. Tento proces nemusí být vůbec náročný a pokud se budete držet pár základních pravidel, může být výběr správné půjčky poměrně snadnou a rychlou záležitostí. Jak si výhodně půjčit, a ještě k tomu ušetřit peníze, se dozvíte v našem novém článku. 

 

Jak na výhodnou půjčku? 6 tipů, jak si správně půjčit a ušetřit

Klíčové informace

icon

Úrok není jediným ukazatelem výhodnosti půjčky, důležité jsou i poplatky a pojištění. RPSN poskytuje přesnější obrázek o celkových nákladech.

icon

Nejlevnější půjčku nemusí vždy poskytnout banka. Některé nebankovní společnosti nabízejí půjčky zdarma za splnění určitých podmínek.

icon

Správným výběrem typu půjčky můžete ušetřit, například půjčka na rekonstrukci bydlení od stavební spořitelny může být výhodnější než rychlá půjčka před výplatou.

icon

Kratší doba splácení půjčky může vést k úspoře na úrocích, ale zároveň znamená vyšší měsíční splátky.

1. Úrok vs. RPSN

Myslíte si, že čím nižší úrok, tím výhodnější půjčka? Pozor, existují případy, kdy je tomu právě naopak. Úrok je odměnou pro poskytovatele za to, že vám půjčil peníze, ovšem nejedná se o ukazatel, který by skutečně odrážel celkovou cenu půjčky. Pozornost byste měli věnovat také poplatkům, které jsou s úvěrem spojené – poplatek za sjednání půjčky, schválení úvěru, správu úvěrového účtu. Všímejte si také pojištění a jeho ceny.

Z toho důvodu se při porovnávání jednotlivých nabídek zajímejte o RPSN, neboli roční procentní sazbu nákladů. Tento parametr vypovídá o výhodnosti, či nevýhodnosti půjčky přesněji než úroková míra, protože v sobě zahrnuje nejen úrok, ale také všechny poplatky s úvěrem spojené.

2. Zapomeňte na to, že nejlevnější půjčku vám dá jedině banka

Ano, je pravda, že v bance vám zpravidla nabídnou nižší úrokovou sazbu než u nebankovní společnosti. Neznamená to ale, že si v bankovním domě za každé situace vyřídíte levnější úvěr. Některé nebankovní společnosti nabízejí půjčky zdarma a nejedná se o žádnou fintu, jak nalákat důvěřivé žadatele o úvěr. Řeč je o půjčkách, které jsou nabízeny v režimu „první zdarma“.

Co to znamená? Pokud si u společnosti poskytující daný typ úvěru půjčujete poprvé, máte šanci získat úvěr bez poplatku a úroku. Nezbytnou podmínkou je dodržet termín splatnosti, který je u takových půjček obvykle velmi krátký, v řádech maximálně několika týdnů. V opačném případě se začnou počítat úroky, které mohou úvěr značně prodražit. V případě, že klient splní podmínky a úvěr doplatí řádně v termínu, jedná se o bezkonkurenčně nejvýhodnější nabídku, co se ceny týče, jakou je možné na trhu půjček získat – a to od nebankovní společnosti.

3. Zvolte si správný typ úvěru

Ušetřit můžete také správným výběrem půjčky. Jak je to možné? Jednoduše, pokud si chcete půjčit na rekonstrukci bydlení, bude půjčka od stavební spořitelny určitě výhodnější než rychlá půjčka před výplatou. Stejně tak to platí i v případě, že potřebujete finance na doplacení jiných půjček. V takovém případě vám poslouží konsolidace mnohem více než klasická bezúčelová půjčka, protože si můžete vyjednat výhodnější podmínky splácení. A v neposlední řadě si nepůjčujte například prostřednictvím kontokorentního úvěru nebo kreditní karty, které mají úrok i 20 % p. a. a slouží spíše jako rezerva, na něco, na co si můžete vzít půjčku s třetinovým úrokem.

Hledáte výhodnou půjčku?

Porovnat nabídky

4. Kratší splatnost vám pomůže ušetřit na zaplacených úrocích

To, kolik na půjčce přeplatíte, závisí mimo jiné na tom, jak vysoký úrok vám bude účtován. Je tedy zřejmé, že čím méně na úrocích zaplatíte, tím lépe pro vás. A platí, že na úrocích zaplatíte méně, pokud budete půjčku splácet kratší dobu. To znamená, čím kratší splatnost úvěru, tím více peněz ušetříte. Pozor, kratší splatnost ale zároveň znamená vyšší měsíční splátku. Měli byste si tedy najít kompromis mezi výškou splátky a dobou splácení, aby to váš rodinný rozpočet unesl a vy se nedostali v případě výpadku příjmů do finančních potíží.

5. Ušetříte i s mimořádnými splátkami

Jak už jsme zmínili v předchozím bodě, čím méně na úrocích zaplatíte, tím výhodnější a levnější úvěr budete mít. Pomůže vám snižovat co nejdříve jistinu půjčky, tedy částku, kterou jste si půjčili - ideálně mimořádnými splátkami. Zajímejte se proto také o podmínky mimořádných splátek a zda vám poskytovatel nabízí tuto možnost bez poplatku. A v momentě, kdy se vám podaří ušetřit nějaké volné peníze, zvažte možnost mimořádného splacení úvěru.

6. Porovnávejte a neskočte hned po první nabídce

Závěrem už jen rada, která platí nejen v půjčkách, ale obecně pro celý život. Pokud chcete získat co nejvýhodnější nabídku, musíte si vybrat z více možností a porovnávat. Bez toho nebudete mít nikdy jistotu, že jste nemohli jinde získat levnější půjčku, výhodnější podmínky apod.

Porovnáváním už naštěstí nemusíte trávit hodiny a hodiny času. Využijte nezávislý srovnávač půjček, který velkou část práce učiní za vás.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.