6 rizik rychlých půjček. Dejte si na ně pozor!

Rychlé půjčky jsou pohodlné jednoduchostí vyřízení a také svou rychlostí. Peníze mohou být na účtu už během několika minut, což rozhodně není k zahození. Jenže rychlost často vede ke zkratkovitému myšlení a jednání, což vůbec nepřeje dlužníkovi, naopak to nahrává do kapsy poskytovatelům předražených rychlých půjček. Pojďme se podívat na 6 rizik rychlých půjček, na která je potřeba si dát pozor. Když si těchto rizik budeme vědomi, jistě se nám podaří se s každou půjčkou úspěšně popasovat.

6 rizik rychlých půjček. Dejte si na ně pozor!

Klíčové informace

icon

Rychlé půjčky často vyžadují rychlé jednání bez přemýšlení, což může vést k finančním problémům.

icon

Existuje riziko narazit na nepoctivé poskytovatele půjček, zejména v situacích finanční nouze.

icon

Rychlé půjčky jsou často jedny z nejdražších na trhu.

icon

Opoždění splátky rychlé půjčky může být velmi nákladné.

1. Rychlá půjčka vyžaduje rychlé jednání bez přemýšlení

Tohle riziko jsme zmínili již v úvodu. Rychlé půjčky jsou impulzivní záležitostí, kdy je reklama cílena tak, aby byl potenciální zákazník veden k rychlému rozhodnutí o tom, že si půjčí nebo že nakoupí narychlo, v akci a na splátky. Ale už nedostane čas si sečíst nové splátky s ostatními výdaji ze svého rozpočtu.

Takže se mnohdy stane, že až po přiblížení se termínu splacení tento zákazník zjistí, že na vrácení peněz by sice v rozpočtu zbylo, ale že na zaplacení ceny půjčky už prostředky jaksi nezbývají. Zde je dobrým doporučením soustředit se na první půjčku zdarma. Když budete chtít něco honem, honem, koupit v akci, s první půjčkou zdarma se to vyplatí.

Pokud vám chybějí peníze na zaplacení pokuty nebo například na doplacení energií, je vhodné popřemýšlet, co vyjde dráž - zda rychlá půjčka s vyšší cenou nebo pokuta za nezaplacení včas. Někde jsou totiž pokuty nižší, než je cena rychlé půjčky.

2. Nepoctivci cílí na lidi v nouzi

Druhým velkým rizikem je naletění nepoctivému poskytovateli půjčky. Lidé v nouzi často nemají čas a ani náladu přemýšlet nad tím, od koho a za jakých podmínek si půjčují, protože prostě jen potřebují půjčit. Nutně. A co nejdříve. Na následky půjčky často ani nehledí.

A tak se český půjčkový trh hemží poskytovateli půjček, kteří spotřebitelům nabízejí půjčky podnikatelské, které jsou extrémně nevýhodné a setsakramentsky nebezpečné. Při prvním nesplacení totiž mohou tito poskytovatelé chtít, aby dlužník splatil vše najednou. A pak už jde do dražby nábytek, dům, všechno.

Kdykoliv si budete brát půjčku, vždy si předem ověřte jejího poskytovatele a také fakt, že jde o půjčku spotřebitelskou, nikoliv podnikatelskou. K tomu dobře slouží různé srovnávače půjček, včetně našeho na Bezvamoney.cz. V něm totiž najdete jen ověřené poskytovatele půjček. A hlavně: jen půjčky spotřebitelské.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů.

Porovnat nabídky

3. Rychlá půjčka se poskytuje i bez registru

Vzetí si půjčky bez registru je sice lákavé, ale též velmi rizikové. Registry totiž nemají chránit pouze poskytovatele půjček, ale i nás, spotřebitele, dlužníky. V registru mají být zapsány všechny naše dluhy proto, aby bylo možné vysledovat, kolik máme měsíčně splácet, a zda si tedy můžeme dovolit ještě další půjčku, případně jak velkou a s jakými splátkami.

Ruku na srdce, kdo z nás má tak dokonalý přehled o svých půjčkách, aby si byl vždy jistý, že dokáže propočítat svou schopnost splácet ještě i další dluh? Pokud máme jednu, dvě půjčky, je to snadné. Jenže spousta spotřebitelů má půjček hned několik. A dokud je nekonsolidují, jen stěží se v nich dokáží po paměti zorientovat.

4. Rychlé vyřízení je vykoupeno vysokou cenou

Rychlé půjčky ihned na účet, tedy peníze, které vám přijdou třeba během 15 minut nebo si je můžete za pár minut vyzvednout v hotovosti, to rozhodně není služby zdarma. Právě naopak. Rychlé půjčky jsou jedny z nejdražších na trhu. Proto vždy dobře zvažte, zda je rychlost tím nejdůležitějším parametrem a zda se raději nevydáte cestou půjčky pomalejší, ovšem výrazně levnější.

5. Rychlou půjčku je nutné splatit hned další měsíc

Dalším faktem, který si ne vždy dokážeme uvědomit v té rychlosti, se kterou rychlé půjčky vyřizujeme, je termín splacení půjčky i zaplacení všech poplatků za ni. Většinou je to 7 – 30 dní, jinými slovy, z další výplaty, důchodu, dávky v nezaměstnanosti nebo třeba rodičovské.

Budeme v další výplatě míst dost peněz na splacení půjčky a zaplacení celé její ceny, která dělá navíc třeba až třetinu všech půjčených prostředků? Mysleme na to, že odložení splátky je sice možné, ale je u rychlých půjček většinou, až na výjimky, nesmírně drahé. A právě tyto levné výjimky můžete snadno najít ve srovnávači půjček.

6. Opoždění splátky vyjde u rychlé půjčky setsakramentsky draho!

Jak už jsme naznačili v pátém bodě, velkým rizikem rychlých půjček je neskutečně drahé odložení splátek. Mezi poskytovateli rychlých půjček však nejdeme i výjimky, kdy například za odložení splátky pětitisícové půjčky stačí zaplatit jen několik desítek korun.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.