Jak ušetřit s konsolidací úvěrů?

Pokud splácíte více úvěrů najednou, zejména pokud pochází od různých finančních poskytovatelů, je možná vhodná doba na konsolidaci půjček. Sloučíte si úvěry do jednoho a můžete se těšit z příznivějších podmínek pro splácení úvěru. Je ale konsolidace vždy výhodná? Následující řádky vám odpoví nejen na to, co je konsolidace a jaké půjčky lze sloučit do jedné. Dozvíte se například, že existuje tzv. konsolidace pro problémové klienty bez zástavy a jak lze získat konsolidaci, když jste vedeni v registru dlužníků.

Jak ušetřit s konsolidací úvěrů?

Klíčové informace

icon

Konsolidace úvěrů může přinést úsporu díky nižším měsíčním splátkám a nižším transakčním nákladům.

icon

Konsolidace úvěrů může vést k vyšším celkovým nákladům, pokud dojde k prodloužení doby splácení.

icon

Konsolidace úvěrů může být vhodná pro problémové klienty, kteří jsou vedeni v registru dlužníků.

icon

Při konsolidaci úvěrů je důležité pečlivě se seznámit s podmínkami úvěru a spočítat, zda skutečně dojde k úspoře.

Co je to konsolidace?

Význam konsolidace je ve své podstatě velmi prostý. Jedná se o sloučení půjček do jednoho úvěru. Jde tedy o úvěrový produkt, díky kterému má dlužník možnost ulevit napnutému rodinnému rozpočtu. Tím, že jsou všechny půjčky sloučeny do jednoho jediného závazku, má splácející šanci ušetřit na poplatcích, prodloužit si dobu splácení a snížit si tím měsíční splátku, případně si navýšit úvěr a získat další prostředky na cokoli.

Konsolidace přináší pro splácející řadu výhod:

Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Konsolidace je především úvěrový produkt, ne vždy tak musíte díky konsolidaci ušetřit. Vždy si dávejte pozor na přesné znění smluv, podmínky úvěru a spočítejte si, zdali skutečně budete splácet méně. Zaměřte se také na podmínky pro předčasné splacení půjčky. A v neposlední řadě myslete na skutečnost, že prodloužením termínu splatnosti sice snížíte výši měsíční splátky, ale ve výsledku daný úvěr o to více přeplatíte.

Co vše lze do konsolidace zahrnout?

Banky a nebankovní společnosti dokáží sloučit opravdu širokou škálu úvěrů. Může se jednat o klasický bankovní úvěr, kreditní karty, kontokorentní účty, nebankovní půjčky včetně mikroúvěrů, splátkových prodejů nebo také dluhy z leasingu. Největší úspory dosáhnou klienti zpravidla sloučením a doplacením kreditních karet a kontokorentů, u nichž bývají úroky nejvyšší. Maximální výše dluhu či počet sloučených úvěrů je dán konkrétními podmínkami poskytovatele konsolidace.

Některé bankovní a nebankovní společnosti nabízí také konsolidaci rodinných dluhů, takže dokáží sloučit nejen vaše dluhy, ale také půjčky jiných rodinných příslušníků. 

Problémový klient? Pro nebankovní poskytovatele žádný problém

Pokud jste se již dostali do prodlení se splátkami, případně je na vás uvalena exekuce, dost možná se budete zajímat o konsolidaci půjček a exekucí. Rovnou se připravte na skutečnost, že pro banky budete automaticky spadat do kategorie „problémový klient“ a konsolidaci pro problémové klienty žádný bankovní ústav nenabízí. Naštěstí to, že vám s konsolidací půjček po splatnosti nedokáže pomoci banka, ještě neznamená, že se nemůžete obrátit na nebankovního poskytovatele úvěrů.

Na trhu existuje velké množství nebankovních subjektů, které nabízejí konsolidaci přímo pro problémové klienty bez ručení nemovitosti, pro klienty, kteří mají záznam v registrech dlužníků, případně nabízejí možnost sloučit do jedné splátky také již platné exekuce. Samozřejmě i v tomto případě platí, že nic není zadarmo. Možnost splácet jen jednu splátku je zde vykoupena mnohem vyšším úročením než v případě bankovní konsolidace a zvýšenou pozornost byste měli věnovat také sankčním poplatkům v případě, že nebudete nový úvěr řádně splácet.

Chci sjednotit půjčky a ušetřit. Jak postupovat?

V první řadě můžete zkusit oslovit svou stávající banku, u které již některý z úvěrů splácíte. Na internetu existuje také spousta online srovnávačů, které vám dokáží srovnat konsolidace půjček od více poskytovatelů a výběr té nejlepší nabídky usnadnit. V praxi pak vybraná instituce převezme existující dluhy, jednorázově je doplatí včetně poplatků navíc, všechny náklady sečte a v této výši vám poskytne úvěr s novými splátkovými podmínkami.

Hledáte konsolidaci půjček?

Porovnat nabídky

Proces schvalování žádosti o konsolidaci je prakticky stejný jako u spotřebitelských půjček. Žadatel musí doložit potvrzení o příjmu, smlouvy o současných půjčkách, banka bude prověřovat bonitu klienta a nahlížet bude také do registru dlužníků. Některé banky dokonce nabízejí možnost zažádat si o konsolidaci online prostřednictvím webového formuláře. Vyplníte veškeré úvěrové produkty, které si přejete sloučit do jednoho, zadáte své kontaktní údaje, informace o zaměstnání a vaší finanční situaci. Pokud projdete schvalovacím procesem, obdržíte emailem konkrétní nabídku na konsolidaci úvěrů.

Zamítnutí konsolidace ze strany banky může znamenat, že se pro banku nejevíte jako dostatečně bonitní, případně máte negativní záznam v registrech dlužníků, díky čemuž se banka rozhodla vaši žádost zamítnout. Stále se můžete obrátit se na nebankovního poskytovatele úvěrů, u kterého můžete být s žádostí úspěšnější. Počítejte však, že je to vždy za cenu vyššího úročení, RPSN a také vyšších poplatků za nesplácení úvěru.

Konsolidace vs. refinancování úvěru

Možná jste se někdy setkali s pojmem refinancování půjčky a říkali jste si, že půjde patrně o konsolidaci úvěrů. V takovém případě jste nebyli tak daleko od pravdy, protože oba tyto produkty fungují na podobném principu. Cílem je získat výhodnější podmínky splácení, tedy ušetřit na poplatcích, snížit úrokovou sazbu či prodloužit dobu spláceníRefinancování je v podstatě převedení půjčky k jiné bance a poskytuje se pouze pro jeden úvěr, např. hypotéku. I v tomto případě máte možnost prodloužením doby splatnosti snížit měsíční splátku, případně získat finanční prostředky navíc.

Zdroje: financnivzdelavani.cze15.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.