Finanční rezervy mohou zachránit od dluhových problémů

Zadlužit se, to není nic příjemného. Ale občas se tomu nevyhneme. Někdy je dluhové financování nákupu dokonce výhodnější než čekání, až našetříme. Míra inflace se totiž někdy pohybuje na úrovni jen o něco nižší, než jsou úroky z úvěru.

Finanční rezervy mohou zachránit od dluhových problémů

Podle čeho bychom se ale měli rozhodovat, jestli půjčku ano nebo ne? Nejlépe podle našich finančních rezerv.

Rezervy vyšší než splátky

Pokud se rozhodneme, že si vezmeme půjčku, musíme i v době, kdy si půjčku vyřizujeme, být schopní tvořit finanční rezervy větší, než je splátka půjčky. A proč?

Důvod je nasnadě:

Peníze, které nám přijdou z půjčky, brzy utratíme za plánované (a někdy i neplánované) nákupy. Takže s těmi nadále počítat nemůžeme. Navíc budeme muset půjčku splácet i s dohodnutými úroky a možná i dalšími poplatky. To budou peníze, které budou z našeho rozpočtu odcházet navíc ve srovnání s tím, kolik odcházelo doteď.

A aby toho nebylo málo, může se kdykoliv cokoliv pokazit, ztratit, může být nečekaně potřeba zafinancovat dětem školní akci, nám třeba novou korunku na zub, případně dětem nové boty, protože přes zimu jim noha neskutečně poporostla (navzdory našim plánům, že podzimní boty budou ještě i na jaro).

Jsme schopní navýšit finanční rezervy, když bude potřeba?

Kdykoliv se rozhodujeme o půjčce, nejdříve si vždy sesumírujeme příjmy a nutné výdaje. Alespoň za posledního půl roku. Stačí k tomu třeba internetové bankovnictví, papírové výpisy z banky nebo jen papír a tužka spolu s účtenkami a výplatní páskou.

Jakmile zjistíme, že měsíčně nám v rozpočtu zbývalo méně, než bude měsíční splátka půjčky, o kterou se zajímáme, případně že bychom splátky taktak utáhli, máme čtyři možnosti:

  1. poohlédnout se po levnější půjčce (avšak pozor na podvodníky, vždy se rozhodovat s rozmyslem a bez emocí), případně po půjčce na delší období a snižšími měsíčními splátkami;
  2. pokusit se vypůjčit si od rodiny nebo známých;
  3. zjistit, zda máme zbytečné výdaje, kterých se můžeme vzdát, a díky tomu nám vyjdou finance na splátky a také na další finanční rezervy; 
  4. jít od toho na chvíli pryč, posečkat, než si našetříme alespoň část financí, které budeme na plánovanou koupi potřebovat.

Zbytečné výdaje nebývají na první pohled vidět

Mnohdy si kupujeme věci, které opravdu nepotřebujeme, případně jich kupujeme příliš mnoho. V poslední době se dost utrácí například za zážitky, náročnější sporty, také si mnohem raději zajdeme do restaurace, hospůdky, v obchodě koupíme polotovar místo základní suroviny, autem jedeme i tam, kam bychom mohli pěšky. 

Pak také třeba cigarety, alkohol, drahé telefonování mobily, brzy vyhazované oblečení, které může ještě sloužit, když mu věnujeme trochu péče. Několik tipů k odhalení zbytečných výdajů najdete tady.

Skromnost na místě

Kupní síla Čechů v poslední době sice roste, ale pokud se zajímáme o půjčku, musíme se na čas také uskrovnit. Jestliže to dokážeme, odměnou nám bude bezproblémový průběh splácení a také schopnost si zafinancovat nečekané nezbytné výdaje.

Zejména se vyhneme pokutám za pozdní splácení, exekuci nebo nutnosti přejít do insolvence, která je sice řešením bezvýchodné situace, zdaleka však není ničím příjemným.

Takže pamatujte, pohoda ohledně půjček začíná a končí u finančních rezerv. Sledujte si je alespoň půl roku, ať víte, jak na tom reálně jste a můžete se zodpovědně rozhodnout.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Osobní finance

10.11.2023

Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Kyberútoky na peníze probíhají rychle a chytře. Ukážeme vám, na čem jsou podvody založeny a jak se jim ubránit! Základní scénáře se totiž opakují stále dokola

Osobní finance

14.03.2023

Exekuce na plat - jak probíhá a kolik vám exekutor musí nechat

Co je exekuce na plat, jak a kdo ji počítá? Za jak dlouho přijde? Kolik peněz musí zůstat a jaké je maximum srážek ze mzdy? Dá se jí vyhnout? Vše se dozvíte zde.

Osobní finance

05.01.2023

Jak na rozpočet pro 4 člennou rodinu? Zkuste ho vyladit s námi!

Co by mělo být zahrnuto v rodinném rozpočtu a co může zůstat alespoň občas stranou? Jak velkou část výdajů je v pořádku dávat na bydlení, jídlo, dopravu nebo na volný čas?