Na dovolenou autem? Jak správně pojistit auto před cestou do zahraničí

I přesto, že letošní léto bude ovlivněno koronavirovou pandemií, velkou spoustu lidí to od vysněné zahraniční dovolené nikterak neodradí. Pokud se chystáte do ciziny autem, nezbytné je nejen cestovní pojištění pro celou rodinu, ale také vhodné připojištění auta do zahraničí. Autonehoda je sama o sobě velmi stresující záležitost, navíc přihodí-li se v cizině. Cestovní pojištění auta do zahraničí byste proto neměli podcenit.

Na dovolenou autem? Jak správně pojistit auto před cestou do zahraničí

Cestovní pojištění vozidla je základ

Ačkoliv si v tuzemsku platíte zákonné zdravotní pojištění a máte vystaven také evropský průkaz pojištěnce, cestovní pojištění do zahraničí je nutné si vždy sjednat zvlášť. Můžete tak minimalizovat rizika, která s sebou cesta do zahraničí přináší. Při sjednávání si dejte pozor hlavně na pojistné limity, protože náklady na zdravotní péči v cizině mohou být několikanásobně vyšší než v Česku. Podmínky smlouvy si důkladně prostudujte. Stanovují např. povinnost včasně informovat asistenční služby, mít u sebe patřičné doklady a formuláře apod.

V letošním roce navíc sledujte také, zda ministerstvo zahraničí do zvolené destinace doporučuje cestovat. V případě nemoci covid-19 by pojišťovny nehradily léčebné a další výlohy, pokud by člověk onemocněl v oblasti, kam ministerstvo v souvislosti s koronavirem cestování nedoporučuje.

Cestuji autem do zahraničí – co vše potřebuji?

Každé vozidlo, které je používáno na veřejných komunikacích, musí mít uzavřeno povinné ručení. Chcete-li mít auto pojištěno kvalitně, je na místě při cestě na dovolenou zvolit také havarijní pojištění. Získáte díky němu jistotu ochrany svého vozu před havárií, odcizením, poškozením přírodními živly či vandalismem.

V neposlední řadě si před cestou do ciziny zkontrolujte kromě informací o dálniční známce také povinnou výbavu (např. reflexní vesty, lékárničku apod.) v zemi, kam máte namířeno. Např. v Rakousku bývá povinná výbava auta velmi přísně kontrolována a pokutována.

Kde všude mi platí povinné ručení?

S českým povinným ručením si naštěstí vystačíte ve většině Evropy. Platnost povinného ručení zjistíte snadno na své zelené kartě nebo online na stránkách České kanceláře pojistitelů. Stačí zadat číslo vaší registrační značky. Dále by vás měly zajímat limity pojistného plnění. Nehoda mimo hraniče našeho státu vyjde mnohem dráž, proto se nevyplatí vždy volit tu nejlevnější variantu povinného ručení.

Jak se pojistit do zemí, kde mi neplatí zelená karta?

Záleží vždy na dané zemi, kam cestujete. V některých státech stačí zařídit si krátkodobé pojištění auta do zahraničí přímo na hranicích, jinde si ho musíte sjednat předem. Aktuální informace ohledně pojištění a podmínek pro vstup do země s vlastním autem naleznete na příslušném zastupitelském úřadě (v některých případech možno dohledat také na webu daného velvyslanectví).

Asistenční služby v zahraničí

Pojišťovny k povinnému ručení nabízí také základní asistenční služby. Nejčastěji se jedná o poskytnutí asistenční služby v případě nehody pojištěného vozidla. Limity pojistného plnění bývají mnohdy rozděleny na Česko a zahraničí. Asistenční služby v zahraničí mohou být u některých pojistek omezené. Za rozsáhlejší služby si pak většinou řidiči musí připlatit. Rozsah asistenčních služeb je vždy uveden v pojistné smlouvě včetně všech důležitých kontaktů.

Havarijní pojištění

Územní platnost havarijního pojištění je definována v pojistných podmínkách. Nejčastěji jde o zeměpisnou plochu Evropy, záleží však na podmínkách jednotlivých pojistitelů. Pojistit se můžete proti havárii, odcizení, živlům či vandalismu. Běžně se havarijní pojistka sjednává na jeden rok. Některé pojišťovny vám však nabídnou také možnost krátkodobého havarijního pojištění. Stejně jako u povinného ručení je obvykle součástí havarijního pojištění také asistence pro ČR a zahraničí.

Kde sjednat cestovní pojištění?

Při výběru pojištění auta na cestu do zahraničí je pro mnohé rozhodujícím kritériem cena. Ne vždy je tento přístup vhodný. Bez správného cestovního pojištění a pojištění vozidla můžete na dovolené zažít dobrodružství, o kterém se vám nesnilo. Nabídek pojišťoven je nepřeberné množství, pro lepší orientaci na trhu vám proto poslouží internetové srovnávače, díky kterým můžete během jednoho okamžiku získat srovnání potřebného pojištění od více pojišťoven. Nabídky si můžete v klidu prohlédnout a posléze zvolit vámi vybranou možnost.

Zdroje: www.cestujlevne.com / finance.cz / novinky.cz / e15.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Pojištění

18.01.2023

Snadné a rychlé tipy, jak ušetřit na povinném ručení

Letošní rok se ponese v duchu velkého zdražování. Připlatíme si za půjčky, za energie, za práci, zkrátka za všechno. Proto není divu, že hledáme cesty, jak ušetřit a ulehčit tak alespoň z části napjatému rodinnému rozpočtu.

Pojištění

26.10.2022

Pojištění schopnosti splácet - má pro dlužníka nějaký smysl?

Zvažujete pojištění půjčky? Měli byste znát podmínky. Ukážeme vám, že pro pojistitele není úraz jako úraz a nemoc jako nemoc, ztrátu zaměstnání nevyjímaje!

Pojištění

15.07.2020

Na dovolenou autem? Jak správně pojistit auto před cestou do zahraničí

Rady a tipy, jak správně pojistit sebe, ale také jak pojistit svůj vůz, když cestujete autem na dovolenou do zahraničí.