Investovat můžete také malé částky. Stačí platit kartou

Češi jsou národ spořivý a odkládat drobné do prasátka učíme v podstatě už své děti. Ruku na srdce, kdo nemá někde stranou kasičku, do které si odkládá volné dvacetikoruny či padesátikoruny. Tato forma spoření má jen jednu nevýhodu. Vždy v kasičce naleznete pouze to, co do ní vložíte. Existují však banky, které vám nabídnou možnost své drobné zhodnocovat a ukáží vám, do čeho investovat malé částky. Co pro to udělat? Je to jednoduché, stačí platit vaší platební kartou.

Investovat můžete také malé částky. Stačí platit kartou

Začít investovat můžete i s „drobnými“

Začít spořit či investovat může dnes opravdu každý. Pro začátek lze začít šetřit na běžných výdajích. Postupně vám začne vznikat rezerva a s tou pak můžete spořit pravidelně. Velmi rozšířeným mýtem je pak tvrzení, že investování je výsadou bohatých a zkušených, že pro běžného člověka investování není. Navíc ne každý má zájem hodiny studovat informace o podílových fondech a kapitálových trzích. Ovšem pokud vám banka nabídne možnost, kam investovat pravidelně malé částky, aniž byste se museli sami o něco starat, najde se bezesporu spousta potenciálních zájemců. A právě pro ně existuje služba drobného investování při platbě kartou, díky které můžete investovat již od pár stokorun měsíčně.

ČSOB Drobné - Spojení bezkontaktního placení a investování

ČSOB Drobné je služba, která umožňuje klientům investovat při každé platbě kartou. Tomu, kdo službu využívá, jsou platby debetní kartou zaokrouhlovány na nejbližší vyšší násobek 20 Kč. Vždy, když se takto „naspoří“ částka 300 Kč, převede se do fondu ČSOB Bohatství. Banka se tak snaží poukázat na skutečnost, že investovat může opravdu každý. „ČSOB Drobné propojuje světy bezhotovostních plateb a investování způsobem, který doposud nemá na českém trhu obdoby. Jde o revoluci v odkládání si peněz stranou úplně pro každého, kdo má účet a kartu. Zatímco v prasátku mince leží ladem a ztrácejí hodnotu, naše drobné klientům při placení kartou neustále přibývají a zhodnocují se. Navíc můžete své investice sledovat online v mobilu,“ uvádí v tiskové zprávě Martin Vašek, výkonný ředitel ČSOB zodpovědný za investiční produkty.

Jak služba ČSOB Drobné funguje?

Každá platba kartou se automaticky zaokrouhlí na nejbližší vyšší násobek 20 Kč. Pokud v restauraci zaplatíte za oběd 161 Kč, zaokrouhlí se platba na 180 Kč. Rozdíl, kterým je částka 19 Kč, se pak od zůstatku na běžném účtě oddělí, takže s těmito penězi již nelze nakládat. Pokud je částka k úhradě přesně rovna násobku 20 Kč, např. za oběd byste platili přesně 160 Kč, k žádnému zaokrouhlení nedojde. V momentě, kdy drobné částky dosáhnou hodnoty 300 Kč, budou automaticky převedeny do fondu ČSOB Bohatství a to bez jakéhokoli vstupního poplatku.

Fond ČSOB Bohatství

Peníze jsou zhodnocovány ve smíšeném podílovém fondu ČSOB Bohatství, který je vlajkovou lodí mezi fondy s objemem majetku 25 miliard Kč. „Fond ČSOB Bohatství dlouhodobě poráží inflaci. V posledních deseti letech má průměrnou roční výkonnost 3,96 procenta,“ hodnotí fond Martin Vašek. ČSOB Bohatství investuje do světově proslulých značek, mezi něž patří např. technologické ikony Amazon, Apple nebo Microsoft, potravinářské giganty Unilever a Coca Cola nebo firmy Novo Nordisk a Novartis ze zdravotnického sektoru. Fond je svým založením určen pro opatrné investory. Spojením služby ČSOB Drobné s fondem ČSOB Bohatství vzniká unikátní příběh: lidé nakupují zboží a služby, které mají rádi, a zároveň do těchto společností investují, čímž se podílejí na jejich úspěchu.

Drobné investování s Equa bank

Obdobnou službu nabízí také Equa bank. Ta byla první bankou, která se službou automatického investování při platbě kartou přišla. Svým klientům umožňuje platit a investovat již od listopadu 2018. „Drobné investice si u našich klientů získaly velkou popularitu - třetina investičních klientů Equa bank využívá právě tuto službu. Za poslední rok se objem investic nakoupených prostřednictvím služby drobného investování zvýšil trojnásobně“, uvádí v tiskové zprávě David Kögler, Head of Investment Products. Equa bank službou cílí na ty, kteří uvažují, jak začít investovat, případně ty, kteří si prostě jen chtějí odkládat své drobné a nechat je dále zhodnocovat.

Jak fungují drobné investice peněz s Equa bank?

Klient si v internetovém bankovnictví sám nastaví, jak často a jaké částky (od 10 Kč do 50 Kč) bude odkládat při každém použití platební karty. Například při každé platbě kartou chci odložit 10 Kč. V momentě, kdy částka dosáhne sumy 100 Kč, jsou peníze investovány do klientem zvoleného fondu. Klienti mají možnost službu kdykoli zastavit a pak se k ní opět vrátit. Investici je možné v případě potřeby prodat a během pěti pracovních dní mít peníze zpět na svém běžném účtě. Vstupní poplatek je dle aktuálních informací Equa bank až do konce roku nulový. „Drobné investice si u našich klientů získaly velkou popularitu - třetina investičních klientů Equa bank využívá právě tuto službu. Za poslední rok se objem investic nakoupených prostřednictvím služby drobného investování zvýšil trojnásobně“, uvádí David Kögler.

Plaťte a šetřete současně s mSpořením od mBank

Službu s názvem mSpoření, v rámci které můžete při placení kartou také spořit, nabízí mBank. Díky mSpoření se s každou platbou kartou automaticky odkládá stranou drobná částka z běžného účtu a je na volbě klienta, zdali se bude jednat o pevnou částku, procento z platby nebo zaokrouhlení částky. mSpoření lze ovládat prostřednictvím mobilní aplikace či v internetovém bankovnictví. Na rozdíl od předchozích dvou produktů, které jsou investičního charakteru, jedná se v případě mSpoření o bankovní produkt. A jako takový je úročen pevnou úrokovou sazbou, která je aktuálně ve výši 1,2 % p.a. Založení, vedení a všechny příchozí i odchozí platby na mSpoření jsou zcela bez poplatků.

Zdroje: ČSOB/ Equa bank/ mBank

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Investování

09.12.2020

Investovat můžete také malé částky. Stačí platit kartou

Investovat či spořit může opravdu každý. Díky službě drobného investování při platbě kartou lze každý měsíc jednoduše investovat již od stokorun měsíčně.

Investování

26.11.2020

Konzervativní vs. dynamická – jak investice poznat a které vybrat?

Uvažujete o investování, čtete návody, ale není vám jasné, co autoři textů rozumí pod pojmy konzervativní a dynamická investice? Tady se to dozvíte!

Investování

03.11.2020

Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Přemýšlíte nad investováním? Bez znalosti základních pravidel to nikdy nezkoušejte! V tomhle článku najdete všechna pravidla, kterých se v investování držet.