Sjednat si půjčku osobně na pobočce nebo raději online?

Když se rozhodneme, že potřebujeme úvěr, co je lepším způsobem jeho sjednání? Je to návštěva pobočky a sjednání osobně se zástupcem banky či nebankovní společnosti? Nebo se úvěr sjednává lépe, když sedíme doma za počítačem či u smartphonu a jdeme na věc online?

Sjednat si půjčku osobně na pobočce nebo raději online?

Klíčové informace

icon

Při sjednání půjčky na pobočce máte možnost osobního kontaktu a okamžitého získání odpovědí na vaše otázky.

icon

Online sjednávání půjčky nabízí větší klid k pročtení podmínek smlouvy a možnost porovnání nabídek různých poskytovatelů.

icon

Srovnávače online půjček nabízí ověřené poskytovatele a nabídky.

icon

Při online sjednávání půjčky je důležitá prevence, tedy pozorné čtení smlouvy před jejím podpisem.

Sjednání na pobočce

Sjednávání úvěru na pobočce má jednu velkou výhodu, a tou je osobní kontakt s poskytovatelem půjčky, respektive s jeho zaměstnancem. Můžete se totiž kdykoliv na cokoliv zeptat a ve všem si hned udělat jasno. Také vidíte pobočku poskytovatele, která na vás nějakým způsobem zapůsobí.

Čemukoliv ve smlouvě o úvěru nerozumíte, hned se na pobočce zeptáte a dostanete fundovanou odpověď. Tohle při online sjednávání možné není, zde můžete jen hledat v FAQ (často kladené otázky) nebo, u vstřícnějšího poskytovatele, dopisovat si se zástupcem společnosti přes live chat nebo si vyměňovat emaily.

Na druhou stranu ale mysleme vždy na to, že zástupce poskytovatele půjčky, tedy banky nebo nebankovní společnosti, pracující na pobočce, je školen tak, aby vás k vzetí konkrétní půjčky co nejelegantněji a nejnenápadněji přesvědčil. Manipulace opravdu bývá nenápadná, ale s dobrými výsledky pro poskytovatele půjčky, méně pro klienta.

Často tu také není klid k podrobnému pročtení podmínek smlouvy o úvěru. A mnohdy býváme i pod časovým tlakem, protože se tu stavíme cestou z práce, čeká nás pak ještě spousta povinností. Též za námi může stát fronta dalších klientů, co si potřebují vyřídit svoje záležitosti. Když navíc váháme s podpisem, vyjadřujeme tím vlastně poskytovateli nedůvěru – a to se dnes přece už nenosí, když je všechno pod správou České národní banky…

Sjednání online

V online sjednání úvěru jsme často sami. Mnoho lidí se bojí podvodníků, protože na druhou stranu linky (k poskytovateli) prostě nevidíme. Můžeme si jen projít webové stránky, které si daná společnost nechala vyrobit na zakázku. A to k přesvědčení o serióznosti poskytovatele půjčky mnoha lidem nestačí. 

Jenže, ukazuje kamenná pobočka serióznost lépe? Fakt, že si můžete jít na pobočku vyřvat hlasivky na zástupce poskytovatele půjčky, když se smlouvou ve výsledku nejste spokojení, to vám pak stejně k ničemu není.

Důležitá je totiž prevence, jinými slovy pozorné čtení před podpisem smlouvy a zjišťování maxima informací. Rozhodování na základě klidné úvahy a možnost výběru z velkého spektra nabídek, kde se projevuje konkurence. Tohle však na pobočce nejde, protože zde dostanete nabídku jen od jednoho poskytovatele.

Online prostředí nabízí srovnávače půjček

Obrovskou výhodou online sjednávání půjček je srovnávač. Ten soustředí nabídky bankovních i nebankovních poskytovatelů půjček na jednom místě, kde si je můžete v klidu a v dostatečně dlouhé době porovnávat

Sedíte doma u svého počítače nebo mobilu. A čas, který můžete srovnání věnovat, neovlivní ani otevírací doba pobočky a ani další klienti, co by stáli frontu za vámi.

Navíc máte u online srovnávače úvěrů jistotu, že nabízí jen ověřené poskytovatele půjček a ověřené nabídky. Všichni poskytovatelé operující na legálním trhu musejí mít licenci od České národní banky. A to si srovnávače půjček vždy ohlídají. 

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Porovnat nabídky

Co takový online srovnávač umí?

V online srovnávači úvěrů najdete různé kategorie úvěrů, které jsou většinou tvořeny podle:

To dává možnost zúžit hned na začátku hledání velkou nabídku úvěrů na menší okruh odpovídající vašim požadavkům. A tak hned vybíráte v dané kategorii půjček, většinou pak už podle ceny nebo například podle možností rozložení splátek. Až si vyberete dva nebo tři favority, pak podrobně projděte jejich podmínky poskytnutí úvěru a smlouvu o půjčce, které musíte mít k dispozici minimálně na 2 týdny před jejich podpisem. 

Tak dlouho totiž podle zákona o spotřebitelském úvěru musí poskytovatel zachovat nabídku, kterou vám dal, a to beze změny. Vy tak máte dostatek času k prostudování smlouvy a také k tomu, abyste se poradili ve svém okolí.

Jakmile máte vybráno, jen si připravíte potřebné podklady a dokumenty v elektronické podobě, zašlete je vybranému poskytovateli půjčky.  A pak už jen počkáte na vyřízení, což je často v řádu několika minut. Po schválení se částka připíše na váš účet, nebo se dohodnete, kde si vyzvednete hotovost.

  • typu poskytovatele (banka či nebankovní společnost)
  • podle účelu půjčky (s účelem nebo bez uvedení účelu)
  • podle doby jejího trvání (půjčka krátkodobá, půjčka před výplatou)
  • podle podmínek poskytnutí (půjčky bez doložení příjmů, půjčky bez registru, půjčky bez ručení atd.)
  • podle ceny (půjčky bez poplatku, první půjčka zdarma)
  • podle formy poskytnutí půjčky (půjčky hotovostní nebo bezhotovostní, tedy poskytnuté na účet žadatele)

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

20.05.2024

Půjčka na zelené technologie: kdy má smysl?

Půjčka na fotovoltaiku znamená rychlé úspory na účtech i na daních. Kdo ji poskytuje, kolik stojí, jaké jsou podmínky a kde získat dotaci? Dozvíte se v článku

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.